Halkla İlişkiler Okumak ve Bölüm Üzerine

Tercih döneminde dikkat edilecek noktalar ve bölümle ilgili bilmeniz gerekenler hakkında.

Halkla ilişkiler, bir kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu kimseler ile iletişim sürecini yöneten ve bunu devamlı kılmak adına stratejiler geliştiren örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. 

Her şeyden önce tanımla başlamak istedim çünkü bölümü anlatabilmenin en iyi yolu tanıma göz atmak bence. Ben İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım anabilim dalında lisans öğrencisiyim. Önümüzdeki 2024-2025 eğitim yılında son sınıf olacağım. Yazımda üniversite süreciyle ilgili düşüncelerimi ve bölümüm hakkında edindiğim tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. 

Tercih Öncesi Süreç 

Yks her öğrencinin hayatını zorlaştıran bunun yanında geleceğe dair kaygılarımızı üniversite mezuniyetinden önce en sık yaşadığımız yıl olabilir. Bu sene içerisinde çoğumuz yoğun stres ve baskı sonucunda en doğru bildiğimiz kararları bile sorgularız. Lisede yapılan bölüm tercihinin doğruluğu, hayatımızı kazanacağımız mesleği seçmek çok büyük kararlardır. Emeklerimizi boşa çıkarmama çabası, birçoğumuzu bu süreçte oradan oraya sürükler.  

Tüm bunların sonucunda sınavdan sonraki süreçte kolay değildir. Özellikle birçok kişi tarafından bilinmeyen ya da “sekreterlik” olarak tanımlanan ve fikirsizce yargılanan bir bölümü tercih ediyorsanız işler daha çok zorlaşır. Kendi açımdan tercih dönemimde ailemin desteği ve saygısı ile fazla zorlanmamış olmama rağmen çevremden bahsettiğim şekilde olumsuz eleştiriler aldığım oldu. Ülkemizde sadece hukuk ve tıp gibi bölümlerin ciddiye alınıp, tabiri caizse “adam” yerine konduğu bu anlayışa göre, halkla ilişkiler okumak bir zaman kaybı olarak görülüyor. Bölümü seçmeden önce bile eğer çevreniz sabit fikirliyse uğraşmanız gereken bir sürü eleştiri ile karşılaşıyorsunuz. Fakat bu bölümün sözel olduğu için yargılanmaması gerektiği, tam tersi günümüz enformasyon çağında en ciddiye alınması ve ülkece kendimizi geliştirmemiz gereken alanlardan olduğu konusunda birçok kişinin farkındalık kazanması ihtiyacımız olan şey. 

Tercih Dönemi 

Puanınızı öğrenip, bölüme karar verdikten sonraki kısım ise tercih dönemini beraberinde getiriyor. Bu süreçte dikkat edilecek en önemli şey tabii ki listenizi oluşturacak okullar. Bence halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünde okul seçerken en önem verilmesi gereken noktada, okulunuzun bu alanda sunduğu uygulama birimleri ve kendinizi geliştirip sosyalleşeceğiniz kurum içi aktivite ve kulüpler yer alıyor.  Eğitim sürecinde fakülteniz bünyesinde bulunan uygulama birimlerinde ajans ortamını deneyimlemek çok yararlı bir tecrübe olacaktır. Öğrenci kulüplerinde yer almanız hem ileriye dönük network oluşturmanıza hem de alanınızla ilgili alacağınız görevlerde kendinizi geliştirmenize yarar, bu nedenle iyi bir araştırma hayat kurtarır. Son olarak, halkla ilişkiler ve tanıtım alanından mezun olduktan sonra yüksek ihtimal özel sektörde çalışacağınızı düşünerek okulunuzun köklü ve başarılı bir yer olmasına ve sektörde pozitif bir izlenim yarattığına emin olmak sıralamanız için çok faydalı olur. 

