Hayatınızı Düzene Sokacak Üç Kilit Alışkanlık

Siz de hayatınızı son zamanlarda dağınık, kendinizi sürekli yorgun buluyorsanız bu üç alışkanlığı rutininize dahil edebilirsiniz.

Günümüzde gelişen teknoloji ve bizi rahata alıştıran gelişmelerle beraber siz de kendinizi tüm gün ekrana bakarak saatlerin nasıl geçtiğini anlamamış bir şekilde mi buluyorsunuz? Reels, TikTok, YouTube Shorts gibi kısa videolar tam da hayatınızda bu etkiyi yaratmaya çalışıyor ve bu konuda oldukça başarılı oldukları ortada. Bu, artık çok normalleştirilmiş ama sizi verimsizleştiren döngüden kurtulmak için bahsedeceğim üç alışkanlığı hayatınıza dahil ederek zamanınızı daha verimli ve aktif geçirebilirsiniz. Hepsi aslında birbirini etkileyen ve birini yapmaya başladığınızda diğerinin de ortaya çıkacağı ve minik adımlarla hayatınıza dahil edebileceğiniz küçük ama etkili alışkanlıklar.

1.Erken Uyan ve Uyanır Uyanmaz Ekrana Bakma

Uyku düzeni hayatımızı en çok etkileyen temel şeylerden biri. Yeterli uyku almanın yanı sıra uykunuzun kalitesi de gününüzün geri kalanında önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple erken uyuyup erken kalkmak, güne erken başlamak, eğer çalışıyorsanız ya da öğrenciyseniz size yapmanız gereken işten önce de zihninizin güne hazırlanması için yeterli zamanı verecektir. Bir diğer önemli konuysa uyanır uyanmaz gözünüzü telefon ekranınızda açmamak çünkü bunu yapmak zihninizi tembelleştirecek ve güne daha yorgun başlamanıza sebep olacaktır. Bunun yerine birkaç sayfa kitap okumaya ya da meditasyon yapmaya zaman ayırabilirsiniz. Aynı şekilde gece uyumadan önce de bu alışkanlığı edinmenizi öneririm çünkü mavi ışın diye adlandırılan telefon ekranından gelen ışık hem göz hem zihin sağlığınız üzerinden tahmininizden daha çok olumsuz etkiye sahip ve ertesi gün uyandığınızda modunuzu kötü yönde etkileyebilir, bu konuyla ilgili bu makaleye göz atabilirsiniz.


2. Vücudunu Harekete Sok

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diye boşuna söylemiyorlar. Sizi mutlu eden ve vücudunuzu hareket ettirebileceğiniz bir fiziksel aktivite bulmak kendinize ve rutininize yapabileceğiniz en güzel iyiliklerden biri olacaktır. Bu etkinlik koşu, ip atlama, yoga, fitness ya da aklınıza gelen herhangi bir şey olabilir. Sevdiğiniz bu fiziksel etkinliğe gün içinde en azından 30-40 dakika ayırmaya özen gösterin ki hem zihniniz hem vücudunuz bundan yararlanabilsin. Zamanınızın geri kalanında daha dinç ve enerjik olacağınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca unutma ki fiziksel olarak hareket etmenin beyninizde salgılanan dopamin ve seratonin gibi mutluluk hormonlarını önemli ölçüde etkilediği araştırmalarla kanıtlanmıştır.


3. Sağlıklı ve Yeterli Beslen

Vücudunu harekete soktuktan sonra otomatik olarak geliştiğine inandığım bu alışkanlık, gün içerisinde enerjinizin dalgalanmamasında büyük ölçüde rol oynayan faktörlerden biridir. Eğer beslenme alışkanlığınız çoğunlukla paketli, çok şekerli veya yağlı gıdalar içeriyorsa gün içerisinde aniden gelen enerji patlamaları peşine yüksek enerji düşüklüğüyle karşılaşıyor olmanız muhtemeldir, bu konudaki araştırmalardan birine buradan erişebilirsiniz. Bu besinlerin yerine evde kendinizin hazırladığı, karbonhidrat, protein, yağ dengesini koruyan öğünler tüketerek gün içerisinde hem fiziksel hem mental enerjinizi daha dinç ve stabil tutabilirsiniz. Eğer gün içerisinde işte ya da okulda olmanız gerekiyorsa öğünlerinizi haftalık hazırlayabilir, gerektiğinde yanınızda taşıyabilir, dışardan tüketmeniz gereken durumlarda ev yemekleri yapan restoranları ya da yemekhaneleri tercih edebilirsiniz.

Bunların yanında yeterli beslenmek yani gün içerisinde almanız gereken yeterli kalori miktarını dengeli besin değerleriyle tüketmek, eğer özel bir diyette ya da kilo verme sürecinde değilseniz gününüzü etkileyecek diğer önemli bir etkendir. Vücudunuzun ihtiyacı olan gerekli kalori miktarını öğrenmek için kullanabileceğiniz birçok internet sitesi bulunmaktadır (bkz. FitYemek). Sağlıklı bir diyetle ilgili ihtiyacınız olan bilgileri ise WHO'nun sitesinde yayınlanan bu makalede bulabilirsiniz.


Kısacası günlük rutininize dahil ettiğiniz fakat siz farkında olmadan sizin veriminizi ve enerjinizi kötü yönde etkileyen birçok alışkanlığı bırakıp yerini bu yazıda bahsettiğim size iyi gelecek ve sağlığınızı olumlu yönde etkileyecek olan yeni alışkanlıklarla doldurabilirsiniz. Unutmayın ki bu hayata bir kez geliyoruz ve kendimizi elimizde olmayan şeylerle daha da dibe sokmaktansa kendi elimizden tutup ayağa kaldırmak da bizim elimizde ve en önemli adım bir yerden başlamaktır. Bu rutinleri minik minik hayatınıza dahil etmeye başlarsanız etkilerini çok kısa sürede göreceğinize emin olabilirsiniz. Son olarak gün içerisinde bol bol su içmeyi unutmayın, şimdiden verimli günler! :)