Haiti'de Katliam!

Haiti çete şiddeti: Cité Soleil'de 10 günde 209 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de 10 gün içinde çete şiddetinde 200'den fazla kişi hayatını kaybetti.

BM, ölenlerin neredeyse yarısının Cité Soleil mahallesinin kontrolü için savaşan çetelerle bağlantısı olmayan şehir sakinleri olduğunu söylüyor.

Yerel halk, çatışmalar sırasında teslimatlar durdurulduğu için içme suyu ve yiyeceklerinin bitmek üzere olduğunu söylüyor.

Bir sakin, hayatını "korku, stres ve umutsuzluk döngüsü" olarak tanımladı.

Bir yıl önce Başkan Jovenel Moïse'nin paralı askerler tarafından öldürülmesinden bu yana çete şiddeti artmıştı, ancak 8 Temmuz'da G9 ve G-Pèp olarak bilinen iki suç ittifakı arasında bir savaş başladığından beri şiddet şok edici yeni seviyelere ulaştı.

BM, 8-17 Temmuz tarihleri ​​arasında 114'ü çete üyesi olmak üzere 209 kişinin öldürüldüğünü söylüyor. 254 kişi daha kurşun yarası aldı, bunların yarısından fazlasının çetelerle bağlantısı olmayan sakinler olduğu açıklandı.

Genişleyen Cité Soleil mahallesindeki ve çatışmalardan en çok etkilenen Brooklyn'den bir gençlik lideri, hayatının nasıl değiştiğini anlattı.

"Yatıyorum ve çok stresli bir silah sesiyle uyanıyorum. Ama ateş etmek beni korkutsa da, atışların ritmik seslerini kullanarak uyumaya çalışıyorum; tek yolum bu." dedi genç adam BM'ye.

Güvenlik nedeniyle gerçek adını vermeyen adam, "Bazen ateş seslerinden kaçmak için müziği kullanabilirsiniz, ancak evinizin bu kadar yakınında ateş edildiğinde değil; o çok gürültülü oluyor." dedi.

Yaklaşık 3 bin kişi kaçmak zorunda kaldı. Birçoğu evleri çeteler tarafından yıkıldıktan ve yakıldıktan sonra geri dönecek hiçbir şeyleri olmadığını söyledi.

Bazıları ise başıboş kurşunlarla öldürülme korkusuyla evlerini terk etmeye cesaret edemiyor.

Yakıt, yiyecek ve içme suyu kaynaklarının kesintiye uğramasıyla, Dünya Gıda Programı ve BM Çocuklara Yardım Fonu, Cité Soleil'deki en savunmasız insanlara doğrudan yardım sağlamaya başladı.

Cité Soleil'den gençlik lideri, şiddetin durmasını umduğunu ve böylece rakip çeteler tarafından kontrol edilen bölgelerden gençleri birlikte spor yapmak için bir araya getiren işine geri dönebileceğini umduğunu söyledi.


KAYNAK: BBC