Üniversite Süreci 

Gelelim her şeyi geride bırakıp okula başladığımız dört yıllık sürece:)             

Eğer yaşadığınız şehirden farklı bir yere taşınacaksanız 1.sınıf muhtemelen adapte olmak ile geçecektir. En heyecanlı olacağınız ve sosyalleşme beklentisi taşıyacağınız ilk senede derslere az da olsa asılmanın faydasını illa ki görürsünüz. Tavsiye olarak söyleyebileceğim şeylerden biri kesinlikle derslere katılmanız ve fakültenin tadını çıkarmanızdan yana çünkü gelecek senelerde staj ve diğer sebeplerden dolayı okula bağlılığınızı yitirebilirsiniz. Sınıf fark etmeksizin önereceğim bir diğer şey ise kesinlikle kulüp etkinlikleri ve gönüllü çalışmaları içeriyor. Okulunuz ekseninde olmasa bile çeşitli gençlik topluluklarına katılmak sizlere hem farklı bir deneyim hem de çevre imkanı sunar. Bunun dışında çeşitli kurumların bünyesinde düzenlenen halkla ilişkiler yarışmalarına katılmak, özgeçmişinize ve kendinize olan güveninize oldukça iyi gelecektir. Halkla ilişkiler olarak ele aldığım konuların hepsi reklamcılık alanı içinde geçerli çünkü daha az olmasına rağmen bu alanda da dersler göreceksiniz. Reklamcılık dersleri hit’e göre daha çok yaratıcılık gerektiren bir müfredat ile sunuluyor ve çok keyifli geçiyor. Bu alanda başarılı olacağınıza inanıyorsanız reklamcılık üzerine ekstra düşmenizi tavsiye ederim. 

Tüm bunların yanı sıra dolu dolu bir üniversite süreci geçirmekten, insanlarla iletişime geçmekten ve projelerinizde görev almaktan kaçınmamanız gerek. Ders içeriğinden kaynaklı sunum yapmanız gerektiğinde heyecanlanabilir veya sunuma çıkmak istemeyebilirsiniz ki bu çok normal fakat meslek hayatınızda sıkça sunum yapmanız gerekebilir. Bu nedenle okulda alışmak ve stresinizi yönetmeyi öğrenmek gelecekte size çok şey katar. 

Bölüm Hakkında 

Halkla İlişkiler bölümü, gerek departman gerek pozisyon olarak meslek hayatınızda size birçok seçenek sunar. Okul döneminde hangi alanda iyi olduğunuza karar vermek ve kendinizi tanımak en büyük kazançtır. İmkan sunulduğu takdirde – ki pek sunulduğu söylenemez- farklı departmanlarda staj yapmanız öğrencilik hayatınızın önemli bir kısmını oluşturur. Bu bölümde en çok sosyoloji, psikoloji, kurumsal iletişim ve medya alanında dersler alacak ve uzmanlaşacaksınız. Farklı bakış açılarına sahip olabilmenin yanı sıra yaratıcılık da gerektiren hit alanında, gündem takibi yapmak ve yeniliklere açık olmak çok önemli unsurlardır. İnsanlarla iletişiminizin kuvvetli olduğuna inanıyor, gözlem ve uyum yeteneklerinize güveniyorsanız bölüm tam size göre demektir. 

Gelecek kaygısının ülkemizde kaçınılmaz bir sorun olduğunu unutmadan gerçekten sevdiğiniz bölümü okuyarak idealleriniz için çabalamak en doğru yol bence. Çalışma hayatınızda zorlanacak veya sıkıntılar yaşayacaksınız elbette fakat günün sonunda “kendiniz” için çabalamak sizi pişman etmeyecektir. Yazıda değinmediğim konular tabii ki var fakat ana kısımları paylaşmak istedim sizlerle. Emeklerinizin karşılığını aldığınız ve hak ettiğiniz konuma ulaşacağınız bir kariyer dilerim. 

İyi Okumalar!