Justin Bieber: Çocukluğundan Beri Nefrete Maruz Kalan Yıldız 

Çocukluğundan beri tehdit ve nefrete maruz kalan güçlü yıldız Justin Bieber..

Justin Bieber, müzik dünyasında genç yaşta parlayan ve hızla yükselen ender yeteneklerden biri. Ancak, bu erken gelen şöhret, ona çok büyük zorluklar da getirdi. Çocukluğundan itibaren, başarılarının gölgesinde nefret ve tehditlerle karşı karşıya kaldı. Bieber’ın bu zorlu yolculuğu, yalnızca bir pop yıldızı olmanın değil, aynı zamanda bu yıldızlığı sürdürmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor.


2009 yılında, Justin Bieber henüz 15 yaşındayken YouTube videoları ile keşfedildi ve kısa sürede bir pop fenomenine dönüştü. Genç yaşında elde ettiği bu şöhret, ona büyük bir hayran kitlesi kazandırdı; ancak, bu aynı zamanda büyük bir eleştiri ve nefret dalgasını da beraberinde getirdi. Bieber’ın gençliği, sevimli görüntüsü ve masum tavırları, özellikle internet üzerinden birçok kişinin alay konusu haline geldi. Onun bu kadar genç yaşta bu denli büyük bir başarı elde etmesi, maalesef birçok kişide kıskançlık ve olumsuz duygular uyandırdı.


Kariyerinin ilk yıllarında sosyal medyanın yeni yeni yaygınlaşması da bir bakıma onun hiç yararına olmadı. Twitter, Facebook ve YouTube gibi platformlar, onun yükselişini hızlandırırken aynı zamanda onu sürekli eleştirilerin odağı haline getirdi. Hayranlarından gelen sevgi mesajlarının yanı sıra, özellikle hayranı olmayan erkeklerden ve kıskanç gençlerden gelen nefret dolu yorumlarla karşılaştı. Bu nefretin çoğu, onun yaşadığı hızlı başarıyı ve genç yaşta elde ettiği şöhreti kaldıramayanların tepkisiydi. Aynı şekilde Justin’in de bu şöhreti kaldıramayacağını düşünüyorlardı. Bu öfkeli kalabalık, her zaman Justin’in başına bir şeylerin gelmesini istiyordu. Birçok yetişkin erkek tarafından ciddi tehditlere maruz kalıyor ve ‘kız gibi’ göründüğü düşünüldüğü için fotoğraflarına fotoşop yapılıyordu. Herhangi bir dizi ve filmde konuk olduğunda da (Family Guy, Zoolander 2 gibi) karakteri canice öldürülüyor ya da ölümüne dövülüyordu ve çoğu ondan yaşça büyük olan kesim bundan garip bir şekilde büyük bir zevk duyuyordu.


Justin ergenlik dönemine girerken, medya ve kamuoyu onun her hareketini daha da yakından takip etmeye başladı. Bu dönemde, dış görünüşünden kişisel yaşamına kadar her şey eleştiriliyordu. Genç bir adam olarak, normalde yaşanacak olan ergenlik bunalımları ve kimlik arayışları, bu süreci milyonların gözü önünde yaşamak zorunda olduğundan onun için çok daha zorlu bir dönem oldu. Medya, en küçük hatalarını bile büyüterek onun üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Alkollü araç kullanmasından ötürü tutuklanmasından önce bile, insanlar onu bir suçlu gibi göstermek istiyordu. Paparazzilerle olan iletişimlerinde ilk kez kontrolden çıkması veya herhangi bir öfke göstermesi, gerçekten büyük suçlarmış gibi uluslararası manşetlere dahi taşındı. Hiçbir zaman kamuoyunun abarttığı kadar skandal ya da kötü niyetli bir şey yapmadı (alkollü araç kullanması hariç), her yanlış adımı abartıldı, bağlamından koparıldı ve herkesin onun henüz reşit bile olmadığını unuttu, ona bir kötü adam imajı çizilmeye çalışıldı. 2013 yılında Türk basınında bolca görmüş olduğumuz “Justin Bieber Türk Kızları Ter Kokuyor Diye Tweet Attı!” başlıklı, daha sonra yalan olduğu anlaşılan haberler de Türkiye’deki nefreti ateşe odun atarmışçasına büyüttü.


2012-2013 yılları arasında ‘yeterince maskülen olmadığı’ gerekçesiyle maruz kaldığı tüm nefretten etkilenerek tam tersi bir kişiliğe bürünmek için çok çabaladı. Giyim tarzı tamamen değişti ve daha ‘sert’ görünmeye çalışırken artık davranışları ‘küstahlık’ olarak algılanmaya başladı, bu da aldığı nefrete onun beklediğinin aksine eklemeye maalesef devam etti. 2014 yılında büyük bir depresyona girdi ve artık etrafındaki kişiler onun için çok endişeleniyordu.  2015'te Justin hayatını değiştirme ve daha sağlıklı olma kararı aldığını açıkladı. Büyük ilerleme kaydetti ve sonunda yapmış olduğu hatalar için tekrar tekrar özür diledi. 2017 yılında, kendisini bir sirk hayvanı gibi hissettiği ve kimsenin ona bir insan olarak davranmak istemediği bir dizi olay yaşamasının ardından, ruh sağlığı sorunları nedeniyle yapmakta olduğu ‘Purpose’ adlı Dünya turunun kalan tüm konserlerini iptal etti.


2020'de çeşitli zihinsel ve fiziksel semptomları olan ‘lyme’ hastalığına yakalandığını açıkladı. Ayrıca 2022'de yüz felci geçirdi. Kronik lyme, stres ve kortizol tarafından tetiklenen bir hastalıktır ve geçirmiş olduğu felç de benzer sebeplerden tetiklenmiş olabilir. Elbette Justin hiçbir zaman mükemmel biri değildi ve bazen, çoğunlukla yaşının getirdiği cehaletten dolayı, yanlış şeyler yaptı ve söyledi; ve bu hatalarına bu yaşında da devam edebilir, ancak kendisine yöneltilen tüm bu nefreti bence asla hak etmedi ve asla da hak etmeyecek. Ünlü olmanın böyle şeyler getirebileceğinin o da büyük ihtimalle farkındaydı ancak işlerin bu kadar ciddiye binebileceğini tahmin edemezdi sanırım.


Yaptığı her şey olay olan Justin’in özel hayatı olay olmadı mı peki? Tabii ki yaşadığı ilişkiler, birlikte olduğu insanlar da her zaman bir kesim tarafından eleştirildi. Geçmişi ilişkilerini geçmişte bırakıp şu anki evliliğini ele aldığımızda bile kötü yorumların gelmeye devam ettiğini maalesef ki görebiliyoruz. Eşi Hailey ile şu anda bir bebek bekliyorlar ve ikisinin birlikte olduğu Justin’in en son Instagram paylaşımı tabii ki kötü yorumlar almaya devam ediyor.


Tüm yaptığı hatalara ve kusurlarına rağmen, Justin’e bana İngilizce öğrettiği için ve hayatım boyunca dinleyeceğim harika şarkılar yaptığı için bu yazıyı hiçbir zaman okuyamayacak olsa da teşekkür etmek istiyorum. Umarım bir gün bu yaşadığı tüm travmalardan iyileşir ve sevdikleriyle mutlu bir hayat sürdürür.