True Crime: Hong Kong Neden İptal Edilmişti?

Her son, yeni bir başlangıçtır.

True Crime: Hong Kong, United Front Games tarafından geliştirilen ve Activision tarafından yayınlanan True Crime serisinin iptal edilen üçüncü yapımıydı. Activision 2007 yılının sonlarına doğru geliştirici United Front Games'e bir fikir sunmuştu. Bu fikir, Hong Kong'da geçen bir açık dünya aksiyon oyunu fikriydi lakin True Crime serisinin yeni oyunu olacağı henüz söz konusu değildi. Oyunun dönemin konsolları olan Xbox 360 ve PlayStation 3 için geliştirilmesi planlanmıştı. "Black Lotus" adıyla 2008 yılının başlarında yapım aşamasına geçilen oyun bir yıl boyunca geliştirme aşamasında kaldı. Geçen 1 senenin ardından Activision, United Front Games'in masaya yatırdığı yeni fikirlerin seriyi canlandırmaya yardımcı olabileceğini düşünerek oyunun True Crime serisine dahil edilmesi tavsiyesinde bulundu. Activision, oyunu ilk olarak 2009 Spike Video Oyun Ödüllerinde "True Crime: Hong Kong" adıyla tanıttı. İlk başlarda oyunun çıkış tarihi 2010 Sonbaharı olarak belirlenmişti ancak Activision aynı yılın Mayıs bir duyuru yaptı. 2011 yılının başına ertelendiğini yaptığı duyurunun arkasında sebep olarak “geliştirme ekibine oyun için öngördükleri yüksek kaliteli eğlence deneyimini sunmaları için daha fazla zaman vermek amacıyla” yatmaktaydı. Ancak takvimler Şubat 2011'i gösterdiğinde Activision, oyunun "kalite sorunları" nedeniyle açık dünya türünde başarılı bir şekilde rekabet edemeyeceğini iddia ederek True Crime: Hong Kong'u tamamen iptal etmişti.

Oyunun baş yapımcısı Stephen Van Der Mescht, Activision'ın aldığı bu karardan dolayı büyük hayal kırıklığı duyduğunu ifade etmişti ve oyunun “baştan sona oynanabilir ve içerik açısından neredeyse eksiksiz” olduğunu belirtmişti. Daha sonralarda Activision'ın CEO'su Eric Hirshberg oyunun iptal edilmesinin ardında yatan nedenin bütçe endişeleri ve geliştirme gecikmeleri olduğunu ve oyunun “yapılması için harcanan yatırıma değmesi için oldukça inanılmaz bir başarı” olması gerektiğini açıklamıştı. Hirshberg ayrıca Grand Theft Auto ve Red Dead Redemption gibi diğer açık dünya oyunlarını ve True Crime serisinin bir önceki oyununun eleştirel ve ticari bir başarısızlık olmasını Activision'ın oyunu rekabet edemeyecek olarak görmesinin ardındaki neden olarak suçlayacaktı. Aslında Hirshberg haksız değildi çünkü oldukça fazla eleştriye maruz kalan bir oyun olan True Crime: New York City gerçeği vardı ve Rocsktar'ın açık dünya türünde yaptıkları ortadaydı.

Hirshberg'in konu hakkındaki konuşması:

“En iyimser şirket içi tahminlerimiz bile devam eden yatırımın rekabetçi açık dünya türünün zirvesinde ya da zirveye yakın bir oyunla sonuçlanmayacağını gösteriyordu. Her kategoride yalnızca en iyi oyunların geliştiği bir sektörde, açık konuşmak gerekirse, bu yeterince iyi olmayacaktı. Şirkete geldiğim gün, ticari başarıya ulaşmanın en iyi yolunun oyunculara mümkün olan en yüksek yaratıcı kaliteyi sunmak olduğuna inandığımı söyledim. True Crime'ın yapımını durdurma kararı sadece bu inanca dayanmaktadır. Bunlar zor kararlar ancak doğru nedenlerle alınmış doğru kararlar olduklarına inanıyoruz ve oyuncuların oynamak istedikleri oyunları sunma konusundaki süregelen kararlılığımızı yansıtıyorlar.”

İşler kötüye gidiyor gibi gözükse de 2011 yılının Ağustos ayında Square Enix bir atılım yaparak oyunun yayın haklarını satın aldı fakat True Crime'ın haklarını almadılar. İyi ki de aldı çünkü çıkacak yeni oyun True Crime serisinin manevi halefi olarak görülen ve kendisini ispatlayan Sleeping Dogs olacaktı. Oyun Xbox 360, PlayStation 3 ve Windows için Ağustos 2012'de piyasaya sürülen oyun, Ekim 2014'te PlayStation 4, Xbox One, Steam ve macOS için Sleeping Dogs: Definitive Edition adıyla yeniden piyasaya sürüldü. Aralık 2014'te Activision, True Crime ticari markasını tamamen terk etti ve böylelikle oyun dünyası True Crime serisinin oyun tarihinin derinliklerine gömülmesine tanık oldu.