Işıltılı Ama Suç Dolu Bir Hong Kong: Sleeping Dogs

Amerika semalarında değil de Çin'in Güney tarafında bir açık dünya deneyimi.

Son yazılarım arasında True Crime serisinin 2 oyunu ve True Crime serisinin üçüncü oyununun neden iptal edildiğine dair 3 adet yazı mevcut, sıra bu oyun serisinin manevi halefi olan Sleeping Dogs'ta.

Sleeping Dogs'un çıkış hikayesinden bahsedeyim biraz, United Front Games yeni bir açık dünya oyunu üzerinde çalışıyordu ve yayıncısı Activision olacaktı. United Front Games'in masaya yatırdığı güzel fikirler Activision'a bu oyunu True Crime serisinin yeni oyunu yapma fikrini edindirdi. Ancak ilerleyen zamanlarda Activision desteği kestiğine dair bir açıklama yaptı. Square Enix, True Crime serisini haklarına dokunmayarak sadece oyunun yayın haklarını satın aldı. Oyun Ağustos 2012'de PlayStation 3, Windows ve Xbox 360 için piyasaya sürüldü. Eylül 2012'ye kadar tam tamına 1,5 milyondan fazla satan oyun çıkış yaptıktan sonraki altı ay içinde yeni kıyafetler, görevler ve eklentilerin yanı sıra üç genişleme paketi indirilebilir içeriğe kavuştu. Sleeping Dogs: Definitive Edition adında düzenlenmiş bir sürümü Ekim 2014'te Windows, PlayStation 4 ve Xbox One için piyasaya sürüldü. Yeniden piyasaya sürülen bu yeni sürüm daha da geliştirilmiş oynanış ve ortamla beraber görsel-işitsel kalite iyileştirmeleri içeriyordu.

Açık dünya oyunlarında geliştirici, yayıncı kim olursa olsun yapılan her iş GTA ile bir mukayeseye girer, GTA muadili ya da kopyası olur. Ancak bu kimisi bu savaşı kaybeder. Sleeping Dogs'un büyük abileri olan True Crime serisi oyunları gibi.. Sleeping Dogs ise sunduklarıyla bu savaşta ben de varım diyen bir yapım olarak karşımıza çıkmıştı.

Hikaye

Oyunumuzun hikayesine geçmeden önce biraz ana karakterimizin hikayesine giriş yapalım. Oyunda Wei Shen adındaki bir polise hayat veriyoruz. Wei, Hong Kong'da dünyaya geldi. Arkadaşları ile birlikte Old Prosperity'de büyüdü. Babası o daha küçük yaşlardayken aileyi terk etmişti. Wei'nin Mimi adında bir ablası vardı. Mimi ne yazık ki uyuşturucu bağımlısı oldu ve fuhuşa yöneldi. Wei, onun uyuşturucu bağımlılığını yenmesine yardımcı olmak amacıyla henüz 10 yaşındayken, ablası ve annesiyle birlikte Hong Kong'dan San Francisco'ya taşındı. Üstün bir başarı göstererek 2007 polis akademisi sınıfını üst sırada bitirdi. Temiz bir sicili olmasına rağmen agresif, şiddet dolu hal ve hareketleri nedeniyle altı kez uyarı aldı. Ancak zekası, fiziksel yetenekleri ve başarılı bir polis olması nedeniyle üstleri tarafından yine de el üstünde tutuluyordu. San Francisco'daki Asyalı çete yapısı ve kültürüne aşina olduğundan bu suç örgütlerinin nasıl işlediğini derinlemesine bilmekte ve anlamaktaydı. Kantonca konuşuyor olması onu gözde kılan şeylerden birisiydi.

Ablası Mimi uyuşturucu doz aşımından dolayı öldü ve annesi de intihar etti. Wei SFPD için gizli görevdeyken, "Two Hat" lakaplı Charles Chin'in vurulmasına katıldı ve daha sonra kız kardeşine ölümcül dozda eroin sağlayan uyuşturucu satıcısı Ming Ming Trin'i işkence ederek infaz etti. Bu cinayet gizli bir muhbir tarafından, SFPD İçişleri Departmanına ihbar edildi ancak yeterli kanıt olmadığı için derinlemesine araştırılmadı. Ayrıca Wei'nin vakasından sorumlu memur olan Teğmen Franklin Jakes, ona bir mazeret sağladı. Dava açık kaldı, ancak Wei'nin cinayeti işlediğine ve kız kardeşinin intikamını almak için çeteye sızdığına inanılıyordu. Wei'nin Trin'e olan intikamı, Sun On Yee'ye sızmak için aday arayan Müfettiş Thomas Pendrew'in dikkatini çekti. Raymond Mak'ın tavsiyesine karşı çıkan Pendrew, Wei'i Hong Kong'daki gizli operasyon için işe aldı.

