Hacettepe Üniversitesinde Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Okumak

Üniversiteyi keyifle okumak isteyenlere.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün Tarihçesi

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, 1972 yılında Kütüphanecilik ve Dokümantasyon Enstitüsü adı altında Prof. Dr. İlhan Kum tarafından kurulmuştur. İlk lisans öğrencilerini 1972 yılında almaya başlayan bu bölüm zamanla çeşitli değişimlere uğramıştr. Bir yılı İngilizce hazırlık ve dört yılı mesleki eğitim-öğretim olmak üzere toplam beş yılık bir lisans programıdır. 1993 yılında lisans programında yapısal bir değişime gidilmiş olup Kütüphanecilik, Arşivcilik, Dokümantasyon ve Enformasyon Anabilim dallarına ayrılmıştır. 2002 yılında Yükseköğretim Kurulunun Kütüphanecilik bölümleriyle ilgili yayınlamış olduğu bir karar sonucunda 2002-2003 yıllarından itibaren tüm anabilim dalları yeni bir programla tek bir isimde birleştirilerek günümüzdeki Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü oluşturulmuştur.

Günümüzdeki programa göre bölümün dili %30 İngilizce'dir. Zorunlu hazırlık sınıfını yeterli dil bilgisi olan öğrenciler dönem başında yapılan yeterlilik sınavıyla atlayabilmektedir.

Bölüm Mezunları Hangi Alanlarda Çalışmaktadır?

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunları hem kamu kuruluşlarında hem de özel kuruluşlarda çeşitli iş olanakları elde etmektedir. Mezunların belli başlı çalışma alanları arasında üniversite, araştırma, halk ve okul kütüphaneleri, özel kütüphaneler, arşivler ve dokümantasyon merkezleri yer almaktadır. Ayrıca, mezunların çeşitli kurum ve kuruluşların veri tabanı tasarım ve yönetimi ile ilgili işlerde, dizinleme ve öz hazırlama hizmeti sunan kuruluşlarda, yazılım şirketlerinde, haber ajanslarında, çeşitli şirketlerin bilgi işlem ve araştırma-geliştirme birimlerinde, yayınevlerinde de çalışma olanağı bulabilmektedir. Sürekli yenilenen ders programları sayesinde mezunlarımız yeni ortaya çıkan iş fırsatlarını da (örneğin, bilgi mimarı, web tasarımcısı, kullanılabilirlik uzmanı, vb.) değerlendirme olanağı bulabilmektedir.

Konumu

Bölüm, Hacettepe Üniversitesi'nin muhteşem doğal güzelliğe sahip kampüsü olan Beytepe Yerleşkesinde yer almaktadır. Kampüsün güzelliği bölümün bitmesini istememenize neden olabilir. Temiz hava, Yeşil Vadi, sevimli köpekler, her kültürden öğrenciler ve çok daha fazlası derslere gitmek için birer motivasyon olacak. Güz döneminde sabah dersine giderken Ankara soğuğunu bir başka hissedeceksiniz ama yine de kampüse gitmek için can atacaksınız. Edebiyat Fakültesinde yer alan bölüm üniversite ruhuna doyacağınız bir atmosfere sahip.



Olanaklar

Beytepe kampüsünün konumu Ankara'nın pek çok ilçesine uzak kalmakta. Kampüs içinde KYK yurtları, Beytepe yurtları, öğrenci evleri ve özel yurtlar gibi pek çok seçenek bulunuyor. Yurtta kalmayanlar için otobüs veya metro kullanarak gitmek çok uzun sürer diye düşünecek olursanız üniversitenin ayarladığı farklı semtlere giden servisler var onları araştırabilirsiniz.

Kampüste ders çıkışlarında arkadaşlarınızla vakit geçirebileceğiniz çok fazla işletme mecvut. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi baskılı ürünler satın alabileceğiniz bir işletme bile!

Bölüm Hakkında Bilgi Alabileceğiniz Kaynaklar

http://www.bby.hacettepe.edu.tr/

https://bilsis.hacettepe.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=520&curSunit=396

https://www.youtube.com/@HUBBY1972



Bölüm veya kampüs hakkında sorularınız olursa keyifle yanıtlayabilirim.

İletişim için: esra_piroglu@hacettepe.edu.tr


Kaynakça

http://www.bby.hacettepe.edu.tr/