İsveçli Şirket, Sigara İzmaritlerini Toplamak İçin Kargaları Görevlendirdi

Corvids, Södertälje'nin sokak çöplerine karşı savaşında en yeni silah oldu.


Yabani kuşlar, Stockholm yakınlarındaki Södertälje'de bir girişim tarafından tasarlanan özel bir makinede biriktirdikleri her izmarit için biraz yiyecek alarak görevi yerine getiriyorlar.

Yöntemin uygulayıcısı olan Corvid Cleaning'in kurucusu Christian Günther-Hanssen, "Onlar gönüllü olarak katılan yabani kuşlardır" dedi.

Keep Sweden Tidy Foundation, İsveç sokaklarında her yıl 1 milyardan fazla izmarit bırakıldığını ve tüm çöplerin %62'sini temsil ettiğini söylüyor. Södertälje sokak temizliğine 20 milyon İsveç kronu (1,6 milyon sterlin) harcıyor.

Günther-Hanssen, yönteminin şehirdeki sigara izmaritlerini toplamakla ilgili maliyetlerin en az %75'ini kurtarabileceğini tahmin ediyor.

Södertälje, ilgili atık türü göz önüne alındığında kuşların sağlığının en önemli husus olduğu, operasyonu potansiyel olarak şehir genelinde yaymadan önce bir pilot proje yürütüyor.

Yeni Kaledonya kargaları, akıl yürütmede yedi yaşındaki bir insan kadar iyidir, araştırmalar, onları iş için en zeki kuşlar haline getirdiğini ileri sürdü.


Kaynak: The Guardian