Kalradya Medeniyetleri ve Gerçek Tarihle Bağlantısı

Kalradya ve gerçek tarih arasında ufak bir gezi.

Dünya çapında ses getiren ve Türk yaratıcalara sahip Mount&Blade: Warband adlı oyunun devam oyunu olan Mount&Blade II:Bannerlord, gelişmiş grafikleri, asla bitmeyen aksiyonu ve oyunculara kendi hikayelerini yazma fırsatı sunması ile harika bir Orta Çağ deneyimi sunuyor. Elinize kılıcınızı alıp sancağınızı istediğiniz yere dikme fırsatı veren bu oyun, Kalradya adında hayali ve devasa bir kıtada geçiyor, bu devasa kıtada da 8 farklı medeniyet bulunuor ancak bu kıta hayal ürünü olmasına rağmen oyunculara gerçek dünyadan bazı parçalarla göz kırpıyor. Yukarıda bahsedilen 8 farklı medeniyet, tarihin sayfalarından esinlenerek hazırlanmıştır, hepsi dünyamızda bir dönem kendi sancaklarını gezdiren medeniyetlerdir. Gelin şimdi bu medeniyetlere bir göz atalım.

1. ASERAY

Aseray, Kalradya’nın en güneyinde yer alan medeniyettir, çöllerin üstünde kurulu olan bu medeniyet, gerçek hayattaki Arap sultanlıklarından esinlenerek tasarlanmıştır. Haritanın Aseray Sultanlığına özel kısmında çöl hayatına özgü kaleler, evler, develer, hurmalar ve hatta askerler görmek mümkündür. 

2. İMPARATORLUKLAR

Oyunda bazı siyasi sebeplerden ötürü tek çatı altındayken birbirinden ayrılmış 3 farklı İmparatorluk görülmektedir, bunlar sırası ile şöyledir; Batı İmparatorluğu, Kuzey İmparatorluğu ve Güney İmparatorluğu. Bu imparatorluklar gerçek tarihte bölünmüş Roma İmparatorluğunu temsil etmektedir. Gerçek dünyada düşmanlarına korku salmış olan Roma lejyonerleriyle bu oyunda da karşılaşmak mümkündür ve 3 imparatorluk da birbirlerine komşuluk ederek haritanın orta kısımlarında yer alır.

3. STURGİYA

Sturgiya, günümüzde popülaritesi yüksek, bir çok diziye ve filme konu olmuş olan Viking soyunu temsil etmektedir. Kalradya’nın en kuzey kısmında, karlı dağların eteklerinde bulunan Sturgiyalılar, tıpkı gerçek tarihte olduğu gibi, bu oyunda da çok iyi balta kullanırlar.

4. KUZAİT

Kuzaitler, Orta Asya Türklerinden ilham alınarak tasarlanmış ve bir bozkırların üstüne kurulmuş bir medeniyettir. Herkesin bildiği üzere, binicilik ve okçuluk alanında kendini kanıtlamış olan Türkler, Bannerlord oyununda da bu üstün yeteneklere sahiptir. Ayrıca haritada gezerken Kuzait bozkırına gelirseniz, Orta Asya’ya özgü ezgiler duyabilirsiniz. 

5. VLANDİYA

Bu medeniyet ise bayrağından anlaşılacağı üzere Anglosaksonları temsil etmektedir. Günümüzde hala İngilizlerin sembolü olan ‘aslan’ motifi ile Vlandiya medeniyetinde de karşılaşıyoruz. Bu medeniyeti haritanın en batı kısmına konuşlandırmaları da belki de bu yüzdendir. 

6.BATANYA

Son medeniyetimiz olan Batanya, gerçek tarihteki Kelt soyunu temsil eder. Romalıların Galya’lı dediği ve tarihte Roma’nın başını çok ağrıtan Keltler oyunda en iyi okçu askerlere sahip olan medeniyetlerden biridir. Eğer oyunda Batanya’dan çokca okçuyu birliğinize toplarsanız, siz de İmparatorlukların başını ağrıtabilirsiniz.


Özetle, oyunculara hayali ama bir o kadar da gerçek bir dünya sunan Bannerlord oyunu, tarihe damga vurmuş medeniyetleri karşımıza çıkarıyor. Bu medeniyetlerle böylesine güzel bir oyunda kaşılaşmak da oyunculara büyük bir keyif veriyor. 


Eğer oyunu daha yakından incelemek isterseniz, bir oynanış videosunu aşşağıda bulabilirsiniz;