Hilmi Yavuz'un Yazın Üzerine Adlı Eseri Üzerine
Yaşayan dev: Hilmi Yavuz
Hilmi Yavuz 14 Nisan 1936 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası onun hayatında önemli bir şahsiyettir. Hilmi Yavuz’un şiire ilgisi babası vasıtasıyla başlar. Ailesinin tek çocuğu olduğu için bu durum yalnızlık teması onun eserlerine yansır. Hocası Behçet Necatigil onun şiir anlayışında önemli rol oynar. Yükseköğrenimini 1969 yılında İngiltere’de, Londra Üniversitesi’ne bağlı University College Felsefe Bölümü’nde tamamlar. Şiiri ile ulaşmak istediği hedef, parçası olduğu Türk şiir geleneğine katkı sağlamaktır. Hilmi Yavuz’un deneme yazıları lirik ve eleştirel kimliklidir. Başlıca eserleri: Doğu Şiirleri, Yaz Şiirleri, Çöl Şiirleri, Kültür Üzerine, Yazın Üzerine, Dil’in Dili’dir. Hilmi Yavuz günümüzde hala yaşayan kıymetli yazarlarımızdandır.
Yazın Üzerine, yazarın 1970’li yıllardan başlayarak, roman ve şiir üzerine yazdığı yazıların bir bölümünü kapsar. Yazın Üzerine’nin romana ilişkin bölümü romanın kurumsal sorunlarını anlatır. Bu bölümdeki yazılar birbirini bütünler. Şiir bölümünde ise belirli bir şiir geleneğini sürdüren şairler ön plana çıkar.
Hilmi Yavuz'un "Burjuvazi ve Roman Üzerine" adlı denemesi, edebiyatın toplumsal yapılarla olan ilişkisini derinlemesine inceleyen önemli bir eserdir. Yavuz, bu eserinde özellikle burjuva sınıfının roman üzerindeki etkilerini ve romanın bu sınıfı nasıl yansıttığını ele alır.
Yazar, Şiir ve Logos adlı denemesinde resim ya da yontu üretmek için kullandığımız «yapmak» fiilini, şiir üretme eylemini göstermek için kullanıp kullanamayacağını sorar. Şairin yapıcı değiş ‘yaratıcı’ olduğu düşüncesinin geçmişinin daha eski olduğunu söyler. Şairin yaratıcı olduğu düşüncesinin, onun biliciliği ya da yalvaçlığı ile bağlantılı olmasını vurgular. Ona göre ne yaptığını bilen şair, yaratıcı değil yapıcıdır. Şiir yapılan bir nesnedir. Yapmak eylemi bir tasarım içerir. Bir nesne olarak şiirin tasarımı ya da özü, varlığından önce gelir.