Japonya'da birden kaybolan insanlar: Johatsu
Japonya' da buharlaşan insanlar.
Buharlaşma anlamına gelen "johatsu" hiçbir ülkede olmayan sosyal bir yaradır. Bazı insanlar, ortadan kayboluyor. Sayılar yılda pek az değil, çoğu bulunuyor ya da evine geri dönüyor. Ama binlercesi, kelimenin tam anlamıyla yok oluyorlar. Bu insanlar neden kayboluyor bu sosyal sorunun çözümü neler olabilir bir bakalım.
Bu insanların uzun yıllar plan yaptığı, aile üyeleriyle bağlarını koparmanın bir yolunu bulduğu,bir başka yerde yepyeni bir hayata başlamak için hesaplar ve düzenlemeler yaptıkları anlaşılıyor. Japonya' nın zorlu çalışma kültürü aile ve toplumsal desteğin eksikliği johatsu hastalığının yaygın olmasınında katkıda bulunuyor. Ayrıca, bir şirketten ayrılmak Japon kültüründe utanç kaynağı olarak görülüyor. Bu nedenle intihar, ölümüne çalışma (karoshi) ve johatsu olma olası sonuçlarıdır.
İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Jōhatsu terimi 1960'larda kullanılmaya başlandı. O zamanlar, resmi boşanma süreçlerine katlanmak yerine mutsuz evliliklerden kaçmayı seçen kişiler bağlamında kullanılıyordu. 1990'ların Kayıp On Yılı, birçok maaşlı çalışanın işini kaybetmesi veya borç biriktirmesiyle jōhatsu ve intiharlarda artışa yol açtı.
Her Yıl 100 Bin Japon Kayboluyor
Japonya'da jōhatsu konusu, intihar konusu gibi, normal sohbetlerde tabudur. Her yıl 100.000 Japon'un kaybolduğu tahmin edilmektedir. Ancak, jōhatsu resmi sayılarda eksik bildirilmiş olabilir. 2015 yılında, Japonya Ulusal Polis Teşkilatı 82.000 kayıp kişiyi kaydetmiş ve yıl sonuna kadar 80.000'i bulunmuştur. Ayrıca, Japonya'da kayıp kişilerle ilgili bir veri tabanı bulunmamaktadır.