Kadın Psikolojisi Ve Penis Kıskançlığı

Penis Kıskançlığı değil; özgürlük ihtiyacıydı...

Bir yüzyıl öncesi kadınların birçok hak ve özgürlükten yoksun bırakıldığı, sosyal anlamda dezavantajlı olduğu ve birçok kısıtlama ve tabunun içine sıkışmış oldukları talihsiz yıllardı. Tam bu yıllarda Freud erkekleri pohpohlayan 'Penis Kıskançlığı' kavramını ortaya attı.Bu kadınların farklı bir organa sahip olmaları halinde ellerine geçecek olan güç ve özgürlük gibi duyguları ifade eder. İşte Horney bu kavrama karşılık 'Rahim Kıskançlığı' kavramını ortaya attı. Buna göre erkekler kadınların doğurmasını ve çocuk bakmasını kıskanıyorlardı. Bu açığı kapatmak adına da iş yaşamında önemli pozisyonlara gelmeyi hedefliyorlardı.

Horney'in bu kavramı ortaya atmasının sebebi bir rekabet ortamı yaratmaktan ziyade erkekler ve kadınlar arasındaki farklılıkların biyolojik belirleyicilerinden ziyade kültürel ve ekonomik şartlardan kaynaklanıyordu. Çünkü kadınlar zor şartlar altındaydı ve kendisi de 1930'lu yıllarda başarılı olmak için mücadele eden bir bilim insanıydı. Freud'un böyle bir manzara karşısında kadınların erkek olmayı içten içe sahip olmasını dile getirmesi doğruydu. Ancak bunun sebebi farklı bir organ değil; zaten var olam kalplerine daha fazla özgürlük ve huzur sunma isteğiydi.Eğer böyle zorlu koşullar cinsiyetlerden biri adına bu kadar uzun süre hükümferma olmasaydı belki böyle kavramlar olmayacaktı. Çünkü her iki cinsiyet de böyle duyguları veya eksikliklerle haşır neşir olma fırsatı bulamayacaklardı.

Karen Horney'in görüşleri feministlerin özgürlük mücadelerinde önemli motivasyon kaynağı olmuştur. Ancak kendisi 1952 yılında vefat ettiği için bunları görme fırsatına erişememiştir.