IELTS’e Hazırlanma Tavsiyeleri: Nasıl Çalışılmalı, Hangi Kaynaklar Kullanılmalı?

IELTS'e yeni girmiş biri olarak sınav taktiklerimi ve tavsiyelerimi sunuyorum. Başarılar.

IELTS’ini yeni almış biri olarak bu yazımda, sınava hazırlık aşamasında neler yapılmalı (ya da ben neler yaptım), nasıl çalışılmalı, ne tür kaynaklar kullanılmalı; biraz bunlardan bahsetmek istiyorum. Fakat önce isterseniz biraz sınavın kendisinden bahsedeyim.

IELTS Nedir?

International English Language Test System (Uluslararası İngilizce Dili Sınavı Sistemi), adından da anlaşılabileceği gibi, Birleşik Krallık tarafından dünyada uygulanan ve İngilizce dil yeterliliğini ölçen bir sınavdır. Bu sınav General Training Module (Genel İngilizce Modülü) ve Academic Module (Akademik Modül) olarak ikiye ayrılır ve 9.0 üzerinden değerlendirilir. Her iki modül de ayda en az 1 kere sınav açmaktadır.

Hangi Modüle Ne İşe Yarıyor?/ Hangisine Girmeliyim?

  • General Training Module: Genel İngilizce dil yeterliliği için girilen bir sınavdır. Eğer amacınız sadece dil yeterliliğini kanıtlamak, yurtdışına göç etmek; yaşamak ve çalışmak ise bu modüle girmeniz yeterlidir. Bu sınav 2 saat 45 dakika sürer ve dinleme, okuma, yazma ve konuşma olarak dörde ayrılır. Bu sınavdan başarılı sayılmak için 4 bölümün ortalamasının 6.0 gerekir.

Dinleme bölümü 4 farklı alt bölümden oluşur (çoktan seçmeli, eşleştirme, şema etiketleme, cümle tamamlama). 30 dakika boyunca CD’den dinleme işlemini yaparken aynı zamanda istenen cevapları vermeniz gerekir. Bölümün sonunda verilen ek 10 dakikada ise cevaplarınızı cevap kağıdına aktarabilirsiniz.

Okuma bölümünde ise 3 farklı okuma parçası verilir ve 40 sorudan oluşur.

Yazı bölümünden sizden biri mektup, diğeri kısa kompozisyon olmak üzere 2 adet yazı beklenmektedir. Mektup bölümünde size bir durum verilir ve bu durumu bilgilendirici, açıklayıcı şekilde en az 150 kelime kullanarak tekrar yazmanız istenir. Yazacağınız mektubn stili resmi, yarı resmi veya kişisel olabilir ki sınavda sizden hangi türde yazı istenildiği soruda açıklanacaktır.

Konuşma bölümü 10-15 dakika süren birebir görüşmeden oluşmaktadır. İlk olarak günlük hayatınız, ev aile iş yaşamınız ile ilgili sorular sorulur. Sonra üstünde belirli bir konu başlığı olan bir kart verilir ve 1 dakikalık hazırlanma süresinde sizden 2 dakika boyunca bu konu hakkında konuşmanız istenir. Sınav görevlisi konuşmanızın sonunda cevaplarınızla ilgili bazı sorular sorabilir. Son bölümde, yine aynı konu hakkında sorular devam eder. Fakat bu bölümde sorulan sorular sizin konuyla alakalı soyut fikirleriniz, problem çözme becerileriniz ve genel hayattaki tavır ve tutumlarınız ile dolaylı olarak ilgili olabilmektedir.

  • Academic Training Module: Yurtdışında lisans veya yüksek lisans eğitimi alabilmek için girilen, akademik dil yeterliliğini ölçen sınavdır.

Dinleme bölümü 4 farklı alt bölümden oluşur (çoktan seçmeli, eşleştirme, şema etiketleme, cümle tamamlama). 30 dakika boyunca CD’den dinleme işlemini yaparken aynı zamanda istenen cevapları vermeniz gerekir. Bölümün sonunda verilen ek 10 dakikada ise cevaplarınızı cevap kâğıdına aktarabilirsiniz.

Okuma bölümü 40 sorudan oluşur ve 60 dakikalık süre içinde cevaplanır. Formatı, genel IELTS’e göre daha betimleyici, olgusal ve analitiktir. Daha bilimsel makalelere, yazılara, okuma parçalarına yer verilmektedir. Soru türleri ise metne göre metindeki boşlukları doldurma, tablo ve grafiklerdeki eksik bilgileri tamamlama, çoktan seçmeli sorulara cevap verme, başlık-metin eşleştirme, açık uçlu soru cevaplama gibi olabilmektedir.

