Sosyal Medyanın Güzellik Yarışından Beden Kabulüne Giden Algısal Süreci

Güzellik nedir? Bizler nelere güzel deriz? Güzellik algısı nedir? Bu algının oluşmasında sosyal medyanın etkisi nedir?

Güzellik, insanlık tarihinin en çok konuşulan, karmaşık ve tartışmalara sürükleyen konularından biridir. Yüzyıllardır filozoflar, düşünürler ve özellikle sanatçılar, güzelliği tanımlamak, anlamak ve anlamlandırmak için belli yaklaşımlar oluşturmuşlar ya da oluşturulan yaklaşımları geliştirmişlerdir. Günümüzde güzellik deyince aklımıza ilk olarak estetik bir görünüm geliyor olabilir; ancak güzellik, sadece dışsal özelliklerle ilişkilendirilemeyecek kadar özel ve önemli bir konudur. Elbette ki dışarıdan nasıl göründüğümüz bu kavramı açıklamak için önemli etkenlerden biridir, ancak sınırlama bu kadar dar bir boyuta indirgenmemelidir, çünkü güzellik her zaman gözle görülmez. İçsel nitelikler, duygusal etkiler ve bireyin deneyimi gibi unsurlar da güzellik kavramını şekillendiren önemli faktörlerdir. Güzellik neyle ilişkilendirirsek ilişkilendirelim en nihayetinde kişisel bir deneyim, herkesçe farklı anlamları olan,çok yönlü, herhangi bir sınırı olmayan...

Sosyal medya, hayatımıza girdiğinde inanılmaz bir "güzellik algısı" oluşturdu. Bu algının inanılmaz olduğunu söylememin nedeni, tamamen kusursuzluğu hedef almasıyla ilgilidir. Sosyal medya platformlarında genellikle gerçek dışı, filtrelenmiş bir fiziksel görünüm hakimdir. Bu durumun yaygın olarak kullanılması, insanları filtre ve güzellik yarışına sürüklemiştir.

Örneğin, X kişisi Y kişisini takip ediyor ve Y'nin paylaşımlarından kendisine dudak dolgusu yaptırdığını fark ediyor. Daha sonra, başkalarının da aynı işlemi yaptırdığını gözlemlediğinde, kendisi de aynı işlemi yapmadığı takdirde beğenilmeyeceğini düşündüğü bir algı içine giriyor. Bu durum, bireyler arasında belirli bir standart oluşmasına sebep oluyor. Bu algının içinde kaybolan insanlar kendilerini onlar gibi hissetmek istediği için kendi üzerlerinde bir baskı yaratıyor. Bunu herhangi bir cinsiyet üzerine dağıtmak doğru olmayacaktır çünkü sadece kadına has ya da erkeğe has bir durumu kapsamıyor bu algı. Ancak kadınlar için filtrelerin biraz daha keskin sınırlarla çizildiğini söyleyebilirim kendi gözlemlerime dayanarak.

Bu güzellik algısının yaygınlaşmasıyla birlikte tek tipleşen bir insan modeli ortaya çıkıyor. İnsanlar, doğal görünümlerinden uzaklaşarak, mükemmellik imajına ulaşmaya çalışıyorlar. Bu süreçte ön plana farketmeden hayatımıza dahil etmeye başladığımız estetik operasyonlar, makyaj teknikleri, çeşit çeşit fotoğraf filtreleri ve birbirinden farklı düzenleme uygulamaları gibi araçlar sıklıkla kullanılıyor. Ancak, bu durum yani sosyal medyanın güzellik algısı yaratmasının sonucu burada saydığımız alternatifler kadar pozitif değil. İnsanlar kendilerine duydukları güveni yitiriyorlar, farklılıklar yok oluyor. Psikolojik ve duygusal olarak insanı zor duruma sokuyor ve kıyaslamalar silsilesine sürüklüyor.

Güzelliğin sadece sosyal medya platformlarında karşılaştığımız belirli standartlardan ibaret olmadığını unutmamalıyız. Bize dayatılmaya çalışan bu algıyı kendimizi en mutlu hissedeceğimiz şekilde kırmaya çalışmalıyız.

Bu nedenle, sosyal medya platformlarında karşılaştığımız güzellik algısını sorgulamalıyız. Herkesin kendine özgü bir güzelliği vardır ve gerçek güzellik, dış görünümle sınırlı değildir. İçsel nitelikler, kişilik, yetenekler ve başarılar da bir insanı güzel kılar. Kendimizi başkalarıyla karşılaştırmak yerine, kendi benzersiz güzelliklerimizi keşfetmeli ve kabul etmeliyiz.

Günümüzde, bize dayatılan bu algıyı yıkmak için çeşitli önlemler alınmıştır. Beden Pozitif Hareket, her beden tipinin değerli olduğunu ve herkesin kendini kabul etmesi gerektiğini vurgulayan bir örnek olarak karşımıza çıkar.

Ayrıca, bildiğimiz pek çok markanın ve reklamcılık sektörünün de yaptığı kampanyalar ile birlikte 0 beden algısına karşı mücadele etmeye başladığını gözlemliyoruz.

Sosyal medya kullanıcıları olarak, bizler de bu değişime katkıda bulunabiliriz. Toplumda çeşitliliği ve beden pozitifliğini destekleyen içerikleri paylaşarak, toplumun algısını değiştirebilir ve birbirimizi destekleyebiliriz.

Farklılıklarımız, güzellik kavramını yalnızca zenginleştirir bunu hiçbir zaman unutmamalıyız.

Kaynakça

Görseli aldığımız sayfanın linki ; https://www.womantv.com.tr/gencler-guzellik-algisi-yuzunden-estetik-bagimlisi-haline-geliyor-3343h.htm