İlişkilerde farkındalık

Nereden öğrendiklerimizi tekrar ediyoruz?

Çoğumuzun ilişkileri öğrendiği ilk yer, yuvamız ya da yuva gibi görmek durumunda kaldığımız yerlerdir.

Annemiz, babamız ve onların arasındaki iletişim dinamikleri, karşılıklı iletişimlerde hangi yönde davranışların benimsemesi gerektiğine dair ilk izlenimleri verir. Alınan ilk izlenimler otomatik olarak kabul görerek bizdeki ilişki davranışı modellerini de şekillendirebilir.

Bir kız çocuğunun yetişkin bir kadın olmaya başladığında annesinin, bir erkek çocuğun da yetişkin bir adam olmaya başladığında babasının tarzını benimsemesi çok olağandır. Fakat bazen ilişkilerde yaşadığımız sorunların kendisi de aileden edindiğimiz bu davranış kalıplarına bağlı olarak kendisini gösterir.

Bizler bu tutumları otomatik olarak kabul ettiğimiz için 'normal' olanın, bizim gösterdiğimiz tavır olduğunu düşünürüz.

Yolunda gitmeyen ilişki ve iletişim deneyimleri ile beraber bizim için normal olanın neden işe yaramadığı kavramakta zorlanırız. Çünkü anne ya da babadan görülerek benimsenen bilgilerin yanlış olabileceğini düşünmek, hayata karşı duyduğumuz güveni de zedeleyecektir. Sanki bu farkındalık ile beraber bir hayat baştan sonuna kadar yıkılacak ve yerine yeni bir hayat yerleştirmek gerekecektir.

Süreç ilk bakışta ne kadar sarsıcı gibi gözükse de çıkılacak bu yeni yol, aslında her zaman hasretini çektiğimiz ilişkiler ve iletişimleri hayatımıza dahil edecektir.

Kökleşmiş yargılardan arınmak ve öz kimliğimiz ile tekrar buluşmak bir anda mümkün olmayabilir. Bu süreç boyunca başkalarına karşı kolaylıkla gösterdiğimiz toleransları kendimize de sunmamız gerekecektir.

Farkına varılan her bir yanlış tutum, zamanla yerini kabullenmeye ve bizler için daha işlevsel olabilecek yeni davranış modellerine dönüştürecektir.

Yalnız hissetmemek adına tutunulan kişiler, işler ve sonunda hayal kırıklığına uğratan bazı beklentilerin neden bizler için bu kadar cazip olduğunun ayrımına varacağız.

Geçmişten getirdiğimiz yüklerden arındıkça kendimizi bulacağız. Ve bizim yanımızda kendimiz olduğumuz için bulunan kişilerle beraber olacağız.

Tüm bu bahsi geçen konularda farkındalığımızı geliştirmek adına sizlerle üç kitap önerisi paylaşıyorum. Size cazip gelen bir tanesini seçebilir ya da hepsini birden okumayı tercih edebilirsiniz.

Umarım, işinizi görür. :)

1.Seni Yoran Her Şeyi Bırak


2. Hayır Diyebilme Sanatı


3. Sınırlar