Son Çar II.Nikolay ve Sovyetler Birliği
Son Çar II. Nikolay ve ailesinin kaderi ve Çarlık Rusya'nın yıkılmasına neden olan sebeplerden, Sovyetler Birliğinin kuruluşuna giden yol.
II.Nikolay, Romanov Hanedanı'na mensup son çar olmuştur. Çar II. Nikolay'ın Olga, Tatyana, Mariya, Anastasya adında dört kızı ve Aleksey adında veliaht oğlu vardı. Son Rus Çarı'nın hayatı kendisinden önce gelen hanedan üyeleri gibi son bulmadı. II. Nikolay döneminde sık sık savaşlar yaşanması, ekonomik nedenler ve Grigori Rasputin'den dolayı sürekli karşı görüşe sahip olan aristokratlar yüzünden Çarlık Rusya veya Rus İmparatorluğu 25 Ekim 1917- Ekim Devrimi'ne sürüklendi.
Grigori Rasputin, aristokratların ve halkın sevmediği bir adam olsa da Çar ve özellikle Çariçe Aleksandra Fyodorovna tarafından akıl alınan ve dedikleri yerine getirilen bir adamdı. Rus halkı tarafından "Şeytan" olarak adlandırılan Rasputin, özellikle şehvete düşkünlüğü ve sapkınca cinsel hayatı yüzünden de nefret edilen bir kişilik olmuştur. Çariçe'nin Rasputin'nin etrafından ayrılmadığı ve her sözünü dinlediğinden dolayı da birlikte oldukları konusunda ki dedikodular halk arasında yayılmıştır. Grigori Rasputin 1916'da Feliks Yusupov tarafından vurularak öldürülmüştür.
Sık yaşanan savaşlardan dolayı azalan hazine, Çar ve ailesine her ne kadar kendilerinden önceki hanedan üyeleri kadar rahat ve özgür yaşam sürdürtmediyse de Rus Halkı'yla karşılaştırılınca lüks içinde bir yaşam sürüyorlardı çünkü halkın kendisi geçim sıkıntısı ve açlıkla savaşıyordu. Bolşevikler'in de en büyük kozu bu oldu; ekonomik sebepler. Bu durum karşısında işçileri yani halkı Çar'a karşı kışkırtmak çok kolaydı. Bolşevikler bütün faaliyetlerini Lenin önderliğinde yürütüyorlardı. Çarlık Rusya taraftarlarına ve Beyaz Ordu'ya karşı Bolşevikler'in en önemli isimlerinden biri olan Lev Troçki Kızıl Ordu'yu kurdu.
Tarih 1917- 25 Ekim tarihinde Çar II. Nikolay Bolşevikler tarafından tahtan indirilerek ailesi ile beraber tutuklandı. Çar ve ailesi neredeyse bir senelik ev hapsinden sonra Yekaterinburg'da götürüldükleri evin bodrumunda 17 Temmuz gecesi kuruşuna dizilerek infaz edildiler. Böylece Romanov Hanedanlığı'nın monarşisi sona ermiş oldu.
Yönetimi ele alan Bolşevikler 30 Aralık 1922'de Vladimir Lenin önderliğinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği(SSCB)'ni resmi olarak kurdular. 1923 yılında Lenin, felç geçirmesi sonucu siyaseti bırakmak zorunda kaldı. Lenin'nin felç durumda da Sovyetler Birliği Lenin adı altında geçici hükümetler yönetimi sürdürdü. 1924'te Lenin'nin ölümünden sonra parti içinde birbirleriyle rekabet halinde olan Lev Troçki ve Josef Stalin, yönetimi ele alabilmek için uğraştılar. Kurulan devlet içinde daha fazla nüfusa sahip olan Stalin bu iktidar savaşını 1927'de kazandı. Troçki ise sürgün edildi ve bundan sonraki hayatını farklı ülkelerde sürgün hayatı yaşayarak geçirdi. Sürgün olarak gittiği Meksika'da 1940 yılında Ramon Mercader tarafından öldürüldü.
1939 yılında Stalin, Sovyetler Birliği'nin lideriyken Alman İmparatorluğu'yla saldırmazlık paktı imzalandı. Bu pakt imzalanmasına rağmen 1941'de Naziler Sovyetler Birliği'ne saldırdı. Birçok kanlı muhaberebenin yaşandığı II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin de içinde olduğu birçok ülke ağır bedeller ödedi. Savaşın sonunda Müttefik Devletler içinde yer alan Sovyetler Birliği, ABD ve İngiltere kazanan ülkeler arasında yer almıştır. Mihver Devletler içinde yer alan Almanya savaşı kaybeymiştir ve Nazi lideri Adolf Hitler hayat arkadaşı Eva Braun ile beraber 30 Nisan 1945'te intihar etmiştir.
1991 yılına gelindiğinde Sovyetler Birliği'nde bulunan cumhuriyetler(Beyaz Rusya, Ukrayna, Moldova, Estonya, Letonya, Litvanya, Gücistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan) bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. 25 Aralık'ta devlet başkanı Mihail Gorbaçov'un istifa etmesiyle Sovyetler Birliği tamamen dağılmıştır.