İyi Bir Okur Olmanın Yolları

Bu yazımda kendimce nasıl iyi bir okur olunacağından bahsettim.

1.Araştırma Yapmak

Okuyacağınız kitap ve yazarla ilgili araştırma yapmak öneceden bir fikir sahibi olmanızı ve yazarın bu kitabı neden ve hangi düşüncelerle yazdığına dair size bir fikir kazandıracaktır.

2.Her Kitabın Zamanı Vardır

Hayatınızın çok yoğun bir döneminde ağır ve uzun bir roman okumak oldukça zordur ya da o kitap için henüz hazır olmayabilirsiniz. Daha fazla okuma yaparak o kitabı anlayıp yorumlayabileceğiniz zamanı beklemek daha doğru olabilir.

3.Her Türü Denemek

Bazen hiç kendimize uygun olmayacağını düşündüğümüz türden bir kitabı okuduğumuzda çok sevdiğimiz ve benzeri kitapları okumak istediğimiz olmuştur. Bu yüzden kitaplara ve farklı türlere ön yargılı yaklaşmayıp her türden kitabı okumayı denemek daha iyi olacaktır.

4.Kitap Okumak İçin Boş Zaman Bekleme

Klişeleşmiş bir laf olsa da kitap okumak için boş zaman beklemeyip boş zaman yaratmak oldukça önemli. Kitap okumak için belli bir zaman yaratma onu yavaşça rutininize eklemenizi ve alışkanlık haline getirmenizi sağlayacaktır.

5.Yazarın Dilini Tanımak

Her yazarın kendine ait bir dili vardır. Okurken buna dikkat etmek, cümleyi kuruş biçimi, tasvirleri ve karakterlerini konuşturma tarzı size yazarı tanıma fırsatı verecektir.

6.Not Alın

Henüz kendim de bu alışkanlığı kazanamamış olsam da çok önemli olduğunu düşündüğüm bir şeydir kitap okurken not almak. Hem kitabı bitirdiğinizde notlarınıza baktığınızda kitabı daha iyi anlamanızı sağkayacak hem de üstünden yıllar geçtikten sonra notlara baktığınızda okuduğunuz yaştaki düşünme ve algılayış. biçiminizi görmeniz için olanak sağlayacaktır.

7.Okumak Bir Görev Değildir

Okumak bir görev ya da ödev değildir. Her ne kadar yukarıda rutine eklemek ve alışkanlıktan bahsetmiş olsam da her zaman kitap okumak istemiyor olabilirsiniz. Böyle zamanlarda zorla kitap okumaya çalışıp okuduğunuz kitaptan kendinizi uzaklaştıracağınıza kitaba bir ara vermek ya da farklı bir kitap okuyabilirsiniz. Özellikle de size ağır gelen bir kitap okurken araya kısa bir kitap ya da sevdiğiniz türden akıcı bi kitap sıkıştırmak iyi olabilir.