İşsizlik Oranı Açıklandı
Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı kasım ayında yüzde 11,2 oldu. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 39 bin kişi artarak 3 milyon 777 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek %11,2 seviyesinde gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %46,6 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 228 bin kişi artarak 29 milyon 855 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık artış ile %46,6 oldu.
Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücüne katılma oranı %52,5 olarak gerçekleşti. İş gücü 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 267 bin kişi artarak 33 milyon 632 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,4 puanlık artış ile %52,5 olarak gerçekleşti.
Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %22,3, istihdam oranı %33,2 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,7 puan artarak %22,3, istihdam oranı 0,1 puanlık artışla %33,2 oldu. Bu yaş grubunda iş gücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 1,2 puan artarak %42,8 seviyesinde gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdamın %55,2'si hizmet sektöründe yer aldı. Kasım ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 49 bin kişi, sanayi sektöründe 73 bin kişi, inşaat sektöründe 10 bin kişi, hizmet sektöründe 96 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %17,1'i tarım, %21,6'sı sanayi, %6,1'i inşaat, %55,2'si ise hizmet sektöründe yer aldı.
Mevsim etkisinden arındırılmış atıl iş gücü oranı %22,1 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak %22,1 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,4 iken, potansiyel iş gücü ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,2 olarak gerçekleşti.
İşsizlik oranı %10,9, istihdam oranı %46,4 oldu. İşsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 2 puan azalarak %10,9 oldu. İşsiz sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 309 bin kişi azalarak 3 milyon 651 bin kişi olarak gerçekleşti.
İstihdam oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 4 puan artarak %46,4 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 3 milyon 18 bin kişi artarak 29 milyon 746 bin kişi oldu.
İş gücüne katılma oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 3,4 puan artarak %52,1 oldu. İş gücüne katılan sayısı 2 milyon 710 bin kişi artarak 33 milyon 398 bin kişi olarak gerçekleşti.
Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı %17,9 oldu. Kasım ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,7 puan azalarak %29 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,2 puan azalarak %17,9 oldu.

CNN Türk canlı yayınında bugün açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:
"Bugün itibarıyla kasım ayı işsizlik rakamları açıklanmış oldu. Bir önceki dönemde işsizlik yüzde 11.2’ydi. Kasımda da bunun değişmediğini görüyoruz. Genç nüfustaki işsizlik oranının yüzde 22 olduğunu görüyoruz. Genç işsizlik oranının bir nebze de olsa arttığını görüyoruz. Bizim çalışan kesimin yüzde 55.4’lük kısmı hizmet sektöründe, yüzde 21'i sanayi sektöründe, yüzde 17’lik kısmı da tarım sektöründe bulunuyor.
Bizim istihdam ettiğimiz ana kesim hizmet sektörü dediğimiz içerisine bir çok alandan turizmden bankacılık sektörüne kadar bütün alanın girdiği hizmet sektörü çok önem arz etmektedir. Yüzde 55’lik oranın bu ay da değişmediğini görüyoruz. İstihdam edilenlerde ne kadarlık bir artış var. Geçen döneme göre baktığımızda 1 puanlık bir artışın gerçekleştiğini görüyoruz ve tarım sektöründe de bir artış gözüküyor. Sanayi sektöründe 73 bin kişilik, inşaat sektöründe 10 bin civarında artış gözüküyor.
Pandemi sonrası dönemde yaz aylarının etkisi ile birlikte hem sanayi sektörü açısından hem hizmet sektörü açısından diğer tarafta da tarım sektörü açısından nispi olarak bir artışın başladığını görüyoruz. Bu pandemi sonrası sektörlerin toparlandığını gösteriyor. 11.2’lik seviyeler yüksek seviyeler olarak gözüküyor. Pandemi döneminde 13-14 seviyelerine kadar çıkmıştı bu rakam.
İstihdam oranlarının kısmi olarak artışa geçtiğini görüyoruz. 2022’ye yansıması açısından, istihdam oranlarının yansıması açısından bakıldığında pandeminin etkileri nispi olarak giderilmiş, sektörler normale dönmeye başlamış diye düşünüyoruz. Hem hizmet sektörünün lokantalardan tutun da cafelere kadar pandemiye rağmen açık tutulmaya çalışılması pandemi sürecinde dahi kapatılmayan sanayi kuruluşlarının ihracatta bunun etkisini gördük aslında. Bundan sonraki süreçte istihdama katkının artarak devam ettiğini göreceğiz.
Hükümetin istihdama dönük olarak getireceği politikalar da genç istihdama dönük olarak getirilecek politikalar bu oranların geri çekilmesini sağlayacak. Yüzde 22.3 ile genç nüfustaki işsizlik hala yüksek diyoruz. Pandemi bütün sektörleri etkiledi. AB ortalamasında da yüzde 8 işsizlik gördük. Hükümetler de özellikle genç istihdama dönük birtakım paketlerle bu genç istihdamı artırmaya dönük çabalar içerisine girmiş gözüküyor.
Geçen hafta yeni mezunlara dönük bir paket daha getirildi. Bu pakete göre yeni bir mezunu istihdam ettiğinizde 100 bin TL’lik bir destek alacak işletmeler. Buradaki ana amaç yüksek olan işsizlik oranını düşürmek hedefleniyor. Bunları tabi ki sadece paketlerle düzenleme ve kısa vadeli çözümlerle artırmak mümkün olabilecek bir durum değildir. Bu yapısal dönüşümü gerektiren unsurdur. Yeşil enerjiye dönük, katma değerli ürünleri üretmeye dönük olarak yapılacak yatırımlar genç istihdamı artıracaktır.
Genç işsizlikte de bir artış var aynı zamanda. Artan nüfus ve yeni mezunlar işin içerisine katıldığında istihdam artmış oluyor bir taraftan da işsizlik artmış oluyor. Genç istihdam AB ve Türkiye’de tartışılan bir unsurdur. Hizmet sektörünün normale dönmesiyle birlikte oradaki artışların bu ayki rakam 96 binden bahsediyoruz. 100 bin kişi istihdam artışını gözlemlemiş oluyoruz. Bu rakamlar hala yüksek bu ay da 11.2 çıktı. Diğer taraftan yeni rakamlar yeni insanlar iş gücüne katıldığı için istihdam oranı bir nebze artıyor ve işsizlik rakamları bu seviyede tutulmuş oluyor."
Kaynak: www.milliyet.com.tr