Hayallerimiz Kruvaziyer Gemiler
Kum, güneş, deniz dışındaki her şey...
Kruvaziyer gemi diğer adıya yüzen gemiler belli rotalarla belirlenmiş turistik amaçlı kullanılan kısa süreli konaklama, yemek eğlence amaçlı olup yüksek standartlarda hizmet vermektedir.
Opsiyonu geniş olan Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği, derin sularda en az 2 gün kalmasını şart koşar ve en az 100' e yakın yolcusuyla hizmetine devam eder.
Tarihi:
1822 yılında kurulan Peninsular & Oriental Steam Navigation Company, kruvaziyer gemilerle ilgili fikrini ortaya atmıştır.
Önce İngiltere ve İber Yarımadası' nda seyahatler başlamış, 1840 yılında Mısır ile Malta arasında mektuplaşma işini görmüştür. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa arasında seyahatler başmış İkinci dünya savaşına kadar devam etmiştir.
Titatnik adını taşıyan kruvaziyer geminin 14 Nisan 1912 yılında batması bu seyahat durumunu değiştirmemiş hatta lüks diyebileceğimiz seyahatler daha fazla önem kazanmaya başlamıştır.
En önemlileri 1952' de Amerikan United ile, 1967 yılında meşhur Queen Elizabeth II transatlantiği hizmete açık haldedir.
1960' lı yıllarda başlayan kruvaziyer turizmi başladığın yere geri dönmek anlamını taşıyarak hizmete devam etmektedir.
Eğlence merkezi haline gelen gemilerin zamanla boylarının da uzaması ile birlikte farklı olarak dağcıların tırmanması için kayalardan oluşan yapay yamaç da yer alır.
Özellikleri:
Turistlere alışılmışın dışında farklı bir tatil ortamı sunan ve bu ortamı arayan turistler için.
Sunmuş olduğu konforuyla, güvenli olmasıyla dikkat çeker.
Restoran, tiyatro, kütüphane, toplantı salonları da yer alır. Yüzen gemiden ziyade yüzen şehir özelliğindedir.
Eğlece, alışveriş merkezi ve kamaralarda bulunan balkonlarıyla 4 -5 yıldızlı otelleri aratmaz niteliktedir.
Her yaşa her zevke uygun bütçeye uygun, tarihi yerlere en uç noktalara ulaşma imkanı sağlar.
Yüzen gemilerin büyük çoğunluğu İtalya' da inşa edilirken sırayla Finlandiya, Fransa, Almanya ve Norveç bu durumu takip eder.
Amerika Birleşik Devletleri vatandaşının çoğu kruvaziyer turizminin katılımcıları olmuştur.
Ülkemizde üç tarafı denizlerle çevrili olması sebebiyle kruvaziyer turizimine elverişli bir sahadır. Az sayıda gemimiz bulunmakla birlikte modern hizmetimiz olmuştur.
Umulur ki ülkemiz daha fazla bu alanda kendine yer bulur.