İletişim?

Hayatımızın her yerinde olan iletişim kavramı nedir? Ögeleri, türleri nelerdir gelin birlikte öğrenelim.

İnsanlığın varlığıyla birlikte başlayan iletişim aslında hayatımızın her yerinde bulunmaktadır. İletişime ihtiyaç duyarız çünkü kendimizi ifade etmek isteriz. İnsan kedini ifade etmezse eksik ve anlaşılmadığını hisseder. Birinden bir şey istemek, birine bir şey sormak ve buna benzer birçok durum aslında iletişim olarak geçer. İnsan sosyal bir varlıktır ve bundan dolayı çevresiyle iletişime geçme isteği hep olacaktır.

İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Literatürde çok fazla iletişim tanımı bulunmakta ama asıl olan şudur ki iletişim aslında hayatın her anında bulunmaktadır. İletişimsiz hayata devam etmek çok zordur. Bu durumu sadece insanlar üzerinden düşünmeyelim bütün canlılar için çok önemlidir. Mesela sürü halinde ilerleyen bir hayvan topluluğu tehlikelere karşı birbirlerini çıkardıkları sesler ile uyarmaktadır. Bir örnekte daha incelersek, bir bebeğin ağlaması. Bebek ağlaması da bir iletişim belirtisidir. Bebek ağlayarak o an ki bir durumdan rahatsız olduğunu ya da karnının acıktığını belirtmiş olur. Bu ağlama eylemi de aslında bir bilgi taşır.

Bir kızılderilinin yaktığı dumanın ateşi, divit, okka, kuzu derisi sonrası ulaştırma. Güvercinler uçurarak bilgilendirme gibi durumlar araç olarak kullanılmıştır. Dünyanın farklı coğrafyalarında yahut farklı zaman dilimlerinde yaşayan insanlar, aynı fikri bu araçlardan birini ya da birkaçını kullanarak kendilerini birçok farklı şekilde ifade etmişlerdir.

İletişimin temel ögeleri nelerdir?

İletişimin 5 temel ögesi bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, alıcı, kanal ve geri bildirimdir.

Kanal: İletişimi başlatan ve herhangi bir konuda alıcıya mesaj ileten taraftır.

Mesaj:  kaynak tarafından alıcıya gönderilen her türlü iletiyi ifade eden bir iletişim ögesidir.

Alıcı: Gönderici tarafından iletilen mesajı alan ve buna karşılık veren iletişim ögesidir

Kanal: Göndericinin alıcıya mesajı iletirken kullandığı iletişim yolunu ifade eden bir iletişim ögesidir.

Geri Bildirim:  alıcının kaynaktan aldığı mesaja verdiği karşılıktır. Alıcı, kaynağa her zaman dönüt vermeyebilir. Örneğin telefonun çekmediği bir yerde iletişim kurulduğunda alıcı göndericinin dediklerini duymayacağı için dönüt (geri bildirim) vermeyebilir. 


İletişimde 4 çeşit yöntem bulunmaktadır. Bunlar: Sözlü, Yazılı, Sözsüz ve Görsel İletişimdir.

Sözlü İletişim: Sese dayalı iletişim türüdür. Örneğin, telefon görüşmesi yapmak.

Yazılı İletişim: Yazıya dayalı iletişim türüdür.

Sözsüz İletişim: Genellikle vücut dili ve mimikler kullanılır. Örneğin, yemeği beğenince dudakların hareket etmesi.

Görsel İletişim: Televizyon haberleri, reklamlar, billboardlar ve fotoğraflar aracılığıyla yapılır.


İletişimde kullanılan göstergeler:

Dil göstergeleri, Söz ve yazıyla gerçekleştirilen her eylem bu gruba girer. İnsan duygu ve düşüncelerini en iyi şekilde dil ile anlatır. Dil dışı göstergeler: Resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimikler bu gruba girer.

Belirti: Amacı olmayan, istem dışı gelişen doğal göstergelere denir. 

Belirtke: İletişim kurma, bir ileti aktarma, bir bilgi verme amacı içeren göstergelerdir.

İkon (görsel gösterge): Dili kullanmadan bilgi ve iletileri aktaran en basit araçlardır.

Simge: Bir toplumda bir gösteren ile gösterilen arasında sürekliliğini koruyan uzlaşımsal ve çoğunlukla da nedensiz olan ilişkiye dayanan görsel biçime denir.


İnsan neden iletişime ihtiyaç duyar sorusuna ilk cevap şu olabilir. İletişim canlılar için zorunlu bir ihtiyaçtır. Kendi anlatma, karşındakini anlama gibi durumların hepsi iletişim sayesinde yapılmaktadır. Varlık bulduğu andan itibaren, doğası gereği “ihtiyaçlar” hiyerarşisini doğru yönetmek zorunda olan canlılar, özellikle de insanlar; bedenleriyle, sesleriyle hatta bazen sessizlikleriyle zorunlu olarak iletişim halinde bulunurlar. Bir insanın, 24 saatlik zaman diliminde iletişim içinde bulunduğu sürenin oranı yaklaşık olarak %70’tir. Bu bakımdan iletişim, yaşamın vazgeçilemez ve kaçınılmaz bir parçasıdır.


İletişim, kafamızı çevirdiğimiz her yerde bunu unutmamalıyız. Her gördüğümüz, duyduğumuz mesaj bir anlama ifade etmektedir. İletişim varlığı hep var var olmaya da devam edecek. Önemli olan onu etkili kullanmak ve devam ettirmek. Bir genç iletişimci olarak bunun öneminin farkında olmak benim için mutluluk verici bir durum. Son kez şunu diyebilirim sağlıkla kalın, iletişimle kalın :)


Kaynak

https://www.sektorumdergisi.com/iletisim-nedir-neden-onemlidir/

https://boenstitu.com/blog/iletisimin-ogeleri-nelerdir