İlk kadın savaş pilotu: Sabiha Gökçen

Türkiye'nin ve aynı zamanda dünyanın ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen'in hayat hikayesi.

Atatürk’ün manevi çocuklarından biri olan Sabiha Gökçen, 1913 yılında Bursa’da doğdu. Babası ve annesi ölünce onu evlat edinen Mustafa Kemal Atatürk ona gökyüzüne bağlı anlamına gelen Gökçen soy ismini 1934 yılında verdi. Bundan bir yıl sonra 1935’de Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi. Sabiha Gökçen buradan sonra Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı ve 7 erkek öğrenci ile birlikte Kırım Rusya'ya gönderildi. Sabiha Gökçen orada yüksek planörcülük eğitimini tamamlamış oldu. Onu tarihe altın harflere yazdıracak olan savaş pilotluğu eğitimini 1936'da Eskişehir Askeri Hava Okulunda aldı ve burada aldığı özel eğitim ile askeri pilot oldu. 

Mustafa Kemal Atatürk, manevi kızınına bu eğitimlerden ve bitirmiş olduğu stajından sonra 1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası vermeyi uygun gördü. Bu törenden sonra ise Sabiha Gökçen  30 Ağustos 1937'de askeri uçuş brövesi aldı. 

Sabiha Gökçen başarılarından dolayı 1938'de Balkan devletlerinin davetlisi olarak Atina'da Balkan turu yapmaya çağırıldı. Bundan sonra Türkiye'ye döndü, Türk Hava Kurumu Türkkuşu'na "Başöğretmen " olarak tayin edildi ve 1955'e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. 1935 ve 1959 yıllarında davet edildiği Amerika’ya giden Sabiha Gökçen burada Türk toplumunu, verdiği mücadeleleri ve Türk kadınını en iyi şekilde tanıttı. 

Bu noktadan sonra ise 1996 yılında havacılık tarihinin en prestijli ödülünü kazandı. Bu ödül yurtdışında daha da saygı duyulan bir savaş pilotu olmasına sebep oldu. Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni sebeiyle düzenlenen Kartallar Toplantısı’na onur konuğu olarak davet edildi. Maxwell Hava Üssü’nde düzenlenen bu törende bir de “Dünya Tarihine Geçen 20 Havacı” dan biri oldu. Onu bu ödülde eşsiz kılan ise bu ödüle sahip ilk ve tek kadın havacı olmasıdır.

83 yaşından yaptığı son uçuşu olan Falcon 2000 uçuşunu Fransız pilot Daniel Acton ile yaptı. Bu uçuştan sonra emekli olmayı seçen Sabiha Gökçen 22 Mart 2001 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde hayatını kaybetti. Bir savaş pilotundan fazlası olan Sabiha Gökçen Türk kadını ve Türk Milleti için altın değerinde bir şahsiyettir.