Hatırla Sevgili Üzerinden Türkiye Siyasetini İzlemek

Türkiye siyasetine soldan bir bakış.

Birçoğumuzun adını duyduğunda o meşhur şarkısını mırıldandığı bu diziyi siyasi açıdan inceleyen, bu amaçla izleyen kaç kişiyiz merak ediyorum. 2006 yapımı bu dizi sol açıdan Türk siyasal hayatını gözler önüne seriyor. Adnan Menderes'in son dönemlerinden başlayarak 1960 Darbesi, 68 kuşağının gençlik hareketleri, sol tarafın fraksyonlara ayrılması, 1980 askeri darbesi sırasıyla dizide işleniyor.

Daha iyi incelemek açısından diziyi kendimce dönemlere ayırarak sizlere aktaracağım. İlk bölümde Adnan Menderes'in son dönemlerini inceleyebiliriz. 1960 darbesine giden süreç burada Ahmet ve Yasemin'in aşkının gölgesinde kalsa da aktarılmış. Dizi Ahmet ve Yasemin'in aşkı üzerinden siyasi ayrılıkların toplumsal yapıya etkisini gösteriyor. Çünkü Yasemin Demokrat Parti vekilinin kızı, babası Adnan Menderes'e çok yakın bir isim. Ahmet ise sol görüşlü bir ailenin oğlu, halası ünlü solcu gazetecilerden ve Menderes'e koyu muhalefet bir isim. Bir süre sonra aileleri ilişkilerini öğrenip bunu reddediyorlar. Yasemin'in babası Rıza'nın 1960 darbesi sonrası tutuklanması çiftlerin işini iyice zorlaştırıyor. Babası cezaevine girdikten sonra Yasemin hamile olduğunu öğreniyor. Bunu söylemek için Ahmet'in yanına gidiyor ama Ahmet'in babasının fenalaşıp hastaneye kaldırıldığını öğreniyor. Hastaneye gidiyor ama annesi yalan söyleyerek Yasemin'in Ahmet'i görmesine engel oluyor.

İkinci bölümde Ahmet ve Yasemin'in ayrılığını, Yasemin'in intihar kalkışmasıyla başlıyor. Hamile olduğunu öğrenip Ahmet'le ayrılan Yasemin bu durumda yaşayamayacağını düşünüyor bu durumu fark eden Necdet (çocukluk arkadaşı ve Yasemin'e âşık) onunla evlenmek istiyor. Çocuğuna babalık yapıyor ve Yasemin'e yoldaş oluyor. Bu sırada 1960 darbesinde çocuk olan Defne, Işık ve Deniz büyüyor, üniversite çağlarına geliyor. Sol öğrenci hareketlerine katılıyorlar ve Deniz Gezmiş'le tanışıyorlar. Burada ışık karakteri önemli çünkü o sağ görüşlü bir çocuğa âşık oluyor, grubun geri kalanına göre daha apolitik bir birey fakat çevresinin ağırlıklı solcu oluşu bu ilişkiye karşı tepkiler doğuruyor. Tüm tepkilere rağmen Işık ve Yaşar evleniyor. Işık'ın gazeteci oluşu, gece haberlere çıkması sonrasında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını durdurmak için imza toplaması ilişkilerini koparıyor ve boşanmaya kadar gidiyor. Bu dizideki önemli noktalardan biri çünkü genel olarak sağ-sol ilişkilerinin yürümeyceği dizi boyunca işleniyor. Rıza yıllar sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye oluyor ama eşi onun yokluğunda çalışmaya başlamış ve üst düzey bir yerlere gelmiş. Zamanında hor gördüğü, cahillikle suçladığı eşinin sonrasında ev geçindirip kendine bakması zoruna gidiyor. Bu sırada toplumsal olaylar, öğrenci hareketleri çok hızlı şekilde akıyor.

Üçüncü bölüm Deniz Gezmiş'lerin sahneye tam olarak çıktığı, Kızıldere olaylarının anıldığı bölüm. Artık gençlerin aktif siyasetin içinde olduğu, üniversitelerin bu hareketlerle sallanadığı dönemler. Dizideki önemli karakterlerden Defne, Harun ve Deniz de bu dönem aktif olarak siyaset yapıp tutuklanıyorlar. İşkence sahnelerinin de yer aldığı bu bölümler izleyenlerin yüreğini sızlatıyor. O dönem cezaevlerinin durumunu burada inceleyebiliyoruz. Maltepe Cezaevi firarı, büyükelçinin kaçırılması, Kızıldere Olayı ve daha bir çok olaya dizide yer vermişler. Özellikle Maraş Olayları ile igili bölümde Yaşar'ın yolunu kesenlere verdiği cevap benim hafızama kazındı. İzleyecek olanlar için heyecanı kaçırmak istemediğimden burdan sonra susup diziden birkaç fotoğrafla yazımı sonlandırmak istiyorum. İzlemek isteyenlere şimdiden iyi seyirler.