Yazma bölümü, farklı yazım becerilerini ölçmek üzere hazırlanır ve 2 bölümden oluşur. İlk bölümde bir grafik verilir. Bu grafiği genel hatlarıyla anlatılması ve sorulan soruları yazarken cevaplanması istenir. En az 150 kelime yazılmadığı takdirde puan kırılır. Ayrıca grafikteki artışlar, azalışlar, değişmeyen bölümler vb. gibi verileri özenle yazılmalı ve yazarken eş anlamlı kelimeler kullanılmaya; çok fazla aynı kelime tekrarı yapmamaya özen gösterilmelidir. İkinci bölüm daha tartışmaya açıktır (argumentative). Bu bölümde bir problemden/sorundan/durumdan bahsedilir ve sizin öznel görüşünüzü istemektedir. Görüşünüzün ne olduğu hiç önemli değildir. Yani cevabı yazarken acaba benim görüşümü beğenecekler mi, yargılayacaklar mı gibi düşüncelere kapılmanıza hiç gerek yok. Bu bölümdeki en önemli noktalar; soruyu doğru anlama, ilk paragrafta kesin olarak fikrinizi belirtme ve sonraki paragraflarda fikrinizi destekleyici argümanlar sunabiliyor olmanızdır. Ayrıca en az 250 kelimelik bir yanıt verebiliyor olmalısınız ki kelime sınırından puanınız eksilmesin.

Son olarak; akademik bölüm de konuşma sınavı içermektedir. Konuşmanız yine birebir görüşmeden oluşur ve kaydedilir. Genel ve akademik modülün içeriği konuşmada aynıdır. Tabiki akademik bölümden girerken kelime dağarcığı, profesyonel kelime kullanımı büyük rol oynamaktadır. Konuşurken ki akıcılık, cevaplardaki tutarlılık, kelime dağarcığı ve eş anlamlı kelime kullanımı, dil bilgisi ve gramer kullanımı notlandırmada büyük rol oynar.

Sınava çalışırken ne yapabilirim?/ Hangi kaynakları kullanmalıyım?

Öncelikle hangi modüle gireceğinize karar vermenizde fayda var. Çünkü oyunu kurallarına göre oynamalısınız. Ben sınava çalışırken ilk başta tek başıma çalışsam da kursa gittikten sonra kursun da faydasını gördüm diyebilirim. Çünkü gerçekten eleyici taktikleri kursta öğretiyorlar. Ama tabiiki sadece kursa gitmek yetmiyor.

Her gün kurs dışında en az 4 saat konsantre şekilde sessiz bir ortamda çalışmanız şart. Size tavsiyem, sınav sıralamasındaki gibi ilk zamanlar özellikle okuma ve dinleme bölümlerine yoğunlaşmanız ve kesinlikle kelime dağarcığınızı arttırmanızdan yana. Türkçesini bile bilmediğiniz bir İngilizce okuma parçasıyla sınavda karşılaşabiliyorsunuz çünkü. Dinleme bölümünü de eşzamanlı olarak çalışmanız bu konuda size yardımcı olacaktır. Okuma ve dinlemeyi biraz hallettikten sonra yazma kısmına yoğunlaşabilirsiniz. Fakat sakın diğer iki bölümü boşlamayın. Yazma kısmında ilk olarak ne yapacağınızı iyice anladıktan sonra bol bol farklı grafikler ve konular üzerine yazmaya çalışın. Yazarken tabiki kalıpları kullanmayı unutmayın. Yazılarınız otomatikleşince ise süre tutarak konsantre şekilde devam edin ve kendinizi kandırmayın J. Son bölüm olan konuşma hazırlıklarında evde kendi kendinize farklı konular hakkında konuşup durun. İlk başta kendi kendinize konuşmak garip kaçacaktır fakat bir süre sonra alışıyorsunuz. Yazmada olduğu gibi konuşmada da ne kadar farklı konuşma konuları üzerinde durursanız o kadar iyi. Çünkü sınavda belirli hazırlık süresinden sonra direkt konuşmaya başlıyorsunuz. Yani çalışırken hazırlık sürenizi ne kadar iyi değerlendirirseniz o kadar iyi. Sınavdaki heyecanı da katacak olursak, konuşurken önceden hazırladığınız notları uygun biçimde ne kadar profesyonel ifade edebilirseniz o kadar iyi (farklı sözcük kullanımları, deyim ve deyişleri kullanmak vb.). Bu yüzden en azından hız kazanmak adına stresinizi azaltmak için evde çalışırken süre tutmaya özen gösterin.

Kaynak kullanımı konusunda tabiiki özgürsünüz. Faka ben yine de kendim çalışırken kullandığım veya iyi olarak duyduğum kaynakları size listeliyorum:

  • KAPLAN IELTS Prep Plus
  • BARRON’S IELTS Practice Exams
  • 101 Helpful Hints for IELTS (Nüans Publishing)
  • FUNDAMENTALS of ACADEMIC ENGLISH-CESUR ÖZTÜRK (Pelikan Yayınları)
  • Collins Vocabulary for IELTS
  • Collins Reading for IELTS
  • Collins Listening for IELTS
  • Collins Writing for IELTS
  • Collins Grammar for IELTS
  • Collins Speaking for IELTS
  • BARRON’S ESSENTIAL WORDS FOR THE IELTS
  • Youtube videoları

Ek olarak şunu da belirtmeliyim ki; https://ieltsregistration.britishcouncil.org/ adresinden kayıtlar gerçekleştirilmektedir. Mail ile sisteme kayıt yaptıktan sonra sistem sizi yönlendiriyor ve en son ücreti ödedikten sonra asıl kaydınız gerçekleşmiş oluyor. Sınava hazırlık için materyaller, bilgilendirme mailleri zaman içinde size iletiliyor. Sınav tarihi değişmemekle birlikte bazen son anda sınav merkezi değişebileceğinden, mailinizi sınava girmeden önce neredeyse her gün kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Başarılar dilerim.