Hayat Ağacı sembolünün anlamlarına bakış

Hayat Ağacına yüklenen anlamlar.

Devasa görünümüyle hayat ağacı motifi ona bakanı büyülüyor.

Hayat ağacı Orta Asya kültürü ile Anadolu Selçuklular'ın arasındaki bağların göstergesidir. Anadolu Selçukluları döneminde el sanatları, dini ve sivil mimari yapıların bezemelerinde, şifahaneler de Hayat Ağacı tasviri kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise dokuma ve el sanatlarında bu motif görülmüştür.

Hayat ağacı Anadolu'da çeşitli halk topluluklarının yaşamında farklı anlamlarda bulunmuştur. Sağlık, canlılık, yenilik gibi.

Hayat ağacı yeri ve göğü birbirine bağlayan kainatın sembolüdür.

Sonsuzluk ve devletin gücünü de temsil ettiğinden 'Devlet Ağacı' olarak da adlandırılmıştır.

Soyağacı kavramınızda temeli hayat ağacına dayanıyor. Ağacın gövdesi ve kökleri atalarımızı, dalları ise onlardan gelen soyu, bizleri temsil etmektedir.

Mevlana'da Mesnevisinde hayat ağacının içimizdeki bilgi ağacı olduğunu ve bu bilgi ağacının bizim edindiğimiz bilgiler ile köklerinin yayıldığını, dallarının göğe çıkacak kadar büyümesi, gelişmesi sağlanır.

Bir inanışa göre ise İnsanın yaratılışı hayat ağacının gövdesinde olmuştur. Bu yüzden ağaçlar Tanrı'nın yeryüzündeki simgesi olarak görülür. Ağaçlara kumaş bağlayıp dilek dileme ritüeli de bu inançtan gelmektedir.

Hayat ağacının gökyüzü ve yeryüzünün dört bir yana uzanması ile derinliğini gösterir. Derinliği ise çok anlamlılığından gelmektedir.

Kendisine kutsallık, sonsuzluk, sağlık, canlılık, yenilik, üretim, üreme, soya bağlılık anlamları yüklenmiştir.

Yeryüzündeki her bir ağaç şifa, kök salma ve göğe uzanma özellikleri ile birer Hayat Ağacı' dır. Onları, doğayı korumalı, sevmeliyiz.