Oyunumuzun hikayesi ise Wei'nin bir uyuşturucu anlaşmasının kötü gitmesi sonucu tutuklanması ile başlıyor. Hapse atılan Wei, burada çocukluk arkadaşı Jackie Ma ile rastlaşır ve Jackie Ma ona serbest bırakıldıktan sonra bir çetenin üyeleriyle tanıştırmayı teklif eder. Wei daha sonra üstleri olan Müfettiş Thomas Pendrew ve Müfettiş Raymond Mak ile sorgu odasında buluşur. Bu noktada Wei'nin, "Sun On Yee" adlı bir Triad çetesinin Water Street şubesine sızmayı amaçlayan ve Thomas Pendrew ile Raymond Mak önderliğindeki bir polis operasyonunun parçası olarak tutuklanan gizli bir polis olduğunu öğreniyoruz. Wei, Jackie ile görüştükten sonra Sun On Yee Red Pole ve Water Street Gang lideri Winston Chu ile tanışır. Winston, sadakatini kanıtlaması için Wei'yi, kendisinin rakibi ve Jade Gang'in lideri olan Sam "Dogeyes" Lin'den topraklarını geri almak üzere çeşitli görevlere gönderir. Bir görev sırasında Wei, Müfettiş Jane Teng tarafından tekrar tutuklanır, ancak Pendrew onu kefalet karşılığı serbest bırakır ve Teng'e onun gizli polis kimliğini teyitler. Bu serüvende Wei, zaman zaman Teng ile de bir araya gelecektir.

Wei, Hong Kong'un yer altı dünyasına sızmayı amaçlarken zamanla kendisini bu düyanın tam ortasında bulacak. Hem gizli bir polis hem de bir çete üyesi olarak bu süreci yürütmek onun için bir hayli zor olacak çünkü bu dengeyi sağlamaya çalışmak zorlu bir yolculuğu beraberinde getirecek ve onu alacağı kararları iyi seçmek zorunda bırakacak.

Oynanış

Sleeping Dogs gerek açık dünyası, gerek bu açık dünyada sundukları, gerek atmosferi olsun başarılı ve zevkli bir oynanışa sahip bir yapım. Oynanış tarafına öncelikle görevlerden bahsederek başlayalım. Oyunda geniş bir görev yelpazesi var. Hikaye görevleri dışında bizi bekleyen polis görevleri, uyuşturucu baskınları, yolda karşımıza çıkan rastgele bir yayaya yardım, yarışlar derken bayağı dolu bir deneyim sunuyor oyunumuz. Bu görevlerin hepsi hikaye görevleri de dahil olmak üzere birbirleriyle bağlantılılar. Yani bazılarına erişebilmek için öncesinde yukarıdakilerden herhangi birisinden gelen görevi tamamlayabilmiş olmamız gerekiyor. Anlayacağınız görev görevi açıyor.

Horoz Dövüşü (Bahisi sağdakine oynadım ve kazandı ^^)

