İlk Kez Puzzle Yapacaklar İçin Tavsiyeler

Puzzle Yapmak İsteyenler İçin İşlerini Kolaylaştıracak İpuçları

Puzzle; minik parçalarla bütünü oluşturma eylemi.

Ayrıntılara odaklanmak nasıl olur anlamak isterseniz yapılabilecek en güzel aktivitedir ve fakat dikkat bağımlılık yapabilir! ;)

Her türlü bulmacayı severim diyorsanız puzzle yapmayı da büyük ihtimalle seveceksiniz ama bu kesinlikle başka bir şey. İşin görsel boyutu olaya farklı bir tat katıyor.

İnsanlar 1000 parça gibi bir sayıyı duyduklarında genellikle gözleri korkuyor ve siz bunu dile getirmeyi düşünüyorsanız aynı şekilde size de, ''yapamazsın'', ''bitmez o puzzle'' tarzı şeyler söyleyenler olacaktır diye düşünüyorum zira bana öyle oldu ve tam olarak ''deli işi'' diye nitelendirdiler. Nihayetinde ilk puzzleımı 3 güne yayarak toplam 8 saatte bitirmiştim. Sevilen bir romanı, bu bölüm de bitsin yatıcam, tamam tamam şu sayfa da bitsin kapatıyorum diye diye sabahlayarak bitirmek gibiydi.

Bittiğinde ortaya çıkan şeyin neredeyse her ayrıntısına vakıf oluyorsunuz. Ben EDUCA;nın World Banknotes'unu yapmıştım ve bittiğinde her banknotu santim santim biliyordum. Kolay olmasının sebebi ise net ve belirgin hatlarının olması resimdeki renk çeşitliliğiydi sanırım.

Bu açıdan bakınca bir dünya haritası yapmak çok şahane olur. Aynı mantıkla güzel bir periyodik tablo veya yıldız haritası da olabilir...

Bence en zoru yağlı boya bir tabloyu veya siyah beyaz bir şeyi yapmak. Aynı rengin farklı tonları ve renk geçişleri ciddi anlamda göz yoruyor ve zorluyor.


Tavsiyeler nelerdir peki diyecek olursanız aslında buna niyetlenenler için muhtemelen bilindik şeyler ama yine de birkaç şey yazalım;

1. Kesinlikle bir puzzle halısı alın

2. Parçaları renk renk, mümkünse kutunun üzerine bakarak desen desen, seçebildiğiniz kadar kısım kısım ayırın. Böylece parçalara ve ayrıntılara da aşina olmuş olursunuz.

3. Tabii ki önce çerçeveyi halledin. İki köşesi de düz olan 4 parça olacak, önce onları bulup ardına ilerleyin.

4. Aynı kısma ait olduğunu düşündüğünüz parçaları kutudaki resme bakarak, halının üzerinde denk geleceğini düşündüğünüz yerin üzerinde belli bir alana kümeler, biriktirirseniz işiniz oldukça kolaylaşacaktır.

5. Tıkandığınız bir yer olduğunda orada ısrar etmek yerine başka bir tarafa geçin ve o kısmın resmini internetten bulup yatmadan önce inceleyin. Siz uyurken beyniniz orayı düşünecektir ve sabah kalkıp o gün tekrar hakının başına oturduğunuzda çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Aynı yöntem bir şeyi ezberlerken de çok işe yarar.

Son olarak, eğer ilkini bitirirseniz kesinlikle devamı gelecektir diyebilirim...

Son parçayı yerine koymanın hazzından sonra eserinizi zevkle seyredebilirsiniz.