Hayır Ağlamıyorum Gözüme Eğitim Sistemi Kaçtı
Eğitim sistemimize bir bakış
Eğitim sistemine kişisel bir bakış.
90'lı yıllarda mahallesindeki okullarda okumuş bir vatandaş olarak üniversite sınavına girene kadar ensemde sınav stresi hissetmedim. Şimdi 14 yaşında iki kızıma baktığımda ise yaşadıkları Liselere Giriş Sınavı stresi benim bile omuzlarımın tutulmasına neden oluyor. Gelecek artık daha zor, daha karanlık görünüyor. Onlara ortalama gelir seviyesinde bir aile olarak devletin imkanlarından iyi bir şekilde faydalanabilmeleri için sayısı çok az olan iyi devlet okullarını kazanmalarını öğütlüyoruz. Ancak bu hiç de kolay değil. Milyon sayıda öğrencinin arasından sıyrılıp çıkabilmek için zamanlarının çoğunu masa başında pek çok gereksiz detayı ezberleyerek geçirmeleri gerekiyor.
Hayatlarının en güzel, en verimli yıllarını, müzik, sanat ve bilimle uğraşmak yerine müfredata koyulmuş pek çok geleneksel bilgiyi ezberlemekle geçiriyorlar. Peki bütün bu ezberler ve yarışlardan sonra iyi okullar kazanıp bitiren çocuklar arasından büyük bilim adamları, kaşifler çıkarabiliyor muyuz? Büyük buluşlara ülkece imza atarak endüstriyel devrimin herhangi bir noktasından sıyrılıp ülkece ekonomik bir refah sağlayabiliyor muyuz? Yüzünüzü asarak hayır dediğinizi duyar gibiyim.
Tüm bunları gerçekleştiremiyorsak sorun sizce de bu yanlış eğitim sisteminde değil mi? Evet fırsatlar ülkesi değiliz, kaliteli eğitim almış insanlarımızı da harcadığımız çok oluyor. Ancak eğitim sistemi eskiden en azından bir sosyal sınıf değiştirme vasıtasıydı. Günümüzde ise eğitim sadece çocukları ve velileri yormak için var. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan pek çok olumsuz gelişmeye baktığımızda hepsinin temelinde eğitimsizliğimizin yattığını hep birlikte tartışıyoruz. Peki bu tartışmalar ne zaman gerçek sonuçlar verir ve kayda değer düzenlemeler yapılır diye sorduğumuzda cevap aslında çok açık. Ancak siyasi dünya ve basın bu konuyu en önemli gündem maddesi haline getirdiğinde. Eğitim uzun süreli bir yatırımdır. Bugün konuşmaya başlasak tartışmalar sonucu aksiyon almamız ancak bir kaç yılımızı alır ve değişikliklerin meyvesini almamız ise en az 15-20 yıl sürer. Ancak unutmamak gerekir ki eğitim sistemine yaptığımız yatırımlar tüm sistemimizi değiştirecektir. Ekonomi, bilim, sanat, turizm.. Nitelikli işgücüne sahip olmak dünyadaki en büyük güçlerden birisi. Sosyal hayat değişecek, suç oranları düşecek ve her anlamda ülkemiz kazan kazan durumuna geçecektir.