Haruki Murakami Eserlerinden Uyarlanan Filmler

Gelin bu sinema filmlerinin birkaçına birlikte göz atalım.

Edebiyat dünyasının yaşayan efsaneleri arasında en üst sıralarda yer alan Japon yazar Haruki Murakami, eserleriyle olduğu kadar adaptasyon yapımlarıyla da adından sıklıkla söz ettirmekte. 73 yaşındaki usta romancının eserleri 20. ve 21. yüzyılın en başarılı yapıtları arasında yer almakta ve bu eserlerin birçoğu beyazperdeye aktarılmaktadır.

  1. Drive My Car (2021)

Türk sinemalarında 28 Ocak 2022 tarihinde vizyona giren Drive My Car, drama türünde ve 2 saat 59 dakika uzunluğundadır. Haruki Murakami'nin Kadınsız Erkekler adlı öykü kitabındaki bir kısa hikayeden uyarlanmıştır. Filmin hem senaristliği hem de yapımcılığı Japon yönetmen Ryusuke Hamaguchi tarafından üstlenilmiştir.

Film eşini ani şekilde kaybeden oyuncu ve yönetmen Yusuke Kafuku'nun, Anton Çehov'un Vanya Dayı adlı eserini canlandırmak üzere Hiroşima'ya çağrılmasıyla tanıştığı Misaki Watari adlı kadın şoförle arasında geçenleri konu alıyor. Uzun soluklu film gizem dolu senaryosu ve zengin oyuncu kadrosuyla izlenmeye değer.


2. Şüphe (2018)

Henüz Türkçe çevirisi yayınlanmamış olan Barn Burning adlı 10 sayfalık kısa öyküden uyarlanan eserin senarist ve yönetmen koltuğunda Lee Chang-Dong yer alıyor. Türk beyazperdelerine 11 Ocak 2019 tarihinde giren Şüphe, 2 saat 28 dakika uzunluğunda.

Film yazar olma hevesi taşıyan Jongsu adlı kuryenin eski komşusu Haemi ile karşılaşmasıyla başlıyor. Kendisi yurtdışı seyahatindeyken Jongsu'dan kedisine bakmasını isteyen Haemi'nin Ben adında gizemli bir adamla geri dönmesiyle işler sarpa sarıyor. Gizem dolu kurgusuyla insanı içine çeken Şüphe, klasik bir Kore filminden çok daha fazlası.


3. İmkansızın Şarkısı (2010)

Haruki Murakami'nin aynı adlı eserinden uyarlanan İmkansızın Şarkısı, Türk sinemalarında 5 Ağustos 2011 tarihinde vizyona girdi. 2 saat 13 dakika uzunluğundaki dram ve romantik türündeki filmin yönetmen ve senaristi Vietnamlı Tran Anh Hung. Ağır cinsel içerikler barındırması sebebiyle yoğun eleştiri alan film bir aşk üçgenini konu alıyor.