Karantina Trendi: Dalgona Kahvesi

Alıştığımız ve neredeyse her gün tükettiğimiz kahve reçetelerinden büyük oranda farklı olması göze çarpan ilk özelliğinden bir tanesi.

Geçici olarak kapatılan sosyal alanlar ve işletmelerden şüphesiz ki en çok eksikliğini hissettirenlerin başında, bahar aylarında zaman geçirdiğimiz üniversite çimleri ve parklardan sonra popüler kültürün yegane öğesi, tartışma konularının "1 numara"sı olan kahve dükkanları geliyor.

Eksikliği hissedilen şey temelde bir üründen ziyade bir ritüelmiş hissi veren mekanın kendisidir. Kahve dükkanının yarattığı atmosfer, sosyal ortam... Insanın evden uzakta vakit geçiriyor olması bile mekanı sevmek için yeterli bir sebeptir. Fakat ürünün kendisini de gözardı etmemek gerekiyor.

Mekanların kapanmasının ardından ortadan kalkan şeyler sadece bu "yan ürünler" değil, aynı zamanda kahvenin kalitesi ve çeşitliliği. Kahve dükkanlarında cappuccino'dan white chocolate mocha'ya, piccolo'dan affogato'ya uzanan bir ürün yelpazesi mevcut. Üstelik yeni tatlar deneme arzunuzu giderebilecek kahve içeren veya içermeyen ürünler de deneyebiliyorsunuz.

Evde ise bizi bekleyen 'yelpaze' biraz daha dar: Hazır kahve. Kötü bir seçenek değil mi? Genellikle kötü.

Görsel: Jure Torvljan

Hazır kahve, kalitesi ve beğenisi üzerine yapılabilecek tartışmaları bir kenara bırakırsak, karantina günlerinde ihtiyacımızı karşılayan ciddi bir ürün oldu. Kahve dükkanlarının kapanmasının ardından tıbbi, ekonomik veya etik nedenlerle online alışverişin kullanılmaması dolayısıyla kahve müşterisinin yöneldiği yegane şey hazır kahve oldu. Halihazırda çoğumuzun evde, işte, okulda ve kütüphanede kullandığı bu çözünebilir kahveler, karantina sürecinde evde sıkılan kitlelere -ilginçtir ki- ilaç gibi geldi. Hem de trend haline gelen bir tarif ile: Dalgona kahvesi!

Dalgona, Hint altkıtasından "phenti hui" (ezilmiş kahve, çırpılmış kahve) adıyla çıkma, çözünebilir kahvenin şekerle çırpılması ve krema haline getirilmesi usulüne dayanıyor. Bir bardak ılık veya soğuk sütün üstüne eklenmesiyle hazırlanma süreci tamamlanmış oluyor. Ancak ürünün isim babası ve trend haline gelişi için başka bir yere bakmamız gerek: Güney Kore. Makao'yu ziyaret eden Jung Il-Woo'nun ülkesinde bu kahve ürününü tanıtmasıyla sosyal medya üzerinden yayılmış ve son günlerin trendi haline gelmiş.

İçeceğin kendisi yeni olmasa da, trend milyonların mutfakta Gordon Ramsay'e dönüştüğü günlerde "güzel bir kahve molası" halini aldı. Alıştığımız ve neredeyse her gün tükettiğimiz kahve reçetelerinden büyük oranda farklı olması göze çarpan ilk özelliğinden bir tanesi. Bunun temel sebeplerinden biri elbette malzeme içeriği ve hazırlanış şekli ama görüntüsünün de bunda büyük bir katkısı var.

James Hoffmann ve dalgona mücadelesi. (videonun malesef Türkçe erişilebilirliği yok)

Dalgona trendi bizi zayıf ama iyi bir anımızda buldu diyebiliriz. İnsan olarak kahve ve kahve ürünlerine oldukça meraklıyız evet. Ancak bu trende biz karantinadaki boş vakitlerimizde yakalandık. Peki ya mesele bundan mı ibaret? Elbette hayır.

Dalgona, içeriği ve tarifi gereği oldukça basit olmasının yanı sıra biraz uğraştırıcı. Yani, evde oturan milyarlar için bulunmaz nimet. Trend olması bu noktada anlaşılabilir hale geliyor çünkü kendisi baştan aşağı ihtiyacımıza cevap verebilecek nitelikte:

Basit ama havalı.

Üstelik yemek yapmak gibi korkutucu olabilen, uzun veya maliyetli bir uğraş da değil. Sadece basit bir içecek.

Düşük maliyete ve basit bir hazırlanışa sahip ancak harika bir vakit öldürücü aktivite olma özelliği taşıyor. En sonunda ilginç, estetik ve "havalı" bir görüntüye sahip olması da hazırlama sürecinde harcanan çabanın ödülü haline geliyor. Böyle bir tarifin, ortalığın gastronomi şenliğine döndüğü sosyal medyanın radarından kaçması elbette olası değildi. Öyleyse, iyi ki geldi diyelim.

Bu trende katılmaya meraklı bünyeler için dalgona tarifini şöyle bırakalım.

İçindekiler
2 tatlı kaşığı hazır (çözünebilir) kahve
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı sıcak su
Süt veya süt alternatifi (bardağın 2/3 veya 3/4'ü kadar)
Buz

Yapılışı
1:1:1 oranda kahve, şeker ve sıcak su kaba eklendikten sonra, karışım krema halini alana kadar çırparak karıştırılır. Bardağa sırasıyla buz ve süt eklenir. Krema, sütün üstüne dökülür.

Ortaya çıkan içecek böyle bir görüntüye sahipse, bingo! Harika bir dalgona kahvesi yaptınız, keyfini çıkarın.