İtalya'nın Başkanı: Giorgia Meloni

İtalya'nın İlk Kadın Başkanı: Giorgia Meloni

FdI lideri olarak bilinen Giorgia Meloni 15 Ocak 1977 yılında İtalya’da dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını bir işçi mahallesinde geçiren Melon’nin babası vergi danışmanı olup, Sardinya’dan gelmektedir. Annesi ise Sicilya’dan gelmektedir. Meloni on bir yaşında iken ailesinden ayrıldı. İşçi mahallesinden ayrılan Meloni, on bir yaşından itibaren Garbatella bölgesinde büyüdü. Lise öğrenimini bir meslek lisesinde tamamladı. 15 yaşında meslek lisesi öğrencisi iken (1992) Movimento Sociale Italiano (MSI)’nun gençlik cephesine katıldı. Bu girişim ile birlikte Meloni siyasi hayatına ilk adımını atmıştır.

Meloni, gençlik kollarına katıldığı o dönemde bakan Rosa Russo lervolino tarafından teşvik edildiği ve halk eğitimi reformuna karşı olan protestoda yer alacak olan öğrenci koordinasyonunu (Gli Antenati (Atalar)) kurdu.

MSI (Movimento Sociale Italiano) İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra kurulmuş, küçük, kenar mahallelerde ulusal boyutta varlığını göstermiş bir partiydi. Parti, Mussolini’ye ait olan Ulusal Faşist Parti’nin severleri tarafından kuruldu. Meloni’nin katılmış olduğu bu gençlik kollarının 1960’lı yıllarda ve 1970’li yıllarda siyasi şiddetin kapsamlı olarak görüldüğü sıralarda sol hareketlere karşı yapmış oldukları eylemlerinin bulunduğu da bilinmektedir. MSI Güney İtalya’da bazı bölgelerde varlığını gösteriyordu ve genel seçimlerde %5 ve %6 arasında bir oy potansiyeline sahipti. Ancak, tartışmacı bir yapıya sahipti ve bu başka bir hükümetin ortağı olabilmesini engelliyordu. Meloni’nin gençlik kollarına katılışındaki üçüncü yılın ardından MSI ambleminde bulunan üç renkli alev sembolünü korumak kaydıyla daha ılımlı bir sağ partiye dönüşmeye karar verdi. Dönüştürülen bu yeni parti Milliyetçi Birliği (Alleanza Nazionale, AN) olarak adlandırıldı. Alınan bu kararın ardından Berlusconi’nin önderliğinde olan seçim ittifakındaki önemli ikinci parti haline geldi. 1996 seçimlerinde ise yüzde 16’lık bir oy oranı ile İtalya’nın en büyük üçüncü partisi olabilme başarısını gösterdi. Ancak bu başarıyı elde etmek amacıyla parti, Mussolini dönemindeki ırkçı politikalara karşı bir görüş savunarak demokratik sisteme bağlılığın altını çiziyordu. Meloni de bu yeni görüşü benimsemişti.

Gianfranco Fini Milliyetçi Birliği (Alleanza Nazionale, AN) her geçen gün ilerleme kaydederken Meloni de bu sırada hem gençlik kollarında hem de Roma yerel yönetimlerinde kendini gösteriyordu. Bu ilerlemelerin ardından, Meloni 2006 yılında Temsilciler Meclisine seçildi. Meclise seçilmesinin ardından kısa bir süre içerisinde dördüncü Berlusconi hükümetinde (8 Mayıs 2008-16 Kasım 2011) gençlik bakanı oldu. Meloni’nin bu durum neticesinde İtalya Cumhuriyeti’nin en genç bakanı olduğunu söylemek mümkündür.

İlerleyen yıllarda, Silvio Berlusconi ve Forza Italia (FI) popülaritesinde düşüşler meydana geldi ve Gianfranco Fini siyasetten ayrıldı. Bu gelişme sonrasında AN (Alleanza Nazionale) başkarakterleri, Meloni de dahil olmak üzere, siyasi hayatlarını tekrar biçimlendirme çabasına girdi. Nihai olarak Meloni, 2012’nin Aralık ayında AN’den gelmiş olan bazı yöneticiler ile birlikte FdI partisini kurdu. Partinin kuruluşundan iki yıl sonra parti başkanı olan Meloni, MSI sembolünde bulunan aleve kendi partisinin sembolünde de yer verdi. Partinin ismi ise faşizm yıkıldıktan sonra milli marş olarak kabul gören, Goffredo Mameli tarafından 1847’de bestelenen metnin ilk iki kelimesiydi (İtalya’nın Kardeşleri).

Meloni’nin partisinin kurulduğu o dönemlerde, merkez sağ koalisyonunda olan ortaklardan LN’nin lideri genç Matteo Salvini daha popüler bir konumdaydı. Bu sebeple Meloni’nin partisi koalisyonun küçük bir ortağı olarak biliniyordu. Matteo Salvini, M5S ile koalisyon hükümeti kurarak diğer merkez sağ partilerden ayrıldı ve içişleri bakanı oldu. Bu durum popülaritesini düşürdü. Eski başbakanlardan Matteo Renzi de oluşan bu karmaşık durumu fırsat olarak gördüğünden, durumdan faydalanarak ikinci Conte hükümetini (18 Eylül 2019-13 Ocak 2021) düşürdü. Tüm yaşananların ardından istediği erken seçimi de elde edemeyen Salvini ciddi bir imaj kaybı yaşadı. Salvini’nin popülaritesindeki düşüş arttıkça Giorgia Meloni, LN ve M5S’ye benzer söylemlerle kapsamlı bir gelişim yaşamaya başladı. Meloni’nin siyaseti oldukça ılımlıydı. Meloni, popülizmden ve aşırı sağ vurgusundan kaçınarak daha hoşgörülü söylemler eşliğinde seçmenlerin karşısında yer aldı. Meloni’nin bulunduğu vaatler de dozunda olduğundan, değişim isteyen vatandaşların oylarını toplamayı başardı.