Hans Holbein'ın "Büyükelçiler" Tablosundaki Detaylar
Türk Halısı, Kafatası, Çarmıh ve daha fazlası.
Holbein'ın 1533 yılına ait tablosundaki detaylar günümüzde pek çok sanat eleştirmeninin odağı olmuştur. Bu tabloya ne zaman baksam yeni bir şey keşfediyorum ki bu tablodaki detayların anlamları, sembol ve mesajların derinliği beni hala etkilemekte. Bu yazımda kısaca tabloda odaklanmamız gereken detaylara değineceğim.
Kafatası: Her şeyden önce en alt orta kısımda yer alan anamorfik kafatası üzerinde durmak isterim. Bu anamorfik kafatasının şekli belirli bir boyuttan baktığımızda düzgün görünecek şekilde üç boyutlu halde çizilmiştir. Bu kafatası 24 derecelik eğik bir açıyla iki elçinin arasında bulunur. Kafatası kolaylıkla anlaşılabileceği gibi ölümü sembolize etmektedir.
Raflardaki Objeler: En üstteki rafta o dönemin keşiflerini sembolize eden denizcilikle ilgili araç gereçler bulunur. Emperyalizm ve kolonyalizm dönemlerinin politika ve güç savaşlarından da anlaşılacağı gibi bir ülke ne kadar çok keşif yapar yeni yollar keşfederse dünya gücü olurdu. O dönemlerde İngiltere, İspanya, Portekiz gibi Avrupa devletleri bu güç yarışındaydı. İkinci rafta ise daha çok dimi objeler görmekteyiz. Bu raftaki kürenin ters durumda olması dini ayrılık ve reformların dünyamızı alt üst etmesini sembolize eder. Kürenin altındaki kitap Marthin Luther'e aittir. Luther, 16. yüzyılda Avrupa'da Katolik Kilisesi öğretilerine karşı çıkan Alman reformcudur. Bu raftaki kitapların baskı halinde olması o dönemde matbaanın kullanılmasıyla kitap basımının artmasına işaret eder.
Türk Halısı: Rafların en üstünde bulunan Türk halısını belki ilk bakışta tanımış olabilirsiniz. Bu Osmanlı/Türk halısı o dönemde Osmanlı'ya ait kültürel öğelerin Avrupa'da da çok yaygın kullanıldığının ve Rönesans dönemi tablolarda sıkça resmedilmesinin sembolü iken bazı sanat eleştirmenleri bu tarz betimlemeleri oryantalizm ile ilişkilendirmektedir.
Çarmıh: Bu tablonun sol en üst köşesinde çok az bir kısmı gözüken Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinin temsilini görmekteyiz. Bu temsil hem ölümü hem de öldükten sonra dirilişi sembolize etmektedir.
Elçiler: Elçilerimiz resmin büyük bir kısmını kaplar ve odağı üzerlerine çekerler. Elçimizin isimleri Jean de Dinteville ve Georges de Selve'dir. Elçilerimiz Fransız'dır. İlk göze çarpan şey Jean de Dinteville'nin (sol) kıyafetleri nedeniyle çok iri ve güçlü yapıda bulunmasıdır. Kıyafetleri gücünün, zenginliğin ve etkisinin sembolüdür. Öbür yandan Georges de Selve çok sadedir.
Bu tabloda açıklanacak ve araştırılacak çok fazla sembol bulunmakta ama en önemlilerinden bazıları yukarda bahsettiklerim. Eğer ilginizi çektiyse daha fazla bilgi için aşağıdaki linke bakarak daha çok sembol görebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler!