İznik’te 4. Dünya Göçebe Oyunları Başladı

Dördüncüsü organize edilen Dünya Göçebe Oyunları, bu yıl Bursa’nın İznik ilçesinde düzenlendi.

Bu etkinliğe Avrupa ve Asya başta olmak üzere 102 ülkeden pek çok sporcu katıldı. Aslında 4. Dünya Göçebe oyunları 2020 tarihinde düzenlenecekti ancak Covid-19 nedeniyle bu yıla ertelenerek 29 Eylül’de resmen başladı. Oyun hazırlıkları ise İznik Göl kıyısında düzenlendi. 2 Ekime kadar sürmüş olan bu etkinlikte 3000’e aşkın dünyanın farklı köşelerinden gelen sporcular ter döktü.

Peki Dünya Göçebe Oyunları nedir?

Dünya Göçebe Oyunları, etnokültürel ve etnik spor aktivitelere kendini adamış her iki yılda bir düzenlenen uluslararası bir organizasyondur. Daha önce Kırgızistan’ın Issık Gölü kıyısında düzenlenen bu etkinlik bu yıl farklı olarak ilk defa başka ülkede, Türkiye’de düzenlenmiştir.

Daha önceki oyunlarda en çok altın madalya kazanan ülkeler sırasıyla; Kırgızistan, Kazakistan, Rusya, Türkmenistan, Özbekistan, İran, Azerbaycan, Macaristan, Ukrayna, Moğolistan ve Türkiye olmuştur. Bunlar dışında madalya kazanma başarısı gösteren diğer ülkeler Gürcistan, Sırbistan, Slovakya, Litvanya, Letonya, Moldova, Bulgaristan ve Almanya’dır.

Bu yılki Dünya Göçebe Oyunları’nda spor karşılaşmalarının yanı sıra gastronomik lezzetlerle, kültürel ve sanatsal etkinliklerle, konserlerle de öne çıkan bir organizasyon. Bunun nedeniyle de festival alanında yöresel tanıtım el çadırı, köylü pazarı ve yemek alanları ve sanatları atölyesi kuruldu. Oyunları izlemeye gelenler aynı zamanda okçuluk, binicilik, izcilik ve kampçılık gibi aktivitelere katılabildi. Evrensel müziklerin ve halk danslarının da sahnelendiği festivalde; Zara, Rafadan Tayfa, Kıraç, Arslanbek Sultanbekov, Mustafa Ceceli, Trio Mandilli, Koliva ve Zeynep Betül Akyıldız konserleri yer aldı. Oyunların ilk gününde Türk Yıldızları’nın gösterilere eşlik etmesi unutulmaz bir şova imza attı. Önemli kişilerden Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Nurgocoyeviç Caparov ve Kazakistan Meclis Başkanı Yerlan Koşanov da oyunları izlemek için Bursa’ya geldi.

2024’te tekrar düzenlenmesi planlanan Dünya Göçebe Oyunları’nın, bu sefer de Azerbaycan’da düzenleneceği dile getirildi.