Oyunun baz alındığı şehir her ne kadar Hong Kong olsa dahi birebir bir uyarlama söz konusu değil ancak Hong Kong'da olduğunuzu hissedebiliyorsunuz. 8.88 km²'lik büyüklüğe sahip bu adada yapabileceğimiz şeyler oldukça fazla. Sağlık yükseltmek için sağlık sunakları, çete üyelerinin koruduğu kilitli kasalar (içlerinden para, kostüm vs. çıkabiliyor), polislik ile bağdaşık olan güvenlik kameraları ve topladığımız takdirde bize yeni dövüş hareketleri öğretecek olan usta Sifu'nun heykelleri derken keşfe açık, gez gez bitmeyecek bir haritamız var. Yapabileceğimiz aktivitelere gelecek olursak; Wei'e ekstra özellikler sağlayan alışverişler yapmak, evlerimiz için dekorasyonlar satın almak, kumarhaneleri ziyaret edip üstüne kumar oynamak, horoz dövüşlerinde bahse katılmak ve izlemek, masaj salonlarına gitmek ve karaoke yapmak. Hatta GTA V'e kadar hiçbir GTA oyununda görmediğimiz araç satın alma sistemi dahi mevcut. Gördüğünüz üzere yapılabilecek şeyler çok. Oyunun araç yelpazesi de oldukça geniş ve başarılı olduğundan altınıza sevdiğiniz bir arabayı ya da motorsikleti çekip haritayı gezmekten emin olun çok zevk alacaksınız (bizzat onaylı). Araçlara değinmişken, oyunda hareket halindeki araçları kaçırabildiğimiz "Hijack" var. Atanan tuşa basılı tutarak uygun mesafeyi sağlıyoruz ve tekrar basarak atlamayı gerçekleştirerek aracı çalıyoruz. Oyunda Knox Van'lar bulunuyor ve bunları çaldığımızda para kazanıyoruz. Tabii önce peşimize düşen polislerden kurtulmamız lazım. Wei'e esktra özellikler sağlayan alışverişlerden bahsetmiştim, 9 farklı yemek ve 2 farklı içecek alışverişi yapılabiliyor. Bunlar sokak yemekleri, enerji içeceği ve eczacılardaki bitki çaylarını kapsıyor. Bu besinlerin etkileri iyileşme, savunma arttırma ve hasar azaltma, verilen hasarı arttırma olmak üzere 3 çeşit.

Wei bir Knox aracı çalarken.

Burası Hong Kong, Asya Kıtası'nın herhangi bir yerinde de dövüş ve savunma sanatlarında kalitesizlik söz konusu olamaz. Oyun karşımıza bir çok açıdan başarılı olarak çıksa da dövüş mekanikleri apayrı bir başarılı. Wei, bir tabanca ya da tüfeği ustalıkla kullanabiliyor ancak sokakta adeta kendisi silah oluyor. Sırf dövüş tarafının tadını çıkarmak için oyunu özellike gamepad ile bitirdim. Oyun bizlere yukarıdakilerin yanı sıra dövüş kulübü seçeneği de sunuyor. Haritada belirli noktalarda dövüşlere katılabiliyorsunuz. E bir de kilitli kasaları koruyan çete üyelerine de bir güzel dayak atabiliyorsunuz. Adım başı stres atmalık oyun valla. En güzel yanı ise etraftaki çoğu şeyle etkileşime geçerek düşmanlarımızı alt edebiliyoruz. Bunlar; havalandırma, telefon kulübesi, kepenk, lavabo, pisuvar, buzdolabı, çöp konteynerleri, araba kapısı ve bagajı... Burada yazılanlardan çok daha fazlasıyla zevk ve çılgınlık dolu dövüş anlar bizleri bekliyor. Sol aşağıda mini haritamızın yanında bulunan sarı bir bar bulunuyor. "Face Meter" olarak geçen bu barı başarılı hamleler sonucunda dolduruyoruz ve Wei sağlık yenilenmesi kazanıyor, rakipler de kısa bir süreliğine korkarak ondan uzaklaşmaya başlıyor. Masaj salonlarından birisinde masaj yaptırmış iseniz bu kısa bir süreliğine Face Meter'in daha hızlı dolmasını sağlıyor. Oyunda 14 adet silah bulunuyor. Ağırlıklı olarak silahlı çatışma üzerine bir oyun olmamasına rağmen gayet yeterli bir sayı. Silah mekanikleri de yeterli düzeyde, kullanırken rahatsızlık verici bir yanı yok. Silah çeşitliğinden ayrıca ele alarak dövüş esnasında kullanabildiğimiz bıçak, satır, beyzbol sopası, levye, tava gibi yakın dövüş silahları da bulunuyor. 15'ten fazla yakın dövüş silahıyla dövüş anlarınızı zenginleştirebilirsiniz.


Oyunun çeşitlilikleri oldukça fazlayken bir de detaylı bir yükseltme sistemi sunuyor bizlere. Polis Yükseltmeleri, Çete Yükseltmeleri, Yakın Dövüş Yükseltmeleri ve son olarak "Face Advantages" (biz buna popülarite diyelim) ve Sağlık Yükseltmesi olmak üzere 5 adet yükseltme sistemi var. Yükseltmeler dövüş, çatışma, sürüş tarafında kendimizi geliştirmemize olanak sağlarken alışverişlerde indirim, yiyecek, içecek ve masajdan ekstra etki, istediğimiz yere araç getiren vale gibi oynanışa etki eden özellikler de kazanıyoruz. Polis Yükseltmeleri ve Çete Yükseltmeleri görevlerdeki tutumlarımızla bağdaşık. Aldığımız polis ve çete puanına göre elde ettiğimiz sonuç yükseltme barını dolduruyor. Yakın Dövüş Yükseltmeleri ise Usta Sifu adına topladığımız heykelleri kapsıyor, Popülarite adını verdiğimiz yükseltmemiz ise yapılan iyilikler ve yan görevlerle doğru orantılı son yükseltme olan Sağlık Yükseltmesi ise bulduğumuz her 5 tapınakta bir sağlık barımızı %10 dolduruyor.

