Hangi Hayvanların Yaşam Hakları?

Gerçekten vejeteryan veya vegan olanların bu konuda çok daha tutarlı olması.

Hayvan kelimesi içi dolu ve çok çeşitli bir kavramdır. Doğada, denizde, gölde, şehirde ve birçok yerde çok farklı hayvanlar yaşamaktadır. Çok geniş bir kavram olmasıyla birlikte ''hayvanların yaşam hakkı, hayvan hakları vb...'' denildiğinde dünyadaki bütün hayvanlar bu kategorinin içine dahil edilmektedir. Bu söylemler kullanıldığı zaman bütün hayvanların yaşamına saygı duyulması gerekir. Sadece belirli hayvanların savunulması türcülüğe girmektedir. Bu da hayvanlarla ilgili söylemlere ters düşmektedir.

Gerektiğinde besin için denizden çıkarılan balıklar, kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hayvanların yaşam hakkı kategorisine girmektedir. Besin için tüketilen ve evcil olan besi hayvanları çağdan çağa ve kültürden kültüre değişkenlik gösterebilmektedir. Mesela Avrupa'daki, Afrika'daki ve Uzakdoğu'daki bazı ülkelerde eti tüketilen hayvanların türü değişebilmektedir. Diğer taraftan besin için canlı canlı suda kaynatılan yengeçler, ahtapotlar ve ıstakozlar da bu gruba dahil edilmektedir. Aynı zamanda ipek üretiminde ipek böceklerinin canlı canlı kaynatılması da yer almaktadır. İpek üretimi dışında da yumurta üretemeyeceği için bandın üzerinde ölüme gönderilen erkek civcivlerde yer almaktadır. Ayrıca gerektiğinde zararlı olduğu düşünüldüğü için zehirlenen sinekler, fareler ve böcekler de kategoriye dahildir. Lazım olduğunda ev ve bahçe ilaçlaması da yapılmaktadır. Hatta istilacı tür kategorisinde yer alan ve avlanması için kuyruk başına para ödenen balon balıkları da hayvan kategorisi içerisine girmektedir.

Sonuçta hayvanların yaşam hakkı, hayvan hakları gibi söylemlerde bulunanların et tüketmemeleri, avcılığa, hayvan deneylerine, hayvanat bahçelerine, sirklere karşı olmaları, evlerine girse dahi sıçanı, fareyi, böceği ve sivrisineği öldürmemeleri gerekir. Açıkçası vejeteryan veya vegan olmaları da gerekir. Aynı zamanda olabildiğince vegan mama kullanmaya özen göstermeleri de gereklidir.