Kahve Demleme Yöntemleri

Kendi evinizin baristası olun.

Uzun yıllardır hayatımızın vazgeçilmezi olan kahve, geçmişten günümüze uzanan sayısız demleme yöntemleriyle damak tadımıza hitap etmeye devam ediyor. Demleme tekniğinin yanı sıra kullanılan ekipmanlarla da tat üzerinde büyük etkisi olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Gelin birlikte farklı kahve demleme tekniklerini inceleyelim.

Cezve:

Bilinen en geleneksel yöntemdir. Alüminyum, bakır veya çinkodan yapılan cezve ile bol köpüklü bir Türk Kahvesi yapılabilir. Türk Kahvesi'ni diğerlerinden ayıran en büyük özelliği telvesiyle birlikte tüketilen ilk kahve olmasıdır.

French Press:

En pratik demleme tekniklerinden biridir. Filtre kağıdına gerek duyulmayan bu yöntemle genellikle filtre kahve hazırlanır. Yoğun ve acı kıvamda kahve severlerin tercih etmesi gereken bir yöntemdir.

Pour Over:

Damıtma yoluyla elde edilir. Kahve çekirdeğinin derinlerdeki tadını ve suyun akışının hissedilmesini sağlar. Kahve üzerine belirli bir süre ve sıcaklıktaki suyun gezdirilerek dökülmesi işlemidir.  

Chemex:

Amerika’da laboratuvar cihazı olarak keşfedilen Chemex, sonrasında kahve filtreleme aracı olarak kullanılmıştır. Chemex'in üzerine filtresi ve öğütülen kahve konur. Üzerine sıcak su yavaşça daireler çizerek eklenir. Daha aromatik ve lezzetli bir kahve keyfi sunar. 

Moka Pot:

İtalya da bulunan bir yöntemdir. Makine kullanmadan en sert kahveleri hazırlayabilmenizi sağlar. Tercih edilmesinin en büyük sebepleri hem maliyet olarak espresso makinesinden daha uygun olması ve daha taşınabilir olmasıdır.

Syphon:

Sıcak suyun cam tüpten geçerek kahve ile buluşması ve soğuduktan sonra tekrar alt tüpe geri inmesiyle sağlanan bir demlemedir. Buhar basıncının ısınmış suyu bir hazneden, kahvenin bulunduğu diğer hazneye itmesiyle kahve demlenir. 

Aeropress:

Basınç kullanarak kahvenin demlenmesini sağlar. Bu sayede kahvenin aroması daha yoğun olmaktadır.

Bu yöntemlerin dışında birçok demleme yöntemi daha bulunmaktadır. Örneğin, pratikliği sebebiyle kahve makineleri, soğuk kahve severlerin favorisi cold brew ve drip yöntemi gibi.

Siz de damak zevkinize göre dilediğiniz yöntemi seçip kendinize lezzetli bir kahve hazırlayabilirsiniz.