Hiç Olmayan Bir Restoranda Yemek Yemek

Londra'nın en iyi restoranı seçildi fakat öyle bir restoran yok.

Bir restoran düşünün, konuk yorumlarına göre şehirdeki en iyi restoranı seçiliyor, tüm blogcular, ünlüler ve turistler rezervasyon yaptırmak için sıraya giriyor, ancak restoran hiçbir zaman var olmadı.

Vice News’in yazar kadrosundan Oobah Butler 2018 yılının başında dünyanın en çok kullanılan gezi tavsiye uygulamalarından TripAdvisor’da bir restaurant kaydı gerçekleştiriyor. Fakat bir farkla restaurant gerçekte yok. Butler bir web sitesi hazırlıyor. Sosyal medya hesaplarını açıyor. Ve tamamen hayalde var olan restaurant hayata geçiyor. İsmi ise “The Shed” yani Kulübe.

Butler, The Shed’in sosyal medya hesaplarında paylaşmak için yemek fotoğrafları çekiyor ancak bunlar da tıpkı restaurant gibi gerçek yemek değil. Örneğin güzel bir yemek tabağı gibi sunulan fotoğraflardan biri tuvalet tabletinden oluşuyor enfes gözüken soslar ise tıraş köpüğü. The Shed’in tanıtımında “Yalnızca Rezervasyonla Hizmet Vermekte Olan” bir restaurant olduğu yazıyor ve Butler arkadaşlarına TripAdvisor’a girip The Shed hakkında pozitif yorum yapmalarını istiyor. Pozitif yorumlar arttıkça olmayan restaurant The Shed’in puanları yükseliyor. Hal böyle olunca insanların merakı giderek artıyor ve artan takipçiler bu restaurantın yemeğini deneyimlemek isteyenler rezervasyon yaptırmak için aramaya başlıyorlar. Ama Butler full kapasite çalıştıklarını ve 6 – 7 hafta sonraya rezervasyon kabul edebileceklerini söylüyor. Bu arada sistematik olarak pozitif yorumlara devam ediyor.

Instagram hesabından düzenli olarak paylaşımlar yapıyor ve olmayan restaurant, The Shed, dilden dile yayılmaya başlıyor. Butler sadece bu yalanını aynı şekilde sürdürerek The Shed’i TripAdvisor’da 5 tam puan ve mükemmel yorumlarla Londra’nın bir numaralı restaurantı haline getiriyor. Ve rezervasyon için haftalardır bekleyen müşterilerini arayarak gelmek isterlerse rezervasyonlarını yapabileceğini söylüyor. Tabi ki müşteriler büyük bir mutlulukla rezervasyon taleplerini yineliyorlar.

Ortada olmayan restaurantın müşterileri gelmeden önce Butler hazırlıklara başlıyor. Evinin arka bahçesini düzenliyor birkaç masa ekliyor, arkadaşlarından serviste yardımcı olmaları için destek istiyor ve dillere destan olan yemekleri için marketten mikrodalgada ısıtılacak hazır yemek çeşitleri alıyor. Müşteriler geldiğinde onları bu özel deneyim için bahçeye götürürken gözlerini bağlıyor. Mikrodalgada ısıttığı yiyecekleri sadece tabaklara koyarak müşterilerine servis ediyor. Müşteriler yedikleri hazır yemeği şöyle değerlendiriyor: “LONDRA’NIN EN İYİ RESTORANINDA BU DENEYİMİ YAŞAMAK HARİKAYDI. ”

Aslında burda anlatılmak istenen şey algılarımzın kolay bir şekilde değişmesidir. Web yorumları, sosyal medya ve diğer insanların deneyimleri algımızı gerçekliğin ötesine taşıyor. Gerçeklikten uzaklaştığımız anda, algımızın kontrolünü kaybederiz.