Kumar masasından bir görüntü.

Oyunun birazcık akrobasi tarafı da var. Oyun mekaniği ve akrobasi açısından bir Assassin’s Creed oyununda gibi hissetmenizi sağlayabilir. Zaten kovalama oyunda yer yer karşımıza çıkıyor. Bu kovalamalarda bir şeylerin üstünden atlayıp, sağa sola tırmanıp yapmadık şey bırakmıyoruz. Kovalamacanın sonu çatılara kadar uzanınca Hong Kong ayaklarımızın altında biz ummalı bir kovalamacada derken eğlenceli ve zevkli anlar yaşanıyor.

Grafik & Teknik & Ses

Oyunumuz dönemine göre grafiksel açıdan başarılıyken, grafikleri ve sunduğu görsel günümüzde de kabul edilebilir düzeyde. Sunulan atmosfer ve çevre tasarımının da oldukça kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Işıltılı sokakları, canlı ortamları bizlere capcanlı bir Hong Kong deneyimi yaşatıyor. Oyundaki araç çeşitliliğinin geniş olduğundan bahsetmiştim. Geniş olduğu kadar kaliteli bir tasarıma sahipler. Belki daha iyi olabilirdi ancak oyunumuzun sunduğu görsele baktığımızda bu dünyaya yakışır bir kaliteleri var. Sürüş deneyimi açısından bir GTA kadar olmasa da rakiplerine baktığımızda eğlenceli bir sürüş deneyimi sunuyor. NPC modellemeleri kaliteli ancak çeştliliği ne yazık ki az. Hikaye boyunca bizlerle olan karakterlerin modellemelerinin ise biraz daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Animasyonlar o yıla göre yeterli bir deneyim sunuyordu ki günümüz oyun sektörüyle kıyasladığımız zaman bariz bir fark olsa da çok büyük eksiklikleri yok. Ses tarafında ise açık dünyadan araçlara, silahlardan dövüş sahnelerine ve karakter seslendirmelerine kadar oldukça kaliteli çalışıldığını söyleyebilirim. Oyundaki müziklerin de bu atmosferik Hong Kong'da bizlere kaliteli bir şekilde eşlik ettiği bir gerçek. Birden fazla radyo kanalı var ve zevkinize göre şarkılar bulmanız mümkün.

Lakin her güzelin bir kusuru olduğu gini Sleeping Dogs'un da kusurları var. Bir kaç grafik hatası ve teknik hatalar mevcut. Ragdoll fizik sisteminin bizlere enteresan anlat yaşattığı olabiliyor. Yola saplananlar mı duvarın içine girenler mi dersiniz rahatsız edici bir durum. Diyaloglar esnasında yaşanan ufak senkron hataları da dikkatten kaçmıyor ama aşırı derecede olmadığı için rahatsız etmiyor.

İndirilebilir İçerikler (DLC)

Oyunda oldukça fazla DLC var. Bu DLC'ler bizlere kıyafet, araç, silah ve dövüş hareketleri & stilleri gibi içerikler sunuyor. Bazıları direkt bize bu içerikleri sunarken oyuna çeşitli görevler ekleyen 6 farklı DLC'de yine bu görevler sonunda bir takım içerik kazanmamızı sağlıyor. Son olarak bizlere 3 farklı hikaye sunan hikaye DLC'lerimiz mevcut. Bunlar:

Nightmare in North Point

Nigthmare in North Point DLC'si ana hikayenin sonrasında geçen 2 DLC'den birisi.

