İnsanın Güçlü Yönlerine Odaklanan Bir Alan: Pozitif Psikoloji
Pozitif psikoloji, mutlu ve dolu dolu bir yaşamı amaçlar.
Psikoloji bilimi deyince akla genellikle psikolojik rahatsızlıkları tedavi eden, bu rahatsızlıklar hakkında çalışmalar yapan bir alan gelir. Psikoloji biliminde rahatsızlıklar sıkça çalışılsa da insanın mutluluk halini geliştirmeyi ve sürdürmeyi amaçlayan pozitif psikoloji alt alanı da bulunur. Yeni duyulmaya başlayan bu alanı ve nasıl mutluluk halinizi geliştirdiğini merak ettiyseniz, yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Pozitif Psikoloji Nedir?
Pozitif psikoloji, insanın mutluluğunu geliştirmeyi amaçlayan, güçlü olduğu yönlerine odaklanan bir alandır. İnsanların sahip olduğu kaynakları daha iyi kullanmasını, geliştirmeyi amaçlar.
Pozitif psikolojinin gelişimine kadar, insanların olumsuz özelliklerinin ve psikolojik rahatsızlıklarının giderilmesine odaklanılmıştır. Pozitif psikolojide ise, insanın erdemi, değerleri ve güçlü yönlerinin daha fazla gelişimine odaklanılır.
Pozitif psikoloji 1980'lerde Martin Seligman ve Mihail Csikszentmihalyi gibi psikologların öncülüğünde gelişmeye başlayıp, 1990'larda bir alan olarak doğmuştur.
Pozitif Psikolojinin Amacı ve Önemi Nedir?
Pozitif psikolojinin amacı, tanımında da bahsettiğimiz gibi insanların sahip olduğu kaynakları -güçlü yönleri, olumlu özellikleri gibi- geliştirmektir. Aynı zamanda mutluluk düzeylerini yükseltmek de amaçları arasında yer alır. Pozitif psikoloji, insanların kendi potansiyellerini görüp daha da geliştirmesine odaklanır.
Pozitif psikoloji, herhangi bir psikolojik rahatsızlığı olmayan ancak mutluluk düzeylerini arttırmak, potansiyelini keşfedip değerlendirmek isteyen, yaşam doyumunu arttırma amacında olan herkes için uygundur.
Pozitif psikolojinin araştırma ve çalışma bulguları, kavramları okullarda, iş yerlerinde uygulanabilir ve öğrencilere, çalışanlara kısacası herkese yardımcı olabilir.
Pozitif Psikolojinin Ana Kavramları
Pozitif psikolojinin merkezine aldığı çeşitli kavramlar bulunur. Bu kavramlar sizin için aşağıda listeledik:
- Mutluluk: Mutluluk, insanların elde etmek için çeşitli aktivitelerde bulunduğu bir duygudur. Pozitif psikoloji de insanın mutluluk halini arttırmayı amaçlar. Hem anlık hem de uzun süreli mutluluk pozitif psikolojinin çalışma alanına girer. Uzun süren mutluluk halini arttırmaya pozitif psikoloji daha fazla önem verir.
- İyi Oluş: İyi oluş kavramı, mutluluğun daha geniş bir hali olarak düşünülebilir. Kişinin iyi hissetmesinin yanı sıra, sağlığı, sosyal ilişkileri, psikolojik dayanıklılığı, amaç ve anlamı gibi birçok alanı içinde barındırır.
- Olumlu Duygular: Olumlu duyguları yaşam içerisinde ağırlıkta olması, kişinin mutluluğuna büyük katkı sağlar. Ayrıca, kişinin yaşam kalitesini, yaşam doyumunu arttırır. Psikolojik dayanıklılığının da artmasına yardımcı olur. Uzun vadede kişinin kaynaklarının genişlemesine katkıda bulunur ve daha başarılı bir yaşam sürmesini sağlayabilir.
- Akış Deneyimi: Pozitif psikolojinin önemsediği kavramlardan biri olan akış, bir kişinin bir aktivite esnasında zamanın nasıl geçtiğini anlamadığı, tamamen o aktiveye yoğunlaştığı, adeta kendinden geçtiği bir deneyimdir. Akış deneyimi üretkenliğe katkıda bulunur. Çünkü sahip olduğu kaynakları kullandığı, yeni bir şeyler ürettiği bir deneyimdir. Akış kavramına değindiğim önceki yazımı daha detaylı bilgi edinmek için inceleyebilirsiniz.
- Psikolojik Dayanıklılık: Psikolojik dayanıklılık, kişinin yaşamda karşısına çıkan zor durumlarla başa çıkabilme, onlara uyum sağlayabilme becerisi olarak karşınıza çıkar. Pozitif psikolojinin önemsediği bu beceri, kişilerin iyi oluşlarına ve mutluluğuna katkıda bulunur.
- Amaç ve Anlam: Bireylerin hayatlarında bir amaç ve anlamının olması o amaç ve anlam yönünde yaşamlarını şekillendirmelerini sağlar. Böylelikle kaybolmuş hissetmezler. Hayatlarından daha iyi doyum sağlayabilirler. Aynı zamanda anlam ve amaç mutluluk düzeylerini arttırır ve iyi oluşlarına katkıda bulunur.
- İlişkiler ve Bağlı Olma: Bireylerin iyi oluşu, kurduğu sosyal ilişkilerin niteliğinden de etkilenir. İlişkiler, mutluluk ve iyi oluş için önemlidir. Ayrıca, kişinin kendisinden büyük herhangi bir şeye ait hissetmesi ve onun için çalışması iyi oluşu olumlu yönde etkiler.
Pozitif psikoloji, bireylerin mutluluğunu ve iyi oluşunu arttırmayı hedefleyen bir alandır. Olumsuz özelliklerinden ziyade güçlü yönlerine odaklanarak bireylerin kendi potansiyellerini geliştirmelerini ve yaşamdan yüksek doyum sağlamalarını hedefler. Siz de pozitif psikolojinin kavramlarını hayatınızda uygulayarak daha mutlu, doyumu yüksek ve anlamlı bir hayat yaşayabilirsiniz.