İngilizce Öğrenme : Okuma- Yazma

İngilizce okuma ve yazma alanlarında kendini geliştirmek isteyenler için detaylar yazımda.

İngilizce dinleme alanında kendimizi geliştirebileceğimiz yöntemleri anlattığım bir önceki yazımdan sonra sıra geldi okuma ve yazma becerimizi geliştirmeye. Bir dili tam anlamıyla öğrenmek için o dile maruz kalmak gerekir bu yüzden günlük hayatımıza o dili ne kadar entegre edersek, o dili öğrenebilmemiz o kadar kolay olur. Şimdi gelin okumaya ve yazmaya katkı sağlayacak yöntem ve kaynaklara.

Öncelikle elbette okuma becerisi okumak ile gelişir. Hangi seviyedeyseniz ona uygun kitaplar okumak size çok fayda sağlayacaktır. Zaten birçok kitapçılarda seviye kitapları mevcut, eğer temel seviyedeyseniz mutlaka okumaya çocuk kitaplarından başlayın. Elbette başlangıçta sıkıcı gelebilir fakat yeni kelimeler öğreneceksiniz, ayrıca yüksek seviyeden başlarsanız bilmediğiniz kelimeler çok oldukça okuma şevkiniz kırılabilir. Bu yüzden hangi seviyedeyseniz ona uygun kitaplar seçerek, günde en az 10 sayfa olmak üzere okuma yapabilirsiniz, ben özellikle okumalarımı sesli yapardım bu sayede okuma ve telaffuz pratiği sağlamış oluyorsunuz.

Kitaplar dışında internette yüzlerce okuma siteleri var ve her seviyeye uygun. Şimdi sizlere faydalanabileceğiniz birkaç site ile tanıştıracağım. Bunlardan ilki https://learnenglish.britishcouncil.org/skills/reading. Seviyenizi seçip, okumaya başlayabilirsiniz.

Bir diğer sitemiz her seviyeye uygun, kimi yazının ana dili İngilizce olan kişiler tarafından seslendirildiği yazılara sahip olduğu https://lingua.com/english/reading/. Mutlaka bu siteye bakıp, birbirinden farklı yazıları okuyun.

Bir diğer site biraz daha yüksek seviyeler için uygun olan Science Daily. Birbirinden ilginç ve bilgilendirici makaleler okumak isterseniz mutlaka bakın derim. https://www.sciencedaily.com/

Yine birbirinden faydalı konuları okuyabileceğiniz Britannica sitesi.https://www.britannica.com/History-Society. Okudukça bilgilenecek, bilgilendikçe daha çok okumak isteyeceğiniz bir site.

Okumayı da hallettiğimize göre sıra geldi yazı kısmına. Önereceğim ilk şey belki klasik olacak ama günlük tutmak. Özellikle daha yolun başındaysanız bir gününüzü yazmanız size oldukça katkı sağlayacaktır ve hatta günlüğün yanında belki de anı defteri oluşturabilir, yaşadığınız güzel anları defterinize İngilizce yazarak kalıcı hale getirebilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise makale yazmak. Sevdiğiniz ya da ilginizi çeken bir konuda önce paragraf sonrasında da makale yazmak ve İngilizcesi iyi olan birine yazınızı kontrol ettirip, geri dönüt almanız size aşırı fayda sağlayacaktır. Bu konuda size yardımcı olacak Youtube kanalları sırasıyla:

https://www.youtube.com/watch?v=oCzjjcnjsWw&ab_channel=H%C3%BCseyinDemirta%C5%9File%C4%B0ngilizce

https://youtu.be/UuOWNNvupik

https://youtu.be/GNL1_tNTqpw

Özetle bu kanalları takip eder ve sitelerden faydalanırsanız eminim okuma ve yazma becerileriniz hızlı bir şekilde gelişecektir. Bir sonraki yazımda konuşma nasıl geliştirilir onu inceleyeceğiz. Keyifli okumalar:)