Hayatın "Elveda ile Veda" Durakları

Veda ile elveda arasında kalanlar.

Sevgili dostlarım,

Bugün, veda ve elveda kelimelerinin anlamını anlatan bir metin okudum. Bu metin beni çok etkiledi ve sizinle paylaşmak istedim. Çünkü hepimiz bu kelimelerle karşılaşıyoruz. Hepimiz sevdiklerimizle vedalaşıyoruz. Hepimiz onlara elveda diyoruz. Peki bu kelimelerin arasındaki farkı biliyor muyuz?

Veda, Arapça bir kelime. Emaneten bırakma anlamına geliyor. Yani veda ettiğimiz kişiye diyoruz ki, seni Allah’a emanet ediyorum ve bir gün tekrar görüşeceğiz. Veda, umutlu bir ayrılık. Veda, geçici bir ayrılık. Veda, sevgi dolu bir ayrılık.

Elveda ise, Türkçe bir kelime. El oldun demek. Artık seni emanet edemem demek. Elveda, umutsuz bir ayrılık. Elveda, kalıcı bir ayrılık. Elveda, acı dolu bir ayrılık.

Hayatımızda bazen veda etmek zorunda kalıyoruz. Mesela okul biter, iş değişir, evlenir, taşınır, seyahate çıkarız. Bu durumlarda sevdiklerimizle vedalaşıyoruz. Ama onlara veda ederken, onları tekrar göreceğimizi biliyoruz. Tekrar sarılacağımızı, konuşacağımızı, güleceğimizi biliyoruz. Onları Allah’a emanet ediyoruz. Onlara veda ederken, gözlerimiz yaşlı ama kalbimiz huzurlu oluyor.

Hayatımızda bazen de elveda demek zorunda kalıyoruz. Mesela, sevgilimizden ayrılırız, arkadaşımız bizi terk eder, ailemizden biri vefat eder. Bu durumlarda sevdiklerimize elveda diyoruz. Ama onlara elveda derken, onları bir daha göremeyeceğimizi biliyoruz. Onları bir daha sarılamayacağımızı, konuşamayacağımızı, gülemeyeceğimizi biliyoruz. Onlara "El oldun." diyoruz. Onlara elveda derken, gözlerimiz yaşlı ve kalbimiz kırık oluyor.

Sevgili dostlarım, hayat böyle. Hem veda hem elveda var. Hem sevinç hem hüzün var. Hem kavuşma hem ayrılık var. Ama biz ne yapmalıyız? Biz, veda ettiklerimizin yolunu gözlemeliyiz. Biz, elveda dediklerimizi unutmamalıyız. Biz, hayatın tadını çıkarmalıyız.

Çünkü hayat kısa. Çünkü hayat güzel. Çünkü hayat bizim.

Sizlere bu metni yazarken, sizlere veda etmiyorum. Sizlere elveda da demiyorum. Sizlere sadece sevgilerimi gönderiyorum. Sizlere sadece dostluğumu sunuyorum. Sizlere sadece şunu söylüyorum:

Allah’a emanet olun. Allah’a ısmarladık.