Sony'den Büyük Satın Alım!

Microsoft'tan sonra hamle sırası Sony'de!

Hatırlarsanız önceki günlerde Activision-Blizzard'ın Microsoft tarafından satın alındığı haberini yapmıştık. Bugün de Sony tarafından büyük bir hamle yapıldı. Son haftalarda büyük oyun şirketlerini alarak piyasadaki dominantlıklarını kuvvetlendirmeye çalışan bu iki şirketin mücadelesi devam ediyor. Sony Microsoft'un satın alımına karşılık olarak 3.6 milyar dolara Bungie'yi satın almaya karar vermiş.

Playstation şirket CEO'su Jim Ryan bu konuyla alakalı bazı açıklamalarda bulundu. Bunlardan ilki, Bungie'nin bağımsız ve çok platformlu bir oyun yapımcısı olarak kalmaya devam edeceği oldu. Şirketin Sony içerisinde bağımsız şekilde hareket ederek oyunlarını oluşturmaya devam edip özellikle çok oyunculu oyun yaratım ve stratejileri konusunda Sony tarafından yapılan oyunlarda tecrübelerinden yararlanılacağı söylendi. Bu anlaşmayla ilgili komik bir detay şirketin çalışanlarının bile bu satın alımı yeni öğrenmiş oluşu. Çalışanlar şirketin Sony tarafından satın alındığını resmi açıklama yapılmadan çok kısa bir süre önce şirket çapında yapılan toplantılarda öğrenmişler.

Sony tarafından ödenecek olan 3.6 milyar dolar Microsoft'un satın alımına kıyasla daha küçük kalsa da etkisi hiç küçük olmayacak. Şirketin dünya çapında çok sevilen oyunu Destiny 2 artık Sony ve dolayısıyla Playstation'a ait. Oyunun olduğu platformlar kısıtlanmayacak olsa da oyunun oldukça tecrübeli yaratıcıları artık Sony şirketindeler. Bütün bunlara ek olarak bu satın alımın Microsoft'un satın alımına kıyasla daha mantıklı olduğunu savunabiliriz. Bunun sebebi Destiny 2'nin her yıl 100-500 milyon dolar arasında bir getirisinin oluşu. Bu duruma kıyasla Activision-Blizzard satışlarında oldukça büyük bir düşüş yaşanmıştı ve şirketin oyunlarının popüleritesi iyi durumda değil. Dolayısıyla Sony'nin harcadığı parayı geri kazanması çok zor gözükmezken Microsoft tarafından harcanan 68.7 milyar doları kazanması oldukça zor olacak.

Bakalım bu iki şirket başka nasıl hamlelerde bulunacak!