Puzzle Yapmanın Faydaları

Puzzle Yapmanın Rahatlatıcı Etkisi

Puzzle yapmak neden rahatlatıcı bir aktivitedir?

Çocukluğumuzdan ergenlik dönemimize, yetişkinlik dönemimizden yaşlılık dönemimize kadar her yaşta, her zaman ve her koşulda yapılabilir bir aktivite olan puzzle. Her yaşa göre farklı sayılarda puzzle çeşitleri vardır, her insan hayatında en az bir kez isteyerek ya da istemeyerek puzzle yapmıştır. Peki, bu aktivitenin bize kazandırdığı pozitif etkilerin ne kadarını anlamlandırabiliyoruz?

Önce puzzle kutusunu açıp, sağlam poşeti yırtıp, ardından puzzle parçalarından köşelere ait olanları ayıklayıp onları bir güzel birleştirip sonra da hepsini tek tek düz çevirip renklere göre kategorize etmenin ruh halimizdeki değişikliklerini detaylı olarak inceleyelim.

Yoğun, stresli ve zor bir iş gününün ardından güvenli evimize gelip, kıyafetlerimizi değiştirip, karnımızı doyurup ve kahvemizi yapıp başına oturduğumuz puzzle, hayatımızda çok ciddi değişiklikleri getirebilir. Bu değişikliklerden ilki, tahmin edilebileceği üzere “dinginliktir”.

Onlarca farklı desende ve farklı tipteki parçanın içinden benzerlerini bulmak için zihni tamamen boşaltıp yalnızca o anın içinde kalmak gerekir. Çünkü bu hassas işi yaparken bir yandan da kafamızda geçmişe ya da geleceğe yönelik düşünceleri dönüp dolaştırmamız zordur. O an yalnızca parçalar vardır ve bir süreliğine zihin gerçekten dinlenmek için zaman bulur.

Toplantılar, yapılacak işler, bulaşıklar, çamaşırlar, arkadaşlar, çözülecek problemler, çelişkiler… Her şey sanki bir anda ortadan kaybolur. Çünkü masanın başında yalnızca birleştirilmeyi bekleyen parçalar, onları bir araya getirmeye istekli biri ve harcanacak güzel zamanlar vardır. İstenmedikçe kimse bu huzur dolu ortama giremez; böylelikle ne kavgalar devam edebilir ne de herhangi farklı bir konu tekrardan ortaya çıkabilir. İşte o zaman zihin kendini yenilemek için bir şans bulur. İsteyerek yapamayacağımız, hatta belki meditasyon ile ancak ulaşabileceğimiz dinginlik bize kolayca gelir. Çünkü dikkat tamamen toplanmalı ve o anın getirdiği doğru yapma dürtüsü sonuna kadar yaşanmalıdır.

Sonra bunu sabır ve azim takip eder. Parçaları tek tek denemek, benzerleri bulmak, yerleştirmek, düzeni sağlamak, ya da onlarca kez yanılmaya rağmen yılmadan devam etmek. İşte bunların hepsi sabrı artıran ve insanı daha sakin kılan aktivitelerdir. Günde yalnızca 10 dakika bile puzzle yapmak, istikrarlı olunduğu takdirde, insanda gerçekten sabır artışına neden olur. Azim ise yılmadan devam etme sonucunda, bitirmeye duyulan istek ve başarma arzusuyla gelir.

Bu duruma farklı bir pencereden bakacak olursak, iş yerinde gün boyu planladığımız hiçbir işi yapamadığımızı hayal edelim. Sabah uyandığımız andan eve gelinceye kadar onlarca sorun ile karşılaştığımız bir gün olmuş ve artık hiçbir şeyi düzeltecek enerjimiz kalmamış. Sonra günlük rutinlerimizi gerçekleştirip puzzle başına oturmuşuz. 3-4 bağlantılı parçayı bulmuşuz ve bir düzen sağlamışız. Psikolojimiz nasıl değişir? Pozitif anlamda, kesinlikle daha yapıcı, daha azimli ve daha istekli bir yapıya bürünme şansı ediniriz. “Ben aslında beceriksiz değilim, ben aslında bir şeyleri yapabiliyorum.” duygusunu hissetmeye başlarız belki de. Gün boyu bir kez bile “Aferin!” demeyi kendimize uygun görmemişken, bir anda binlerce olasılık içinde iki uyumlu parçayı bulmuş olmanın verdiği gururla aslında “başarılı” olabileceğimizi düşünürüz. Böylelikle kötü hislerin bünyemizdeki etkisi azalır ve biz pozitif hissetmeyi yavaş yavaş bünyemize kazandırırız.

Eğer nötr bir gün geçirmişsek, amacımız kafa dağıtmak ya da biraz olsun teknolojiden uzak, sakin birkaç saat geçirmekse, puzzle yapmak bizi kesinlikle pozitif etkilerle dinginleştirir.

Biraz da odaklanma üzerine değerlendirme yapalım. Kolay dağılan bir odağımız varsa ya da bir şeye uzun süre odaklanmak bize göre değilse, o zaman puzzle yapmak yine avantajlı olur. Çünkü değişen desenler sürekli yeni bir şeyleri takip etmeyi, parçaların tiplerindeki farklılık ise bize odağı hızlı değiştirip hızlı tepki vermeyi gerektirir. Örneğin, çok zor bir gökyüzü manzaralı puzzle yaparken bir anda turuncuları bırakıp mavilere geçebiliriz, ya da oradan bir bulut geliyorsa hemen beyaz parçalara odaklanabiliriz. Zamanla odaklanma süremiz artar; aynı renk ve desendeki parçaları daha rahat algılar hale gelir ve daha kolay odağımızı toplama fırsatı edinebiliriz. Herkeste her zaman bu şekilde işlemeyebilir ama puzzle yapan insanlardan gelen tepkilere baktığımızda bu etkileri rahatlıkla dile getirebiliriz.

Sonuç olarak, puzzle yapmak faydalı bir aktivitedir. Herkes bu konuda iyi olacak diye bir şart yoktur, ama eğer önyargısız bir şekilde 500 veya daha az parçalı kolay puzzle denemeleri yaparak başlarsanız, kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Eğer zoru başarmayı seviyorsanız ve şehir hayatının yorgunluğu içinde sakin bir kaçamak yapmak istiyorsanız, puzzle yaparak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Keyifli zaman geçirmeniz dileğiyle.