Hikayenin merkezinde, eski bir Triad lideri olan Big Scar Wu'nun ruhu bulunuyor ve bu ruh büyük bir tehdit oluşturuyor. İntikam almak için geri dönen bu ruhu durdurmak da tabii ki bizim görevimiz. Wei, bu tehditi ortadan kaldırmak için, ölüler ordusuyla ve diğer doğaüstü varlıklarla savaşmak zorund. DLC'de klasik Çin mitolojisi ve korku unsurlarıyla harmanlanmış bir hikaye bizleri bekliyor. Bu DLC'de, yeni düşman türleri ve özel yeteneklerle karşılaşıyoruz bu da ana oyuna farklı bir mekanik ve farklı bir hava kattığından bize bir nebze olsun farklı bir deneyim sunuyor.

Year of the Snake

Year of the Snake DLC'si, Nigthmare in North Point DLC'sinde olduğu gibi ana hikayeden hemen sonra geçen hikayeyi bizlere sunuyor.

Hikayenin başlangıcında Wei, Çin Yeni Yılı kutlamaları sırasında patlak veren bir kaosla uğraşmak zorunda kalıyor. Bir tarikat, dünyayı temizlemek ve yeniden doğuş sağlamak amacıyla çeşitli bombalı saldırılar planlamakta olan bu tarikatın üyeleri "Snake Cult" olarak bilinir ve şehri tehlikeye atan bir dizi terör eylemi düzenlerler.

Wei ile birlikte bu tehditi durdurmak için hem sokaklarda hem de tarikatın gizli mekanlarında boy göstererek tarikata karşı bir mücadele sergiliyoruz. Wei, tarikatın liderini ve üyelerini durdurmak için bütün becerilerini kullanarak, şehri bu tarikattan ve yaklaşan felaketten kurtarmak zorundadır. DLC, bizlere yeni görevlerin yanı sıra yeni silahlar ve araçlar sunuyor. Ayrıca, Wei'nin polis üniformasıyla görev yapmasını sağlayan özel bir kostüm de beraberinde geliyor.

Zodiac Tournament Pack

Zodiac Tournament Pack DLC'si, bizleri klasik dövüş filmlerinden esinlenen bir maceraya götürüyor. Diğer 2 DLC'ye nazaran hikaye ortasında da erişmek mümkün.

Haritamızda sağ üstte bulunan bir ada var bu adada düzenlenen gizli bir dövüş turnuvasına katılıyoruz. Wei, turnuvada çeşitli tuzaklar, zorlu rakipler ve beklenmedik tehlikelerle karşılacaktır. Ada, farklı dövüş alanları ve egzotik mekanlarla dolu olduğundan bizleri bu da oyunculara yeni ve ilginç bir ortam ve 70'lerin dövüş filmlerinin bir atmosferini bizlere sunuyor. Zaten kapağı da bize o zamanlardaki filmlerin kapaklarını anımsatıyorken Bruce Lee'nin "Enter The Dragon" filmi olmak üzere 1970'lerin Hong Kong dövüş sanatları filmlerine büyük bir saygı göstergesinde bulunuluyor.

Turnuvanın organizatörü Dr Zhang bizim turnuvadaki başarısını engellemek için çeşitli entrikalar ve zorluklar yaratsa da bu tehlikeli turnuvada hayatta kalmak ve zafer elbet bizim oluyor. DLC'miz, oyuna yeni kostümler ve yeni dövüş stilleri de katıyor. Adada bulunan "12 Fire Opal Statues" toplanabilir heykellerdir. Bu da DLC'mizi biraz daha uzun bir oynanışa sahip olmasını sağlıyor. Tabii topladığımız heykellerin bir karşılığı oluyor. Bütün heykelleri bulmak MMA ve Muay Thai kıyafetlerine %40 hasar bonusu ve her iki kıyafette de özel hareketler yapabilme imkanı sunuyor.

Sonuç

Sleeping Dogs yıllar geçmiş olmasına ve ufak tefek hatalarına rağmen Definitive Edition sürümüyle günümüzde halen oynanılası bir oyun zaten Definitive Edition yenilenmiş bir versiyon olduğu için ilk sürümün yerini alıyor. Grafikleri ve görsel sunumu bir yana dursun sunduğu eşsiz Hong Kong atmosferi, soluk dolu dövüş anları, geniş görev çeşitliliği, sürükleyici hikayesine ek olarak ekstra 3 hikaye ile dopdolu bir deneyim sunuyor.

Belki de bir açık dünya oyunu arıyorsunuz ama GTA tadı alamıyorsunuz ya da farklı bir şeyler denemek istiyorsunuz, bu noktada Sleeping Dogs devreye giriyor. Uzak Doğu semalarında bir GTA deneyimi edinmek sizce de zevk verici olmaz mı?