İntihar Dükkanı: Ölümü Satan Ama Sorumlu Olmayan Bir Ticarethan

“Hayatta başarılı olamadınız mı? Bize gelin, ölümünüzü başaracaksınız!”

“Hayatta başarılı olamadınız mı? Bize gelin, ölümünüzü başaracaksınız!” 

Fransız yazar Jean Teule'nin kaleminden çıkan İntihar Dükkanı, her anlamda çarpıcı bir roman özelliğini taşıyor. Kitabın ana konusu olan intihar, kitabın her anında çok yerinde kullanılmış. Distopik bir yapıt olan roman, intiharı düşünen müşterilerini memnun etmek isteyen bir aile işletmesini konu alıyor. Kuşaklar boyunca bu işi yapan –kasvet karakterlerine de geçmiş- ailenin içinde kendilerinin tam zıttı -Polyanna- biri var. Bu kişi ailenin en küçük çocuğu Alan. Alan, bu aileye tepki olarak doğmuştur sanki ve o kasvet içindeki dünyaya umut ve neşe getirmeye çalışan bir karakterdir. 

"Mesele şu ki yarın yine yaşamak gerekecek"

Teule, roman karakterlerini seçerken, isimlere çok dikkat etmiş ve konu bağlamında isimler kullanmış. Örneğin, Hemingway'den esinlenilerek yazılan Ernest, Gogh'dan esinlenilen Vincent ve tabi ki Turing'den esinlenilerek verilen isim: Alan. Bu karakterlerinin isimlerinin ise tek bir ortak noktası var. Tarihe adını yazdırmış bu insanların hazin sonları...  

Roman, sadece kara mizaha yönelmiyor. Toplumsal eleştirileri çok keskin bir şekilde bünyesinde barındıran İntihar Dükkanı'nda, siyasi göndermeler de yerini buluyor. Yaratılan distopik dünyanın aksine, karakterimiz Alan, ailesi ve bununla beraber çevresindekilerin yaşamını değiştirmeye başlıyor.  

Konu her ne kadar kasvetli gibi dursa da yazar Teule, okuyucuyu kitaba çekmeyi başarıyor. Keskin hatlarla çizilen karakterleri aslında toplumda belli bir bakış açısını temsil ettiği için satırlar okuyucunun gözünde çok rahat akıyor.  

Hayata dair karamsar bir şekilde yaratılan distopik yapı, umudu ve mutluluğu beraberinde getiriyor. Kitaplığınızda mutlaka bulunması gereken yapıtlardan. Merak uyandırıcı bu kitabı okurken sorgulamalar yapacaksınız. Keyifli okumalar...