Japon Disiplini

Disiplinsiz hayat okyanusta yüzmeye benzer.

Yeni çağın en büyük hastalığı disiplin sorunu. Artık birçoğumuz uzun olan hiçbir şeye sabretmek istemiyoruz. 2 saatlik filmleri bile izlerken telefona bakar olduk. Kısa ve yeni gelen ögeler dikkatimizi çekiyor. Yavaşlık ve sadelik uzaklaşıyor dünyamızdan. Tabii ki en büyük etkisi teknolojinin gelişmesiyle beraber ortaya çıkan sosyal medyalar. Anlık yaşamaya başladı insanlar. Öğrenciler ders çalışmaktan, kitap okumaktan keyif almaz oldu. İş yerinde çalışan insanlar işlerinden çabuk sıkılıp bir an önce eve gitmenin derdinde. Molalarda herkesin elinde telefon. Bu durum iradesiz ve disiplinsiz bir nesil yetişmesini sağlıyor. Eski geleneklere baktığımızda tam tersini görürüz. Teknolojinin gelişmesi bizim için gerçekten yararlı olsa da yönetmeyi beceremediğimiz her an kontrolden çıkıyor. Kontrolsuz yaşam ise bizi depresyona daha yatkın hale getiriyor.

Disiplin deyince akla ilk gelen milletlerden birisi Japonlardır. Japon disiplini kültürlerinden de gelen bir durumdur. İşlerine saygıyla yaklaşırlar, bağlılık, öz disiplin, kurallara uyma çalışma prensipleridir. Çalışma hayatlarında 5S metodunu uygulayan Japonlar başarılarını buna bağlarlar.


5S Kuralı nedir?

Japonca Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmiş halidir. Ayıklama, düzen, temizlik, standartlaştırma ve disiplin anlamlarına gelmektedir. 1950’lerde düzenli ve temiz bir çalışma ortamı oluşturmak ve bu ortamın sürekliliğini sağlamak için ortaya çıkan ve geliştirilen bir tekniktir.

Seiri (Ayıklama)

Japoncada ayıklama anlamına gelen seiri 5S methodunun ilk basamağıdır. İş yerinde kullanılmayan, işe yaramayan gereksiz eşyaları atıp daha sonra kullanacak olanları saklamaktır. Saklanılan bu malzemeler sınıflandırılır. Kullanım sıklığına göre sınıflandırılan malzemeler ihtiyaç durumunda ortaya çıkmaktadır. İş yerindeki iş akışını ve verimliliği artırmak, iş güvenliği risklerini azaltmak ve çalışanların işlerini daha kolay ve verimli bir şekilde yapmalarını sağlamaktadır.

Seiton(Düzenleme)

İhtiyaç duyulan ekipmanların sürekli düzenli bir halde bulundurulmasıdır. Seiton basamağının hedefi, işyerinde malzeme arama zamanını azaltmak, işyerinde iş akışını optimize etmek ve verimliliği artırmaktır.

Seiso (Temizlik)

Bu basamak ise iş yerindeki bütün ekipmanların tozdan ve kirden arındırılmasıdır. Temiz bir iş yeri çalışma istediğini arttırır her zaman. Malzemelerin ve ekipmanların düzenli olarak kontrol edilmesi, daha az arıza, daha az üretim kaybı ve daha az onarım maliyeti anlamına gelir.

Seiketsu (Standartlaştırma)

Bu basamak ise iş yerindeki tüm süreçlerin standardize edilmesini, iyileştirilmesini ve sürdürülebilmesini sağlar. Standartlaştırma ile her bir adımda yapılacak işler standart hale getirilerek kontrolü kolaylaşır ve hataların daha kolay bulunması sağlanır.

Shitsuke (Disiplin)

Son basamak olan shitsuke; disiplinin sağlanması ve 5S uygulamalarının sürdürülebilmesi için gerekli olan alışkanlıkların ve davranışların geliştirilmesini içerir. Bu adım, disiplini sağlamak için eğitim, motivasyon ve liderlik rolü oynamayı gerektirir.

Bu 5S methodunu biz hayatımıza nasıl sağlayacağız?

İlk adım olan ayıklama ile hayatımızdan gereksiz her şeyi çıkaracağız. Dikkat dağıtıcı her şeyi ayıklamayla başlayacağız. Daha sonra düzenleme yaparak ihtiyacımız olan her şeyi yerine getirip verimliliğimizi attıracağız. Temizlik olarak kullandığımız çalışma masamızı her zaman temiz ve düzenli tutacağız. Bu önceki basamakları standart bir hale getirerek disiplinli bir çalışmaya doğru yol alacağız. En sonuncu ise bu basamakları tamamladıktan sonra gelecek. Sosyal medyalarımızı, dikkat dağıtıcı unsurları ayıkladık, yerine verimliliğimizi arttıracak şeyler koyduk, çalıştığımız ortamı temiz tuttuk, bu yaşam halini standartlaştırdık ve alışkanlığımız disipline dönüştü. Disiplinli yaşam çok zor olsa da başardıktan sonra verdiği keyif çok farklıdır. Bu zamanda ihtiyacımız olan disipline umarım ister 5S methoduyla ister başka methodlarla kolay ulaşabiliriz.