Jethro Tull

Rock'n Roll tarihinin unutulmaz gruplarından olan Jethro Tull İstanbul'da ! Gelin hep beraber Jethro Tull grubuna yakından bir bakalım...

Jethro Tull, 1967 yılında "Ian Anderson"un öncülüğünde kurulmuş İngiliz rock grubudur. Grup ismini 18. yüzyılda yaşamış olan, tarımda at gücüne dayalı hasat makinesini icat eden İngiliz çiftçinin isminden almıştır.

İlk dönemlerinde blues rock ve füzyon caz yapan grup, daha sonra müziklerine hard rock ve folk öğeleri de katarak progresif rock sound'unu ortaya çıkarmıştır. Grubun parçalarının alışılmışın dışında bir alt yapıya sahip olması onları rock tarihindeki en özgün gruplardan biri olma unvanını kazandırmıştır.

Grup içinde çok sayıda üye değişikliği yaşansa da toplam 30 albüm çıkaran Grammy ödüllü grup; Londra'nın meşhur "Marquee" kulübündeki ilk performanslarından bu yana 60 milyondan fazla albüm satmıştır.

1969 yılında yayınlanan "Stand Up" albümü ile ismini geniş kitlelere duyurmaya başlayan Jethro Tull aynı zamanda şarkı sözlerinin şiirselliği ile de bilinir.

Stand Up albümünün İngiltere listelerinde bir numaraya çıkmasındaki en önemli etmenlerden biri ise albüm içerisinde yer alan "Bourée" isimli parçadır. Bourée, Ian Anderson'un barok bir ezgiyi caz-rock formatında yorumladığı ikonik flüt solosu ile akıllarda unutulmaz bir yer edinmiştir.

"Johann Sebastian Bach"ın 1708-1717 yılları arasında "lavta" (gövdesi uttan küçük bir Batı müziği ve Türk müziği çalgısı) için yazdığı ve zamanımızın klasik gitaristlerinin arasında oldukça rağbet gören ve en bilinen eserlerinden biri olan "Mi Minör Bourée"i, 250 yıl sonra, 1969 yılında grup sayesinde rock formatında yorumlanmıştır.

Grubun yaptığı müzikte flüt sololarının bol bulunması nedeniyle Jethro Tull çoğu zaman tek ayak üstünde flüt çalan Ian Anderson'la özdeşleşmiştir.

1971 yılında yayınlanıp rock tarihine damgasını vuran bir diğer albümleri "Aqualung" ve albümün içinde olup aynı adı almış olan "Aqualung" parçası ise Ian Anderson'un "alameti farikası" flütünü kullanmadığı ender şarkılarından birisi olmasının yanı sıra, ikonik kapağı ve 50 yıl sonra yapılan müzik videosundaki "insanlığın dibe vuruşu" metaforuyla, progresif ve hard rock tarihinin en önemli yapı taşlarından birisi olmuştur.

Jethro Tull, rock müziğine flütü tanıtan adam olarak tarihe geçen solistleri Ian Anderson'un liderliğinde, bu yıl 23 Kasım 2024 tarihinde İstanbul Volkswagen Arena'da hayranlarıyla buluşacak.