İletişim Becerisi

İletişim becerilerinizi gözden geçirin!

İnsanlarla ne sıklıkla iletişim kurarsınız? Sessizliğin iletişimin bir parçası olduğunu bilmiyor musunuz? Bu yazımızda iletişim becerilerinizi nasıl geliştirebileceğiniz üzerine konuşacağız. Eğer siz de daha kuvvetli iletişim kurmak istiyorsanız, bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İletişimde Olduğunuz Kişinin Gözlerine Bakın

Aslında bu yöntem, göz kontağı kurmak olarak bilinir. İletişimde olduğunuz kişi ile göz teması kurmak iletişiminizi güçlendirir ve kelimelerinizin etkisini arttırır. Karşı taraf gözlerinizi kaçırmadığınız için güven duygusuna sahip olur. Bununla birlikte, göz teması kurmak sahip olduğunuz iletişime olan ilginizin kanıtıdır.

Konuştuğunuz esnada arkadaşınızın size bakmadığını ve sürekli olarak gözlerini kaçırdığını hayal edin. Bu durumda arkadaşınızın dikkatinin dağıldığını veya sohbetinize olan ilgisini kaybettiği sonucuna dahi varabilirsiniz. Ortamda pek çok çevresel faktör olsa da mümkün olduğunda göz teması kurmaya çalışmalısınız.

Ayrıca, göz teması kuramamak öz güven düşüklüğü ile ilişkilendirilebilir. Bu nedenle, kendinizden emin bir şekilde karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakmalısınız.

Düşüncelerinizi Söylemekten Çekinmeyin

Küçüklükten itibaren kelimelerinizi seçerken karşınızdakini kırmamanız üzerine öğütler duymuş olabilirsiniz. Maalesef ki, bu ve buna benzer dayatmacı eğitim modelleri zayıf iletişim özelliklerine sahip olmanıza sebep olabilir. Duygu ve düşüncelerinizi karşı tarafa sakınmadan iletmeniz gerekmektedir.

Kimi zamanlarda size yöneltilen bir soru karşısında cevapsız kalabilirsiniz. Arkadaşınızın bir ricası doğrultusunda kararsız hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ona bu konu üzerine düşüneceğinizi ve geri dönüş yapacağınızı söyleyin. Cevabınızın olumlu ve olumsuz olması önemli değil. Buradaki kritik nokta, arkadaşınıza kesin olarak dönüş yapmanızdır.

Duygularınızı tanımak ve düşüncelerinizi kelimelere dökmek sizi güçlü kılar. Ayrıca, düşüncelerinizi karşı tarafa duyurmadan geri bildirime sahip olamazsınız.

Hayır Demek Pek Normal

Her insanın birbirinden farklı olduğunu unutmayın. Bu doğrultuda, her bireyin istekleri ve ihtiyaçları kendi hayat düzenleri doğrultusunda şekillenir. Aynı zamanda, başka bir kişinin ihtiyaçları ile sizin ihtiyaçlarınız birbirini karşılamayabilir. Çevrenizden hayır cevabı almak ve diğerlerine hayır demek çok normal!

Örneğin, arkadaşınız sizden borç para istediğinde borç vermek istemiyor olmanız gayet olağan. İstemediğiniz durumlarda hayır demekten çekinmeyin. Ek olarak, ayrımcı olmayan ve nefret içermeyen kelimeler kullanmaya özen göstermelisiniz. Yani, ben merkezci bir tutuma sahip olmaktan kaçınmalı ve diğerlerinin haklarına saygı duymalısınız.

Son Olarak: Beden Dili

Mimikleriniz, duruşunuz, yüz ifadeleriniz ve vücut hareketleriniz sessiz iletişim ögeleri olarak bilinir. Arkadaşınızla konuşurken duyduğunuz bir durum üzerine üzüldüğünüzü düşünün. Duygularınızı saklamak için bu durum karşısında arkadaşınıza sevinç duyduğunuzu söyleseniz dahi beden diliniz gerçekleri yansıtır. Eğer duygularınızı saklamanız gereken bir durum içerisindeyseniz bunu bedeniniz ile de yansıtmanız gerektiğini unutmayın. Sonuç olarak, beden dilinin iletişimdeki etkisini göz ardı etmeyin.

Bu yazımızda iletişim becerilerinizi nasıl kuvvetlendirebileceğiniz üzerine konuştuk. Dilerseniz sizler de fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlere iletebilir ve bu içeriği sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.