İngilizce Öğrenme : Konuşma

İngilizce anlıyorum ama konuşamıyorum dememek için konuşmayı geliştirecek detaylar yazımda.

Dinleme, okuma ve yazmadan sonra geldik en zorlandığımız konu olan konuşmaya. Yıllardır dilimizden düşmeyen "anlıyorum ama konuşamıyorum" artık hem anlıyorum hem de konuşuyorum ile yer değişecek.

Okumamızı geliştirmek için okumaya, yazmamızı geliştirmek için nasıl yazmaya ihtiyacımız varsa konuşmak için de formül çok basit aslında; elimizden geldiğince İngilizce konuşmaya çalışmak. Öncelikle şunu tekrar vurgulamak isterim ki dil öğrenirken sadece bir beceriye değil gereken tüm becerilere odaklanmalıyız. Bu yüzden okuma, yazma, dinleme ve dil bilgisini geliştirirken konuşmaya da önem vermemiz gerekiyor. Peki ama nasıl? Şimdi gelin konuşmamıza faydalı olacak şeyleri gözden geçirelim.

1: Kendi kendinize konuşun. Evet kulağa garip gelebilir ama hayır müthiş etkisi olan bir yöntem bu. Her gün kendi kendinize en az 5 dakika konuşmanız bile o kadar fayda sağlayacaktır ki bilemezsiniz. Her sabah ya da her akşam neler yaptığınızı ya da neler yapacağınızı sadece kendinize sesli bir şekilde anlatmanız bile size iyi bir pratik sağlayacaktır emin olun.

2. Video Çekin. Ben zaten Youtube videoları çok izleyen biriydim ve İngilizce öğrendiğim ilk dönemlerde, telefonumu alır ilgimi çeken konularda spontane bir şekilde konuşmaya çalışırdım, bilmediğim kelimelere bakar ve onları konuşurken kullandıkça öğrenmeye başlardım. Bir ,iki, üç derken üzerimden konuşamama korkusunu atmış ve çok daha özgüvenli olmuştum. Bu yüzden konu hiç önemli değil bir şekilde ilginizi çeken konular hakkında konuşup, video çekin ve yıllar sonra o videolarınıza bakınca gelişiminizi kendi gözünüzle görün.

3. Taklit Edin. Peki ama kimi dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle açıyorsunuz bir video ve başlangıçta günlük konuşmaları içeren bir video olsun, önce dinleyin nasıl konuşuyorlar sonra onları taklit edin. Bol bol tekrar edin, tekrar etmek dil öğreniminde müthiş etkili bir yöntem. Videoları tercihen İngiliz ya da Amerikan aksanına sahip insanlardan seçin ki kulağınız o aksanlara alışsın ve konuşurken siz de o aksanla konuşabilesiniz.

4. Turistlerle Konuşun. Yaşadığınız şehre bağlı olarak değişebilir tabi turistlerle karşılaşma şansınız fakat size tavsiyem gördüğünüz her an birkaç dakika da olsa onlarla konuşmaya çalışmak olsun. Ben hiç kaçırmam, onları rahatsız etmeden hep sohbet etmeye çalışırım. Fırsat oldukça da onlarla gezerim ve bu şekilde çok anı biriktirdim. Size tavsiyem çekinmeyin ve sohbet etmeye çalışın.

5. İngilizce Konuşma Kulüplerine Katılın. Eğer ulaşabilirseniz farklı ülkelerden gelen bazı yabancı insanlar İngilizce konuşma kulüpleri yapıyor onlara katılabilirsiniz. Nerede yaşıyorsanız ona göre araştırma yapabilirsiniz, kimi şehirlerde direkt konuşma kafeleri de mevcut eğer bulabilirseniz mutlaka onlara katılın hem yeni bir dil öğrenir hem de yeni insanlar tanıyıp, yeni kültürler öğrenirsiniz.

6. Uygulamalarla Arkadaş Edinin. İnternet sayesinde dil öğrenmek müthiş bir şekilde kolaylaştı ve kolaylaşmaya devam ediyor. Yabancı arkadaş edinip onlarla pratik yapmak, İngilizce konuşmamızda en ama en etkili olacak yöntem. Peki bu arkadaşlarla nasıl tanışacağız? Elbette internetten. Benim şahsen lise döneminde sıklıkla kullandığım bir uygulamayı önermek istiyorum. Benim konuşmama en faydası olan uygulamadır çünkü zamanında birçok uygulamaya bakıp denedim, hiçbiri bu kadar iyi değildi ve o harika uygulamanın adı Tandem. Tandem bir dil değişim platformu. Önce kendimizi tanıttığımız bir profil açıyoruz hedef dilimizi belirliyoruz ve sonrasında uygulamanın bizi almasını bekliyoruz. Uygulama bizi aldıktan sonra, karşımıza ana dili İngilizce olan kişiler çıkıyor ve biz de Türkçe öğrenmek isteyen kişilerin karşısına çıkıyoruz. Sonucunda da karşılıklı birbirimize dil öğretmiş oluyoruz. Ben bu uygulama sayesinde tanışıp, Türkiye'ye gelen birçok arkadaş edindim. Yani bu sayede sadece dil öğrenmiyor aynı zamanda çok farklı kültürlere sahip arkadaşlar ediniyorsunuz.