İngiliz Mahkemelerinden Emsal Niteliğinde Bir Karar!

Dubai Emiri Şeyh el Maktum eski eşi ve çocuklarına, İngiliz tarihinin en pahalı boşanma anlaşmasıyla 550 milyon sterlin para ödeyecek.


İngiliz mahkemesi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum'un eski eşi ve çocuklarına, İngiliz tarihinin en pahalı boşanma anlaşmasıyla 550 milyon sterline (yaklaşık 730 milyon dolar) yakın para ödemesine karar verdi.

Kısaca özetlemek gerekirse, olaylar yaklaşık 2 sene evvel, 2019 yazında, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Mektum'un eski eşi Ürdün Prensesi Haya'nın İngiltere'ye kaçıp Yüksek Mahkeme'ye "zorla evlendirme ve taciz karşısında korunma tedbiri" talebiyle dava açması ve iki çocuğunun velayetini istemesiyle başlıyor. Zira Dubai Şeyhi kendisinden 2000'li yıllarda kaçmak isteyen 2 kızını da her seferinde ajanları tarafından yakalatıp Dubai'de yıllarca ev hapsine mahkum etmiş birisi. O yıllarda da dava görülmüş fakat Şeyh ne yapıp edip davayı ve basını etkisiz hale getirmiş. Bu son olayda ise, Dubai Emirliği'nin 72 yaşındaki hükümdarı Muhammed, o tarihten bu yana 13 ve 9 yaşlarındaki iki çocuğuyla Londra'ya kaçan 47 yaşındaki eski karısına karşı uzun süredir amansız bir hukuk savaşı sürdürüyordu.

Son görülen davada, İngiliz mahkemesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum'un, 2 kızını kaçırdığı, karısını tehdit ettiği ve onlar üzerinde büyük bir baskı ve korkutma politikası izlediğine karar veriyor. Aynı zamanda, Dubai Emiri 72 yaşındaki Maktum ile Nisan 2019'da iki çocuğuyla birlikte Londra'ya kaçan 47 yaşındaki eski eşi Prenses Haya arasında kıyasıya devam eden bu hukuk mücadelesi, BAE ile ilgili bazı kirli çamaşırları da gözler önüne sermiş oldu. Örneğin, Şeyh usülsüzlüklerinden vazgeçmeyip davanın seyrini değiştirmek adına Prenses Haya'nın telefonunu hacklemesi için casus yazılım kullanmaya bile başvurmuş. Ayrıca Yargıç, Şeyhin Prenses Haya'yı hem İngiltere'ye kaçışı öncesinde hem de sonrasında taciz ve tehdit ettiğini söylemiş. Sonuç olarak, Yargıç McFarlane İngiliz mahkemesinin gördüğü en pahalı boşanma anlaşmasıyla davayı sonuçlandırıyor ve Ürdün Kralı Abdullah'ın kız kardeşi Haya, başlangıçta talep ettiği 1.9 milyar doların yarısından azını almaya hak kazanıyor.

İngiliz yargısının bundan önceki en yüksek tazminat kararı ise, Azeri asıllı Rus iş insanı Ferhad Ahmedov ile eşi Tatyana Ahmedova arasındaki 600 milyon dolarlık boşanma olmuştu. Ne diyelim, yerinde ve doğru şekilde uygulanan adalet gibisi yok. Darısı da, hem ülkemizde hem de dünyanın her köşesinde psikolojik ve fiziksel şiddet gören tüm kadınların başına.