I'm Glad My Mom Died

iCarly'nin yıldızı Jennette McCurdy'nin anı kitabı

Kariyerine annesinin isteğiyle çocuk oyuncu olarak başlayan ve Nickelodeon'daki iCarly dizisiyle yıldızı parlayan Jennette McCurdy, anılarından oluşan I'm Glad My Mom Died kitabında hayatına dair kimsenin bilmediği, çarpıcı sayılabilecek anılarından bahsetmiş.


Çocukluğundan itibaren annesinin manipülasyonlarına ve suistimaline nasıl maruz kaldığını en başından anlatmaya başlayan oyuncu; annesinin hayallerini giyme rolünü üstlenerek oyunculuğa başlatıldığını, annesinin onu güzelliğini koruması için nasıl baskıladığını, 'küçük kalması' için diyet yaptırarak blumia ve anoreksiyaya yakalanmasına sebep olduğunu, bunlar olmadığı zaman nasıl gözyaşlarıyla duygu sömürüsü yaparak istediğini elde ettiğini anıları yoluyla detaylı şekilde anlatmış.


Kitabı okurken hayatını annesini mutlu etmeye adamış ve bütün yaşamını onun istediği gibi şekillendirmiş bir çocuğun büyüdüğünde kim olduğunu, aslında olmak istediği kişiyi, hayatını nasıl devam ettireceği hakkında yaşadığı varoluşsal krizleri okuyoruz. Sadece annesi de değil, babası, kardeşleri, ilişkileri... Hayatına dahil olan herkesle arasındaki ilişkinin belki de bu bağdan nasibini nasıl aldığını, kameraların önünde gözüken mükemmel görüntünün aslında içeriden nasıl parçalanmış olduğunu görme fırsatı yakalıyoruz.

Yıllar sonra başladığı terapi seanslarına kadar kadar kendisine yaşatılanları anlamayan oyuncunun kitaba bu ismi vermeyi tercih etme sebebi de kendisiyle olan bu yüzleşmesinden, iyileşmesinden kaynaklanıyor ve oyuncu katıldığı röportajlarda da aslında annesinden nefret etmediğinden bahsediyor.


Her şeyin yanında, kitabın etkileyici ve akıcı bir dile sahip olması okumayı kolay kılıyor. Yazarın kendisi tarafından seslendirilmesiyle de dinlerken duyguyu dibine kadar hissettiriyor.


On sekiz yaşın üzerindeyseniz ve üstte bahsettiği tetikleyici unsurlardan etkilenmeyecekseniz kesinlikle okumanızı öneririm. Diğer türlü biraz sakıncalı olabileceğini düşünüyorum. Psikolojik açıdan herkesin kolayca sindirebileceği bir kitap değil. Özellikle de küçük yaştakilerin.


Kitabın henüz Türkçe bir çevirisi yok. Kitap sitelerinden temin edebilir ya da Storytel uygulamasından ulaşabilirsiniz.