İşletmeler İçin Kriz Yönetimi Süreci
İşletmenizi kriz anında kriz yönetimi ile kurtarabilirsiniz.
Kriz yönetimi, bir kuruluşun ani ve önemli bir olumsuz olayla başa çıkmasına yardımcı olacak planların uygulanmasıdır. Bir kriz, öngörülemeyen bir olay veya risk olarak kabul edilen bazı olayların sonucunda ortaya çıkabilir. Her iki durumda da krizlerin kuruluşa verecek zararını sınırlamak gerekir. Bu aşamada PR ajansı büyük bir kolaylık sağlar.
Bir kuruluş için kriz, kuruluşun varlığını ve kazancını ciddi olarak tehdit eden unsurlardır. Bu nedenle krizin olumsuz sonuçlarını en aza indirmek için hemen eyleme geçilmelidir.
Kriz Yönetimi Süreci
Kriz Öncesi
Kriz yönetiminin ilk kısmı, olası krizlerin önlenmesidir. Bu, bir kriz yönetim planı oluşturmayı, kriz yönetimi ekibinizi işe almayı ve eğitmeyi ve planınızı uygulamak için pratik alıştırmalar yapmayı içerir.
Bu adımın bir diğer kısmı, kriz zamanlarında aktarmanız gerekebilecek herhangi bir kriz iletişim mesajının taslağını hazırlamaktır. Bu mesajları önceden yazmak, gerçekten bir acil durum meydana geldiğinde zaman kazandırır.
Kriz Dönemi
Muhtemelen kriz yönetimini düşündüğünüzde göz önünde bulundurduğunuz krizin farklı aşamalarıyla başa çıkma ve bunlara yanıt verme sürecidir. Bu aşama, kriz yönetim planınızın uygulamaya konulduğu aşamadır. İlk önce kriz yönetimi mesajları yayınlanır, çalışanlar ve paydaşlar ile iletişime geçilir ve kamu ve şirket güvenliğine (normalden daha fazla) öncelik verilir.
Kriz Sonrası
Bir kriz geçtiğinde veya azaldığında kriz yönetimi işiniz bitmez. Çalışanlarınız, müşterileriniz ve paydaşlarınızla iletişim halinde olmanız ve soruları yanıtlamaya hazır olmanız zorunludur.
Son olarak kriz yönetim planınızı gerçek bir acil durumda nasıl işlediğini gözden geçirmek ve analiz etmek için kriz yönetimi ekibinizle birlikte çalışabilirsiniz.
Ayrıca gelecekteki planlama için öğrendiğiniz dersleri kriz yönetimi sürecinize entegre etmelisiniz.