Güneşten Korunmanın Faydaları ve Güneş Koruyucuları

Güneşten korunmak ve güneş koruyucu kullanmak neden bu kadar önemli?

Deniz, kum, güneş. Kulağa harika gelen bu üçlünün bize kattığı enerji paha biçilemez. Özellikle de güneşli günlere uyandığımız zamanlardaki mutluluğumuz inanılmazdır. Peki bizi böylesine hissettiren güneşten neden cildimizi korumamız gerektiğini biliyor muyuz?

Etkili bir D vitamini kaynağı olan güneş, kemik sağlığımız ve bağışıklığımız için çok önemlidir fakat yararları ile birlikte bizi cilt kanserine kadar götüren zararlı etkileri de bulunmaktadır. Güneş, radyoaktif olan ultraviyole ışınları içerdiğinden, cildimizin alt tabakasına ulaşarak erken yaşlanma, lekelenme, cilt kanseri, cilt yanığı gibi olumsuz etkilerle bizi baş başa bırakır. Tam da bu noktada yardımımıza güneş koruyucuları girer. Süt, losyon, krem, stick gibi birçok formda bulunan güneş koruyucuları, UVA ve UVB gibi zararlı ultraviyole ışınlarının etkilerinden bizi korur. Sun Protection Factor (SPF) ölçü birimi ile bu ürünlerin bizi güneşten ne kadar koruduğunu öğrenebiliriz. Uzmanlar genellikle 30 ila 50 SPF arası güneş koruyucularını kullanmamızı, 2 saatte bir yenilememizi ve her gün kullanmamızı önermektedirler. Peki güneş koruyucuların tam olarak faydaları neler bir bakalım.

Öncelikle dediğimiz gibi güneş koruyucuları bizi zararlı ışınlardan korur ve uzun vadede oluşabilecek ciddi cilt rahatsızlıklarından bizi korur.

Işınların etkisiyle yüzümüzde oluşabilecek ince çizgileri ve kırışıkları engeller. Uzmanlar yaptıkları gözlemlerde düzenli güneş koruyucu kullanan insanların cildinin daha genç gözüktüğünü belirtmişlerdir.

Güneş koruyucularının bir diğer faydası ise leke oluşumunu önlemektir. Cildimizde meydana gelebilecek herhangi bir lekeyi engellerler. Sivilcelerin oluşumunu engellemede de önemli etkileri vardır.

Şehir hayatında maruz kaldığımız hava kirliliğinden de içerdikleri bileşenler sayesinde güneş koruyucuları cildimizi korurlar. Bu sebeple özellikle yaz aylarında cildimizi güneşten korumak sağlığımız için çok önemlidir. Özellikle yaz ayları dedim ama uzmanlar yılın 12 ayı her gün güneş kremi kullanılmasını öneriyor. Bulutlu ve kapalı havalarda güneş ışınları daha az gelse de yine de cildimize etki etmeye devam ediyorlar. Bu yüzden yazın güneş koruyucu kullanıp kışın kullanmamamız cildimiz için doğru bir davranış değil. Her ne kadar zahmetli olsa da her gün cilt tipimize uygun güneş koruyucu sürmemiz cildimiz için yapacağımız en güzel yatırım :)