Joe Rogan Aşı Karşıtı Söylemleri ile Spotify'da Yer Edindi
Aşı karşıtı söylemleri ile gündemde olan ünlü podcast sunucusu Joe Rogan'ın Spotify ile anlaşması sonrası ünlü müzisyenlerden tepki geldi.
Joe Rogan'ın Spotify ile 100 milyon dolarlık bir anlaşma yaparak platforma podcastini yayınlama haklarını satışının ardından Spotify hem sanatçılardan ve sağlık profesyonellerinden hem de dinleyicilerden tepki topladı. Özellikle ünlü müzisyen Neil Young'ın eğer Joe Rogan'ı platformda barındıracaksanız benim müziklerimi kaldırın ültimatomu ilgi topladı. Aynı zamanda 270 sağlık çalışanı, doktor ve profesör açık mektup yazarak Joe Rogan Experience isimli podcastiyle aşı karşıtı, Covid inkârı ve pandemi hakkında genel olarak yanlış haber yayması dolayısıyla hem Rogan'ı kınadı hem de Spotify'ın ona daha geniş bir ifade alanı tanımasını eleştirdi.
Geçmişte uzun form içerikli röportajları ve sünger gibi konuğunun politik ve sosyal görüşlerine ayak uydurması ile tanınan ve bu sayede popülerlik elde eden Rogan, günümüzde bilim karşıtlığı ve gittikçe daha da sağa eğilen politik görüşleri ile gençleri sağ alt görüşlere iten bir hat oluşturmakta. Feminizm ve sosyal eşitlik karşıtlarının Oprah'sı bir nevi. Alex Jones ve Jordan Peterson gibi konuda hiçbir uzmanlığı olmayan ve kendileri de sağ alt görüşlü olan konuklarının da kendisiyle benzer olarak aşı ve maske karşıtlığı, Covid inkârı gibi görüşlerini de rahatlıkla ortalama 11 milyon dinleyiciye ulaştırmalarına neden olmakta.
Neil Young verdiği ültimatom ile tek başına Joe Rogan'ın platformdan atılmasını ve harcanan 100 milyon doların çöpe gitmesini beklemiyordu elbette ki. Spotify'ın yaptığı en yüksek kar beklentili anlaşmalardan birisi oldu çünkü şüphesiz ki. Ancak muhtemelen kendisinden ilham alan ve günümüzde popülerliği daha yüksek olan sanatçıların da katılmasını umarak daha büyük bir koz elde etmeyi umuyordu belki de. Her ne kadar beklediği desteği sanatçılardan göremese de kullanıcılar Young'ın yanında. "Spotify'ıSil" hashtag'i Twitter'da trend oldu ve bilinen ve saygı gören müzik yorumcusu Anthony Fantana gibi isimler de Spotify'a artık para vermek istemediğini ve üyeliklerini iptal ettiklerini belirtti. Efsanevi müzisyen Joni Mitchell da Young'ın ardından kendi müziğinin artık Spotify'da yer almasını istemediğini belirtti. Maalesef ki tüketici taraflı hareketler şirketlerin poliçelerini değiştirmesinde pek de etkili olamamakta ve Rogan'ın platforma kazandırdıkları kaybettirdiklerinden büyük olmalı ki Spotify açık mektup sonrası Young'ın isteği üzerine müziğini kaldıracaklarını ancak gelecekte kendisini tekrar platformlarında sunmak için istekli olduklarını duyurdu.
Peki bu hepimizin Spotify üyeliklerimizi iptal etmemiz ve şirketi boykot etmemiz gerektiği anlamına mı geliyor? Eğer bunu yapmazsak Rogan'ın bilim dışı ve yalnızca daha fazla para kazanma amacı güden dalaveresini desteklediğimiz anlamına mı gelir? Elbette ki hayır. Spotify verdiği ücretsiz servis ile en ulaşılabilir ve uygun fiyatlı müzik kaynağı. Her ne kadar şirket politikalarına katılmıyor olsam da bu Sporify'ı boykot edeceğim anlamına gelmiyor, zira daha önce de bahsettiğim gibi tüketici yönlü boykotlar ne zaman işe yaradı ki? Bizlerin yapabileceği hiçbir şey Spotify'ın harcadığı 100 milyon dolar ile boy ölçüşemez. Dolayısıyla üyeliğinizi iptal etme kararı tamamen kişisel olarak paranızın bir şirketi gidip gitmemesi hakkında rahatsız hissetmeniz ile alakalı, vicdani bir seçim.
Hepsinin üzerine diyebileceğim şudur ki Joe Rogan ve benzeri yanlış bilgi saçımı üzerinden kariyer edinmiş kişilerin gelecekte bu davranışı devam ettirme olanaklarının gittikçe azalmasını dilerim. Spotify'ı protesto etmek için başka birçok neden daha olsa da (platformda yer alan sanatçılara düzenli olarak çok düşük ücretler ödemeleri ve haklarını vermemeleri gibi) hiçbiri COVID inkârcılarını barındırma kadar uluslararası seviyede zararlı ve tehlikeli değil.