Jayland Walker: Ohio'da Ölümcül Kovalamaca

Polis, Ohio'da siyahi bir adamın polisler tarafından 60'tan fazla kez vurularak öldürülmesiyle sonuçlanan kovalamacanın videosunu paylaştı.

Polis, 27 Haziran'da trafiğin durduğu sırada önce 25 yaşındaki Jayland Walker'ın ateş açtığına ve memurların hayatlarından endişe duyduklarından karşılık verdiklerine inandıklarını söyledi.

Bay Walker arabasından kaçtığında silahlı değildi, ancak polis daha sonra üzerinde bir tabanca bulunduğunu iddia etti.

Akron belediye başkanı olayla ilgili protestoların başladığı sırada, yerel halkı sabırlı olmaya çağırdı.

Daniel Horrigan, görüntülerin Pazar günü yayınlanmasından sonra, "Video yürek parçalayıcı, anlaması zor." dedi.

Saldırıya karışan yedisi beyaz, biri siyahi sekiz polis memuru ücretli idari izne çıkarıldı.

Bay Walker'ın ailesinin avukatı, memurların, o yere düştükten sonra bile ateş etmeye devam ettiğini söyledi.

NAACP (Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik) başkanı Derrick Johnson, Bay Walker'ın ölümünü "cinayet" olarak nitelendirdi.

Jayland Walker'ın arabası, rutin bir trafik denetimi için 27 Haziran Pazartesi 00:30'da durduruldu.

Associated Press haber ajansı tarafından aktarılan bilgiye göre Akron Polis Şefi Steve Mylett, arabadan bir silah sesi duyulduğunu ve bir trafik kamerasının namlu ağzı gibi görünen bir şeyi yakaladığını söyledi.

Polis vücut kameraları, kar maskeli bir kişinin arabadan indiğini ve bir otoparka doğru koştuğunu, ateş açmadan önce yaklaşık 10 saniye boyunca memurlar tarafından kovalandığını gösteriyor.

Polis, bir memurun önce şok tabancası kullanmayı denediğini ancak bunun başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Polis, arabadaki bir koltukta dolu bir şarjörle bulunan tabancanın yanı sıra, yakınlarda silahla eşleşen bir mermi kovanı bulunduğunu söyledi.

Göstericiler, videonun yayınlanmasının ardından Akron'da barışçıl bir şekilde yürüdü ve şehir adalet merkezinin önünde toplandı.

Aile avukatı Bobby DiCello, polisin Walker'a yerdeyken bile ateş ettiğini ve ilk yardım sağlamaya çalışmadan önce kelepçelediğini söyledi.

Bay Walker'ın ailesi CBS News'e yaptığı açıklamada, "Öfke anlaşılabilir. Ancak şiddet değil. Onun için barışçıl bir şekilde adalet talep ederken Jayland'ın haysiyetini koruyalım." dedi.

Eyalet Başsavcısı Dave Yost, Ohio Suç Soruşturma Bürosu tarafından "eksiksiz, adil ve uzman bir soruşturma" sözü verirken, Akron polisi memurların departman kurallarını veya politikalarını ihlal edip etmediği konusunda ayrı bir iç soruşturma yürüttüklerini bildirdi.


KAYNAK: BBC