İngilizcemi Nasıl Geliştiririm?

Bu pazartesi başlayacağım valla bak.

Başlamak bitirmenin yarısı derler. Peki, ingilizceye başladık diyelim. A1 konularından fıtı fıtı ilerliyoruz. Alfabeyi, sayıları, zamirleri, geniş zamanı ezberledik. Evet ezberledik çünkü henüz öğrenmedik. Ayları ve mevsimleri de ezberledik. Geçmişle geleceği de ekledik. Hadi diyelim kıyaslamayı ve alışkanlıkları da ezberledik. Çat pat bir şeyler konuşabiliyoruz.

Peki sonra?

Sıkılmaya başlıyoruz ya da ilerlemek bunaltıcı geliyor veya yoğunluktan dolayı zaman ayıramıyoruz ve bu da yavaş yavaş unutmaya başlamamızı sağlıyor. Stres yapıyoruz, geriliyoruz ve bu işi çözmek için bir ton kafa patlatıp tıkanmaya başlıyoruz.

İşte bu noktada ezbere değil simultane öğrenerek devam etmeye ihtiyacımız var. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

  • Seviye belirleme testlerini çözmeye ara verin, bu testler bazen istediğiniz sonuçtan uzakta bir çıktı vererek motivasyonunuzu bozabilir. Ayrıca grammar bilmek dili bilmek değildir, internetteki seviye testleri büyük çoğunlukla grammar ölçer. Listening, speaking ve writing gibi bölümler kısıtlıdır. İngilizceyi akademik anlamda kullanmayacaksanız ileri derece grammar öğrenmenize gerek yok zira biz bile türkçeyi gelişigüzel konuşurken onlardan ingilizceyi birebir ve resmi konuşmalarını bekleyemeyiz.

Ama ille de grammar ille de grammar diyorsanız bu web sitesi oldukça iyi içerikler sunuyor: https://learnenglish.britishcouncil.org/

  • Ezberlediklerinizi öğrenmeye çalışın. Mantığını kavramayı deneyin. Bu konuda çevrenizden veya yapay zekadan destek alabilirsiniz. Bir şeylerin nedenini anlayabilmek, sonuca giden yolu keşfetmek çoğu zaman sonuçtan daha öğreticidir.
  • Maruz kalın. Bu kısımda şarkı dinlemek, şarkıya eşlik etmek, iş yaparken arkaplanda hiç duymasanız bile ingilizce bir şeyler çalınması, ingilizce videolar izlemek (altyazının ingilizce olması daha yararlı olacaktır.İlk etapta duyduğunuz kelimeleri ve cümleleri anlamakta güçlük çekebiliriz hiç sorun değil), ingilizce makaleler vb. şeyler okumaya çalışmak oldukça yardımcı olacaktır. Uzun süre maruz kalmak bilgi birikimini ve hafıza kapasitesini önemli ölçüde artırır. Eğer vaktiniz kısıtlıysa dil öğrenme uygulamaları aracılığıyla da kendinize epey bir bilgi katabilirsiniz. Bu nokta aşağıdaki web site oldukça eğlenceli.

https://listeninenglish.com/

  • Yazın. Sevdiğiniz bir konuda herhangi bir şey yazın. 1 paragraf ya da 1 sayfa veya hiç yoktan 3 cümle yazın. İster beste, ister hikaye, ister makale, ister günce hiç fark etmez. Bir şekilde yazın. Yanlış yazacak olsanız bile cümleler kurmak hem kendinizi ifade edebilmeniz hem de konuşmanızın pekişmesi açısından sizi geliştirecektir.

İşte bir örnek:

  • Günlük aktivitelerinize ingilizceyi dahil edin. Yaptığınız şeyleri ingilizce konuşarak yapmaya çalışın. İngilizce düşünmeye çalışın. Yanlış ve anlamsız olsa dahi bir şeyleri ingilizce anlatmaya çalışın.
  • Sosyal medyanızdan ingilice eğitim veren yabancı öğretmenleri takip etmeye başlayın. İngilizceyi ingilizce öğrenmek kalıcı ve hızlı şekilde öğrenmenizi sağlayacaktır. Ayrıca bu yöntemle istemeseniz bile keşfetinize farklı hesaplardan ingilizce öğrenmeye yönelik postlar düşecektir. Çoğu öğretmenin gündelik hayata ve gündemde olan deyimlere ağırlık vererek içerik ürettiğini gördüğünüzde rahatlayacak ve öğrenmeye devam edeceksiniz.

İşte birkaç instagram sayfa önerisi:

@anlatbengu Türk bir öğretmen, daha önce duymadığınız ilginç ifadeleri esprili bir dille anlatıyor.

@teacher.aliona Amerikan ingilizcesi ve özellikle de Amerikan aksanları konusunda inanılmaz eğlenceli bir hesap.

@miss_englishteacher_ ve @englishbygiovana Kullanmaya, konuşmaya çalışırken kurduğumuz cümlelerin doğrusunu, daha çok tercih edilenini göstermenin yanı sıra yeni ifadeler ve karşılaştırma videolarıyla da oldukça öğretici hesaplar.

@learnwithparishay ve @englishfuns Anlatmama gerek bile yok, inanılmaz tatlı kızlar ve aklın yaşta değil başta olduğunu kanıtlar cinsten ingilizce öğretiyorlar.

See You Later!